Ашыгу iлiмi кай кезде, кай елде бастау алган?

Ашыгу ілімі кай кезде, кай елде бастау алган?
Копшілікті куштеп белгілі бір жолмен жургізуге болады, бірак не ушін екенін тусіндірудін кажеті жок.                Кун-Фу-Цзы

Ашыгу емдеудін ен бір коне адістері. Інжілде 74 жерде кайталанады, ал Куран Каримнін Бакара суресінін 182, 183 жане 184-ші аяттарында айтылады. Осы адіс баріне бірдей, асіресе жабайы андар кен колданады. Емдеу туралы коне жазбаларда – ашыгу табиги адіспен емделудін тізімінде бірінші орында тур. Ал онын кай елде алгаш колга алынгалы туралы накты гылыми дерек жок. Деседе ар елде калыптаскан тусінікте турліше. Мысалы, Англияда 30 таулік аштык устау ен жаксы деп есептелініп, емханаларында 30 кундік ашыгу адісін колданады. Онда дарігерлердін комегімен ашыгушы адам тосекте гана жатады, туруга бірнеше минут кана руксат етіледі. Америкада 30 кун, Германияда 21 таулік, ал Франция 14 таулік ашыгуды жактайды, Ресейде осылардын барі бар.
Кандай мерзімге ашыгу жаксы натиже беретіні жайлы мамандардын оз араларында ар турлі козкарастар бар.

Казакстандагы аштыкпен емдеу орталыгы
Аштан олмейсін,
Астан олесін! Шалкар Абішулы

Казакстанда ашыгу ілімінін орталыгы: Онтустік Ќазаќстан облысы Шымкент каласы. Бул облыста аштыќты устау жолыменен, адам агзаларындагы жыйналып ќалган улы заттардан, (улардан, туздардан, ќум мен тастардан т.б. ќоќыстардан) табиѓи жолмен тазалау тасілі, бір ќадам алга баскан. Бул игі іске бас-коз болып журген азамат: Ќазаќстан Республикасы Жазушылар жане Журналистер Одагынын мушесі, аќын, жазушы «Аштыќпен емдеу орталыгынын (АЕО)» директоры Ќыстаубайтегі Шалќар Абішулы. Осы азаматты уйымдастыруымен жане озінін каржылай комегімен 1992 жылы аталмыш орталык оз жумысын бастап, куні-бугін кызметін абыроймен аткарып келеді.
Академик Оразалиев, теолог – философ галым Досым Омаров ушеуміз жазган «Жасару купиясы» кітабымызды Шымкент каласына гана емес, букіл онтустік Казакстан оніріне белгілі акын, жазушы, касіпкер: «Аштыкпен емдеу орталыгы»-нын директоры Шалкар Абішулы окып шыгып, 2006 жылынын караша айында академик Ракым Алмабекулы екеумізді арнайы шакыртты.  Біз  Шымкент каласында «Аштыкпен емдеу орталыгы» барын естіп білген емеспіз. Коктен іздегеніміз жерден табылып, керемет разы болып кайттык. 10 кун ашыгып емделген наукастардын осы аралыкта калай жазылып кеткендерін, олардын Шалкар Абішулына деген шексіз алгыстарын, баталарын козімізбен коріп, кулагымызбен естідік.  Осы жакта бір апта болдык, Шымкенттен 2006 жылы, 12 караша куні Алматыга оралдык.
Дарі-дармексіз емдейтін «Аштыќпен емдеу орталыгы» Ќазаќстан Республикасынын денсаулыќ саќтау министрлігінен арнайы руќсатын алып, облыстыќ денсаулыќ саќтау басќармасында есепте тургандыќтан, бул ауруханада барлыќ медициналыќ тартіптер ќатан саќталган. Ауруларга барлыќ жагдайлар жасалган. Кез-келген сырќат адамдар оздерінін ауруларынын турлеріне ќарай, орталыќтын жогаргы дарежелі дарігерлері мен тажірибиелі мейірбикелерінін кунделікті баќылауларымен, бул жерде 3-5-7-10-15-21 таулікке дейін аштыќ устап жата алады.
 – Бул орталыкка кандай наукастар келуге болады? Оларды кандай адіспен емдейді?
–  Ешќандай дарі-дармексіз, аштыќпен емдеумен ќатар, узак жылдар бойы созылып келе жатќан созылмалы ауыр науќастардын сусамыр,  ќан ќысымы, ќан аздыгы т.б. коптеген аурулардын турлерін халыќтыќ басќадай емдеу адістеріменен емдеп, буйректегі, ќуыќтагы, оттегі ќумдар мен тастарды, пышаќсыз (операциясыз) тусіріп, денедегі барлыќ ісіктерді, жараларды, куйіктерді жазады.
Осы жерде, бір айта кететіні, жылдар бойы дарі-дармектер мен тауіп-балгерлерден ем ќонбаган ауыр науќастардын осы орталыќќа келіп емделіп, оз ауруларынан жазылып кеткендері жоніндегі жазган алгыс хаттары бул жерде оте коп, узілген уміттері жалганып, омірге ќайта келгендеріне ќуанып жазган осындай хаттарды оќып отырып, орталыќтын жасап отырган мундай сауапты істеріне, шектен тыс риза боласын.
«Аштыќпен емдеу орталыѓыныњ» ќай жерде екенін білгілері келген адамдарѓа: Директоры Шалкар Абішулынын уялы телефоны: +7 701 770 23 13;
Казакстан Республикасы, Оњт‰стік Ќазаќстан облысы, пошталыќ индексі: 160002, Шымкент ќаласы, Гагарин кошесі, № 56 уй. Бас дєрігерініњ ж±мыс телефоны: (87252) 56-57-04, орынбасарыныњ телефоны: (87252) 56-05-95, аныќтама телефондары: 56-10-06, 56-23-21. Аурулардыњ жататын орындарыныњ бєрі де, 2-кісілік орын. К‰нделікті толем аќысы бір орынѓа 1500 тењге, (люксте – 3000), б±л баѓаныњ нарыќтыќ ќатынастыњ озгеруіне байланысты, озгеріп т±руы м‰мкін. Орталыќта жатып емделген адамдарѓа, ењбекке уаќытша жарамсыздыѓы туралы аныќтама (бюллетень) беріледі.


Рецензии