Оразаны дурыс тутайык агайын!

Оразаны дурыс тутайык агайын!
Дене менен жан – анау, коніл – мынау,
Кайсысына билеттін байгусым-ау?
Ен тубінде – озін кім, сенікі – кім?
Досын кайсы, озіне кайсысы жау?            Шакарім

– Казір біз оразаны тутканда кандай кателіктер жібереміз?
 – Казіргі уакытта біздін кейбір кандастарымыз оразаны, рухани карангылыктын, надандыктын салдарынан: дангазалыкка, басекеге айналдырып жіберген сиякты. Кешке ауыз аштырамыз деген сылтаумен бірін-бірі конакка шакырып, кол-косір дастархан жайылып, неше турлі ауыр жане олі тагамдар желінеді. Біздін казекен «ет десе бет бар ма?», – деп, алдына келген тамакты молшерсіз сога береді, натижесінде басым копшілігі ораза айында, жай айларда жемейтін тамагын жеп, бейне ашаршылыктан келгендей болады. Осылай кунделікті кешкілік ынкия тамак жеудін, ол тамак толык кортылмай жатып, тагы да тангы сагат 4-те турып тамак ішуде не магына бар, несі ораза, ауыз бекіткенінін магынасы неде? Онымен коймай: «Ауызды уакытылы ашпаса обал болады» деген оздерінін комагайлыгы мен мешкейлігін актайтын кагида шыгарып алганына не дерсіз?!
Адам баласы оразаны тамак ішіп-жеуді шектеп, аз-аздап кана ішіп денсаулыгын жаксартумен коса, жаны мен рухын тазалау ниетінде устауга тиіс кой. Жок, біздін кейбір кандастарымызда барі керісінше, оразадан алатын пайдасынан, шегетін зияны коп сиякты.

Ашыгу кезінде ішектін жумысына аландаманыз
Аркім узак омір суріп, бірак карт болмауы керек. Американ макалы

        3...10 таулік ашыккан адамдарды, кобінесе ішегінін жумыс істеуі аландатады. Шегелеп айтайык: бул жонінен мазасызданбауынызга болады. Ашыгу аякталганнан кейін ішек озінін калыпты жумысын жалгастыра береді. Біз ашыгу кезенінде койылатын клизмага, іш босатуга сенбеймін. Клизма – табигатка карама кайшы, табигатты зорлаудын кандай туріне болмасын мен сенбеймін, карсымын. Осынын іш откізетін дарілерге де катысы бар. Ішектін озінін санитарлык жане залалсыздандыратын куралы бар, ішекте калган тамак, ашыгу аякталганша бейтараптандырылады. Табигаттын табиги жумыс жасауына богет жасамасак, онын шыгару жуйесінде мін жок.
     Ашыгуды аяктаганнан кейін, коймалжандыгы мен ылгалдылыгынын колемі тенестірілген тамак ішесіз, тамагыныздын тен жартысы табиги салат, кокеністерден болгандыктан, сіздін ішегініз бурынгыдан да табиги калыпта жумыс жасай бастайды. Ет пен балыкты аптасына 3 кабаттан артык жеменіз. Белоктын кажеттілігін жангак, дан, жемістер канагаттандырады. Жейтін нанынызды, крахмал тез сінетін кантка айланганша кептіріп женіз. Ашыгудан кейін бидай тукымын бортіріп, осіріп женіз, оте пайдалы.

Акылсыз би болмас,
Саулесіз уй болмас.
Журекте оты жок,
Адамда ми болмас. Абай

15 желтоксан, сейсенбі. Ашыгуымнын 4-ші таулігі
Салмагым 89,1 кг. Кешеден бері 2,1 кг салмак жогалттым!
Кан курамымдагы кант 76, оте тамаша жагдайга келді.
Сол колымнын кан кысымы 132/101. Тамыр 1 мин согысы 86.
Он колымнын кан кысымы 151/106. Тамыр 1 мин согысы 75.

Тангы 5-те уйкыдан турдым. Тунде мазасызданбай орташа уйыктадым. Озімді жаксы сезінемін. Денемнін женілдеп бара жатканын бар болмысыммен сеземін. Белім мен буйрегім кунделікті аздап ауырып, керемет бір женілдік акелуде. Кундіз-тун су ішкен жокпын. Казір алсіреп, бірак карным ашкан жок. Кіші даретімнін турі кунгірттеніп кып-кызыл болып кетті. Белім аздап ауырады. Ашыгуда буйрек ен манызды жумыс аткарады, ягни кіші дарет аркылы денемдегі улар буркыратып шыгаруда. Міне сондыктан да, буйрегімнін корсеткіші жогары болып тур. Кунделікті какырык тастап, окпем тазалана бастады. Ернім кеберсіп шолдей бастадым.
Тускі сагат 12-ден аскан кезде оте алсіреп кеткендіктен 1,5 л салкын газы жок минералды «Сарыагаш» суын іштім. Жарты сагаттан кейін бойыма ал кіріп куаттанып калдым. Кешкі 20 сагаттын молшерінде 2 л кайнаган ыстык суга бал косып іштім де, іле-шала 1,5 л «Тандем» сусынын іштім. Бірер сагаттан кейін ішім отті. Улкен даретімнін турі кап-кара, су аралас кокыстар шыкты. Бул менін озімнін ойлап тапкан ішті тазалау адісім. Дененнен ішектегі кокыстар негурлым коп шыкса, согурлым озін женілдеп денсаулыгын курт жаксара бастайды. Бірак, кан курамындагы канытым бірден 3 есеге артып кетті. Будан шыгарган кортындым: маган бал косып ыстык су ішуге болмайды! Тек кана таза ыстык судын озін гана ішуім кажет екен.
Жай кундері бал, лимон косып кайнаган ыстык суды, уйыктаганнан баска уакыттын барінде 1-2 сагат аралыгында узбей ішіп турамын, себебі кайта-кайта кіші жане улкен даретке бара бересіз. Улкен даретке жиі бару ішін осы шырынымды ішкен сон біраз уакыттан кейін «Тан» сусынын ішіп ішімді откізіп отырдым. Екі даретке де кайталап бару оте жаксы, бул сіздін дененіздегі уларыныздын, кокыстарыныздын кетіп жатканынын тура белгісі. Ішегініз керемет тазаланады! Лимон косатын себебім мунда витамин С аскорбин кышкылы, адамга куат береді жане балдын откірлігі мен таттілігін басады. Сонда ішетін шырыныныздын керемет дамі кіріп, ішкініз келе туседі. Ал балдын касиетіне келсек: алдында да айтканмын, тагы кайталап айтайын, ол – еріткіш. Сіздін кан тамыр тутіктерінізді, ішек карын жолдарын, окпенізді, онешінізді, бас суйек, мурын, кулак тесіктерін тазалайды. Осы кокыс пен калдыктарды улкен даретініз аркылы куып шыгады, сол ушін бал мен лимон коскан суды карнын сыздаганша ішіп, ішкі мушелерінізді тазалап жуып шыгуыныз керек. Лимонды кабыгымен донгелетіп онша жука кылмай турап салыныз, біракта лимон кабыгынын екі ушын кесіп алып тастаныз, себебі ащы дам шыгарып жібереді. Ішкен кезде ыстыктай жайлап урттап ішініз. Менін озіме таулігіне 2,5...3 литр жетеді, суып бара жатса кайта ысытып аламын. Ыстык кайнап турган судын пайдасы ішініздегі кокыстарды балмен косылып еріту жане улкен, кіші дарет жолдарымен далага шыгарып тастау.


Рецензии