II Тарау. Ауырмай узак гумыр кешу мен жасару купия

II Тарау. Ауырмай узак гумыр кешу мен жасару купиясы
Біреуді жаксы жолга бастаган адамга жане сол жолга тускен адамга ерекше сауап жазылып турады. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Ашыгудын кереметі
Адамдар да осімдік тарізді, жаксы кутілмесе, жайнап оспейді.
Ш. Монтескье

Ашыгу – «кан тамырларын тазалагыш» (атеросклероз т.б.), сондай-ак букіл агзаны да тазалап, куатты арттырып, онын тепе-тендігін сактайды. Кан кысымы, журек аурулары, унемі шаршап журуді, уланганды, ішек-асказан, бауыр, буйрек ауруларын, кызудын жогарлауын, грипп, іш катуды, май басуды, сусамырга (кант диабеті), катерлі ісік (онкологиялык), коксаулыкка (туберкулез), кіші дареттін токтамауына (простатит), белсіздікке (импотенция), жуйке жуйесі мен котерілетін (шизофрения) ауруларына  т.б. толып жаткан ауруларга ем жане осы аурулардын алдын алып, уйкысыздыкты емдеп, жуйке жуйенізді жондеп, коздін коруін, кулактын естуін, танаудын иіс сезу кабілеттерін жаксартады. Сондай-ак, маскунемдіктен, бангішіліктен (наркоман), темекі шегуден адам оз еркімен бас тартатын болады. Себебі, агза толык тазаланган кезде уларды кабылдамайды, журегі айнып: арак, темекі, бангілердін иістерінен жиіркенетін, кашатын болады.
Біздін улттын тамак жеу ерекшелігі: біз оте ауыр куатты да, нарлі тамак ішетін халыкпыз, ен кемшілігі осы нарлі тамакты жатар алдында жейміз, осылай тамактануымызга  сайкес дене кимылын жасамаймыз жане жиын-тойымыз, олім-жітіміміз де баршылык. Одан сырт: туган кун, бала тойы т.б. толып жаткан бас косуларды жинактай берсен, тапкан таянганымызды ішіп жеуге гана шашатын халык сияктымыз. Кей кезде ойлаймын, осы біздін казак «камшынын сабындай кыска омірінін жартысын уйкыга, калганын тойга жумсай ма?», – деп. Осы  жагдайларда ат нопір дастархан жайылып, кол-косір табак, тамак тартылады. Осы уакытта жесен де жейсін, жемесен де жейсін... Осылардын салдарынан біздін ішегімізде шогырланып калган улар мен кір кокыстар оте коп. Осыларды тазалап еріту ушін казак атамыз баягыда аптасына бір кабат саумал ішіп тазаланып отырган, казіргі уакытта осынын барі дерлік умыт болды. Есінізде болсын! Біздін тамактануымыз да, ойлау жуйеміз де, болмысымыз да, салт-дастуріміз де: Ресей, Еуропа, Шыгыс халыктарынан, тіпті корші: Кыргыз, Озбек, Тажік, Туркімен т.б. халыктардан мулдем болек!
Казіргі адамдардын денсаулыгы куннен-кунге нашарлап бара жатканы ешкімге де купия емес. Окінішке орай біз буны озгерте алмаймыз. Тамак ішу тартібіміз бен ішкен тамагымыздын сапасына, жуйке жуйеміздін калпына – денсаулыгымыз тікелей тауелді.
Бугінгі куні ашыгу сырткы ортанын зиянды асерлерінен куткарып, бізге ен кымбатты:  озіміздін, балаларымыздын, ата-аналарымыздын, туган туыстарымыздын, достарымыздын денсаулыктарын сактауга мумкіндік береді!
Озіміздін агзамызды (организм) ашыгудын комегімен тазалай, шындай отыра, біз коптеген аурулардын себептерін жоямыз. Біздін уакытымызда ашыгу: асып-тасыгандык емес – кажеттілік.


Рецензии