Ашыгу холестериннiн агымын реттейдi

Ашыгу – холестериннін агымын реттейді
Умбеттерім ушін ен катты аландайтын жайларым: карын шыгарып семіру, уйкышылдык, жалкаулык жане озінін алсіздігіне сенімді болу. 
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Ашыгу – мидын, гормондарынын жумысын жаксартып, майларды корытады. Сондай-ак, адамнын бас суйегінін ішіндегі кысымды (внутричерепное давление) калпына келтіріп, кан тамырларын тазалайды, тамыр кабыргасына катып калган холестерин кагын ерітіп, кан тамырларын жас кунініздегідей серіппелі калпына келтіреді. Кан тамырыныздын таза арі серіппелі болуы – узак омірдін кепілі.
Букіл алемдік денсаулык сактау уйымынын дайегі бойынша, адамдардын басым болігі журек-кан тамыры ауруларынан оледі екен.
Ашыгу – ар турлі денгейде біздін журегіміз бен кан тамырларымызды коргайды. Неліктен? Казір тусінесіз. Аздап сабыр сактаныз.
Сіздін ойынызша холестерин зиян ба? Осынын денгейін томендету ушін, арнайы дарілер  жасалган. Не себепті? Айелдердін эстроген гормоны холестериннен, сондай-ак біздін миымыздын жасаушалары да холестериннен турады. Холестерин запыран (желчь) кышкылдарын болшектеп, майларды кортуга жардемдеседі. Бул бізге оте кажет.
Барлык келенсіздік, біз тамактанганда холестерин – баратын жері бауырга емес, керісінше кан тамырларына барып, кабыргаларына как болып жабысып калгандыктан тамырларымыз жінішкеріп, бітеліп калады. Бул дегенініз – инфаркт жане инсульт (журегініз кысып, миынызга кан куйылады). Бул – тіл аузыныздын байлануы, одан арі олім.
Холестерин оз бетінше агзада журіп тура алмайды. Ол ішекпен сінірілген кезде, оны жогаргы жане томенгі сатыдагы  липидтер (жабыскак май калдыктары) колік сиякты керекті жеріне тасымалдайды. Ар липидттін багыты ар турлі. Жогаргы сатыдагы липидтер холестеринді – бауырга, ал томенгі сатыдагы липидтер – кан тамырларына жеткізеді. Ашыгу – жогары сатыдагы липидтердін денгейін кобейтіп, томенгі сатыдагылардын санын курт азайтады. Осынын асерінен біздін жеген холестериніміз кан тамырларына емес, бауырга тікелей барады. Сойтіп кан тамырларымыз кокыстан таза болады да, кан тамырларынын кабыргасына как турып калмайды (атеросклероз болмайды). 

 Журек ауруы бірден жабыспайды
Менімен салыстырганда сендер кадімгі жанып жаткан отка оздерін оздері тастайтын жынды кобелек немесе шегіртке сияктысындар. Мен сендерді отка тусуден сактау ушін белбеулеріннен устап канша тартканыммен, колымнан шыгып кетіп, оздерінді отка тастай бересіндер. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Кан тамырларын тоздыру ушін де талай уакыттын отуі кажет. Буган узак уакыт темекінін, арактын, аса майлы тамактын (ар турлі еттер, жумыртка, сут тагамдары) асерлері керек. Тагы бір себеп дене кимылынын аздыгы. Кан тамырынын тозуы жар басына жиі акеледі, бірак курбандык осы катерді айкын сезінбейді. Адам озінін кан тамырларынын 50 пайызы бітеліп калганын тіпті сезбей де калады. Тіпті білгір мамандардын оздері де, казіргі зерттеу адістерін колданып кауіпті еш нарсе таба алмауы мумкін.
Кан тамырларын бітеп тастайтын зат – холестерин немесе как. Бітелу біртіндеп басталады, кан тамырларынын іші жінішкере беріп, журектін булшык еттерін жумыс істететін молшерде каннын куйылуын камтамасыз ете алмайды. Кан тамырлары тіпті жінішкере бастаганда, журек пен кан кысымынын ауруы белгі бере бастайды. Кан тамырларынын бузылуы жас шагынан басталып, біртіндеп тозып бітеледі. Сонан сон, алдекім танертен озінін кунделікті куйбеніне кіріскенде, кенеттен козі карауытып, журегі кысып оліп кетеді. Олмей калган жагдайда, омірлік кембагал болып калады.
     Озіннін кан тамырларыннын тазалыгын, баска заттармен ластанбауын туракты турде тексеріп отыруын керек, айтпесе журегін кысуы мумкін. Калыпты тагам да тамырларга как тургызып, бейнетке ушыратады. Адамдардын копшілігі, катерге ушырамай, озінін кан тамырларынын жагдайын білмейді. Ауру кыспаганша, олар оздерінін жаман адеттерінен арылмайды жане озінін калыпты тамагын жей береді.
      Бурыннан белгілі жайды кайталауга руксат етініз. Сіздін жасыныз бул сіздін кан тамырларыныздын жагдайы. Есінізде болсын, копшілік жагдайда кан тамырларынын бітелуі жас куніннен басталып, молшері 55-ке келгенде журек-кан тамырлары ауруына акеп тірейді.
      Журек-кан тамырларынын ауруын емдейтін адіс – узбей ашыгып туру. Бул – алдын алу шарасы. Ашыгу дегеніміз – ішкі тазалау. Ол біздін кан тамырларымыз киналмай журекті коректендіріп туру ушін онын тазалыгын сактауына жардемдеседі. Тамырлардын жуйесі аркылы, кан коректік заттармен барлык агзаны камтамасыз етеді. Агзадагы кан айналу туракты жане біркелкі болуы керек. Егер кан айналымы агзанын бір болігінде бір сатке токтап калса, онда алапат соккы аламыз. Егер бул коздін айналасында болса, сокырлыкка ушырататын кан куйылады. Букіл агзаны богетсіз коректендіру ушін, кан тамырлары таза болуы керек.
      Казір таза, иілгіш, серіппелі кан тамырлары бар 70...80 тіпті 90 жаска келген еркек, айелдерді сирек болса да табуга болады. Жастары улгайгандыктарына карамай, олар жас, себебі олардын кан тамырлары козгалгыш, серіппелі, тозбаган. Егер осы адамдардын агзалары улардан таза, денсаулыктары жаксы болса, неге оларга алі талай жылдар омір сурмеске?!

Біз айтамыз, адам картайып бара жатыр деп
Інжілде мынадай соз бар: «Ар уятына карай жаза немесе силык аласын. Олшеміне карай сыбага аласын». Пайгамбарымыз  Мухаммед (с.г.с.)

Біз айтамыз, адам картайып бара жатыр деп, бул бір нарсені гана білдіреді, ол озінін кан тамырларын сактау ушін калай тамактану, калай омір суру керектігін білмейді. Кан тамырлары, кашан озінін міндетін дурыс аткармай бузылганда, адамнын денесінін боліктеріне кан дурыс бармагандыктан, адамдар аурушан, умытшак, алсіз болады. Олар біртіндеп оледі, себебі онын денесі мен миына кан дурыс бармайды.
     Біз ашыккан уакытта, букіл омірлік куш агзанын ішкі тазалыгын жане кан тамырларын тазалауга жумсалады. Міне, 7...10 таулік узбей ашыканнан кейін букіл дене женілдеп, акыл ушкырланып, есте сактау кабілеті артады жане дене кимылына деген зор кулшыныс пайда болады. Біз ашыгуды узбей устап, дурыс тамактану багдарламасы аркылы кан тамырларын тазалап, оз журегіміздін омірін узартуымыз кажет. Егер денсаулык ушін айкаста женімпаз болгымыз келсе, озіміздін кан тамырларымызды омірдін кілті деп санауымыз керек.
     Кунде майлы ет жей берсеніз, сіз оз агзанызда уларды шогырландыра бересіз. Есеп айырысуга тура келеді. Агза майды аз гана тілейді, біз майлы тамакты кунделікті коп колданамыз, соны журек-кан тамырлары ауруына акеп согады. Сырт алпетіне карасан сау сиякты корінетін, танертен ет, жумыртка, картофель, кілегей, кофе ішетін коптеген ер, айелдерді білеміз. Сыртынан сау сиякты корінетін осы адамдардын журек ауруынын курбаны болып, біреулері молага, енді біреулері омірлік кембагал болып калгандарын да білеміз. Сіз оз агзаныздын физиологиясын білмегендіктен, осылай тамактану керек деп ойлайсыз. Тамак ішу – лаззатанудан да теренірек ілім.


Рецензии