Ашыгу iшегiмiздi жумсак турде, зиян тигiзбей тазал

Ашыгу адісі – ішегімізді жумсак турде, зиян тигізбей тазалайды
Бал таба калсан
Же оны шамана карап,
Артык жеп койсан
Жиренерсін кусып тастап. Сулеймен пайгамбар (г.с.)

Ашыкканда тамак калдыктары тік ішекте ісініп, коймалжынга (гель) айналады. Осы коймалжын – ішектін кабыргасындагы назік тутікшелердін арасына кептеліп калган барлык шырышты сініріп орап алады. Сондай-ак, ішектін ішіндегі кокыр-сокырды, шірікті, дареттін катып калганын бойына сініріп, озіне орап алып далага шыгарып тастайды. Шыгарганда ішектін назік катпарларына тиіспейді, буган тиісуге болмайды, себебі онын курылымы оте назік. Буган тиісуден Кудай сактасын!
Ылас шырыш кабыгынын астында, біздін корганышымызга жауап беретін – Т– лимфоцит кысылып, туншыгып жатыр. Калдык пен кір-кокыстын, шіріктін астында коміліп жаткан коргаушымыз (иммунитет) кайтіп комек береді?
Ішектін ішінде біздін комекшілеріміз: бифидоколи жане лактобактериялар мекендейді. Олар біздін микрофлораларымызды курайды. Олар келіп тускен тамактын сінірілуі мен шыгарылуына жане іштін катуы мен отуіне жауап береді.
Антибиотиктер тек кана зиянды бактерияларды олтіріп кана коймайды, сондай-ак ішегіміздегі пайдалы микрофлораны да кырып, жусатып кетеді.
Казір дисбактериоз (ішектегі пайдалы бактериялардын дарінін асерінен жогалып кетуі) балалардын уйреншікті ауруына айналды. Сіз білесіз бе, еліміздін улкен адамдарынын 80 пайызы осы дисбактероиоздан запа шегетінін? Наукас колына тускеннін барінін де дамін татып кореді. Бифидумбактерияны, лактобактерияны, примадофилисті, социдафилисті... Осылардын барі де алмастыргыш немесе ішегінізге ботен бактериялар келіп коныс тебеді. Даріні ішкен кезде, ішуді догарсан баягы калпына кайта тусесін. Себебі, ботен бактериялар біздін ішегімізге уйлеспейді.
Ашыгудын емдік багдарламасын кабылдаганнан, кейін ашыгу – озініздін ішегініздін табиги микрофлорасын калпына келтіреді. Біздін бифидум-, коли-, лактобактерияларымыз алсіз болса да дамып сауыгады, осіп-орбиді. Осынын салдарынан дисбактериоз біржола кетеді. Біздін ішегіміздегі корганыс кабілетіміз (иммунитет) калпына келеді, Т-лимфоциттеріміз жумыс жасай бастайды. Бул арине оте тамаша. Бул дисбактериозды емдеудін баска багыты.
Біз ішегімізді тазалап, барлык кокыр-сокырды, артык улы заттарды шыгарып, ластык пен настыгымыздан кутылып, озіміздін табиги микрофлорамызга корек бергенде, ол дамып зиянды микрофлораны антибиотиксыз-ак озі кырып тастайды. Бифидум-, коли-, лактобактериялар да біздін кузетшілеріміз. Олар ботен бактериялардын кіріп кетпеуін кадагалайды, жібермейді. Сондай-ак, ішегіміздін кажетті жане керекті заттарды гана сініруін реттеп отырады.

Агзамыздын сау болуы ішектін жумысына тікелей байланысты
Алдекім бір мусылман досынын унататын тагамын дайындап берсе, Алла мундай адамды тозактан коргайды. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Ішегі дурыс жумыс жасамаса, адамнын басы жиі ауырады. Сондай-ак, буындардын, айелдердін емшек бездерінін дурыс болмауы тікелей ішектін кызметіне тауелді. Бул арада кандай байланыс бар? Сіздін ішегініз калыптан шыккан уакытта, тесік шырыш кабаты пайда болады. Тесік дейтін себебіміз, ол ішке микробтарды жібере бастайды. Сіздін ішегінізге туракты турде цистоанаэробты (олар ауасыз ортада омір суреді) бактериялар тусе бастайды. Бул анаэробтар сініп ауа жок буындарга барады, натижесі – буындардын ісуі, кабынуы. Булар сізді коргайтын микрофларанын тугелдей козін жояды.
Дарігерлер жиі айтады: «Сізде созылмалы ангина, ол буындарыныз ісігеннен кейін тіпті кабынып кеткен» – деп. Ангинанын «кабыну» себебі, сіз оны антибиотикпен емдедініз. Сіздін пиелонефритініз (буйрек ауруы) осы себептен аскынып кеткен. Антибиотиктер сіздін барлык корганысыныздын быт-шытын шыгарып – сіздін ішегініздегі шырышты кабатыныз тесілгендіктен, цистоанаэробтар ішке еніп кеткендіктен буындарыныз ауырады. Егер де, ангинаны ашыгу аркылы емдесеніз, сіздін буындарыныз сау болар еді. Сіздін ауруларыныздын аскынуы мен кабынуы  – ішегініздін тазалыгына тауелді деп айтатын себебіміз осы.



Рецензии