Ашыгу кан кысымынызды калыпка тусiредi

Ашыгу  – кан кысымынызды калыпка тусіреді
Зерденін жумысын жаксартуга аса манызды жагдай жуйкелердін саулыгы болып саналады, буган тек дене жаттыгулары керек. К.Д. Ушинский

Сіздін тамырларыныздагы кан кысымнын жогарлап не томен тусуі – кан тамырларынын кабыргасында куралатын простогландин гормонынын денгейіне тікелей тауелді.  Осы гормоны дурыс куралмаган адам: кан кысымынын не томендігінен, не жогарлылыгынан запа шегіп, касірет тартады. Кан кысымы секірмелі болады. Егер кан кысымы жогары болса – инсульт не инфарктка жиі ушырайды.
Пенде болганнан кейін  адам ашуланбай, ренжімей тура алмайды. Осы кезде кан тамырлары тарылып, каннын уюы артады, натижесінде кан кысымы котеріліп, кан тамырынын бір жеріне кан уйып калып, кішкентай туйіршік (тромб) пайда болады. Осы уйыган каннын туйіршігі, кан агысымен тамырларды аралап жылжи береді. Егер тамыр тарылып, жінішкеріп кетсе, онда осы кан туйіршігі кептеліп калып, осы мандагы тін корексіз калады. Осы уйыган кан туйіршігі журек тамырына кептелсе – адам инфаркт, ал ми кан тамырына кептелсе – инсульт алады.

Ашыгу – каннын уюын томендетеді
Уйкы тыныктырады,
Жумыс шыныктырады. Казактын макал-мателдері

Ашыгу – адам жуйке соккысын алган кезде, каннын туйіршіктеніп уюын болгызбайды.
Ашыгумен емделу уш кезенге болінеді: 
Бірінші кезен – агзаны тазалау; ашыгу – жасаушалардын жане тіндердін  (ткань) анатомиялык курылымын кайта калпына келтіреді.
Екінші кезен – агзаны озіндегі артык май мен тамак калдыктары аркылы жетіспейтін микро-макро элементтермен толыктырады; ашыгу – жасаушалардын биохимиялык агымдарын реттейді.
Ушінші кезен – агзаны кайта калпына келтіру; ашыгу – агзадагы мушелердін жумыс жасау кабілеттерін кайта калпына келтіреді.

Сусамырмен ауыргандар – каныттан емес, тамыр тарылганнан оледі
Ауру батпандап кіріп,
Мыскалдап шыгады. Казак макал-мателдері

 Ашыгудын касиеті тагы мунымен токтап калмайды. Коптеген адамдардын 40...60 жастын аралыгында кандарындагы кант молшері котеріліп кетіп – сусамыр (кант диабеті) ауруынын екінші туріне шалдыгады. Не себепті? Себебі, ултабар (поджелудочная железа) жылдар бойы тозады. Егер де сіздін отініз дурыс болмаса немесе сылып алынып тасталса, онда ултабар жиі запа шегеді. Ол  канытты ыдырататын нашар инсулин боледі.
Каныттын кан курамында кобеюі тамырды жінішкертіп жібереді жане барлык тамыршактардагы кан айналымы бузылады. Тамыр мен тамыршактар тарылганнан кейін кан баратын жеріне толык бармайды. Сусамырмен ауыргандар (кант диабеті) – каныттын коптігінен емес, тамыр кысылып, тарылганнан оледі. Кан аяктын табанына, башпайлардын тубіне дейін бармагандыктан гангрена (суйектін шіруі) пайда болады, сонан сон дарігер ол адамнын аягын кесіп тастайды. Кан козге бармайды – коздін коруі нашарлайды. Кан буйректерге бармайды – буйрек кысады, бауырга бара алмайды – бауыр бузылады. Журекті нашар камтамасыз етеді – журегі кысып о дуниеге кетеді. Осы наукастардын кан кысымы жогары болып, жиі сукарангы сокыр болады.


Рецензии