Карапайым ас тузы туралы бiлгенiнiз, сiздi оте та

Ќарапайым ас тузы туралы білгеніњіз, сізді оте тањырќатады
Тамаќќа, суда сілтіге айналатын натрийді ќосасыз ба? Немесе улы газ хлорды? «Кулкілі сураќ, басы істейтін бір де бір дені сау адам адам булай жасамайды» – деп айтасыз. Єрине жоќ. Біраќ та шырылдаѓан шындыќ, адамдардыњ копшілігі натрий мен хлродыњ химиялыќ єрекетініњ нєтижесінде пайда болѓан, олі зат, АС ТУЗЫН пайдаланады. Ѓасырлар бойы ќолданѓан «жердіњ тузы» деген соз тіркесі мањызды жаќсылыќты мењзеді. Б±дан откен ќаталыќ болмайды. К‰нделікті тамаќќа ќолданатын осы ќауіпті ќоспа, денсаулыќты б±зады. Сенбесеніз келіњіз, бултартпас дєлелдерге жугінейік:
1. Туз тамаќ емес! Тамаќќа дєріханадан алѓан калий хлоридін, кальций хлоридін, барийді т.б. ќосќанмен тењ.
2. Туз ќортылмайды, аѓзаѓа сіњбейді. Ќоректік ќасиеті жоќ. Туздыњ ќурамында витамин, тірі ќоректік заттар болмайды. Керісінше, буйрекке, отке, ќуыќќа, журекке, ќан тамырларына зиян. Туз булшыќ еттерді ќурѓатып, келењсіз жаѓдайѓа жетелейді.
3. Туз ж‰рекке у болуы ыќтимал, сондай-аќ ж‰йкењіздін ќозуын арттырады.
Т±з аѓзањыздаѓы кальциді шайып, асќазан – ішек жолдарындаѓы кілегей ќабыѓына єсер етеді.
Егер туз сондайлыќ зиян болса, неге кењінен пайдаланылады? Негізгі себебі мынада, мыњдаѓан жылдар бойы тамаќты т±здап саќтау єдетке айналып кеткен. Осы єдеттіњ ќалыптасуы, адам аѓзасына т±з ќажет деп есептеуден. Бірталай халыќтар, мысалы эксимостар ешуаќытта туз жемейді жєне осыдан зиян да шекпейді. єдеттен ќ±тылѓан адамѓа т±здыњ єсері, омірі темекі шекпеген адамныњ темекі шеккеніндей. Кейбір жануарларѓа, єсіресе уй ќустарына туз наќтылы у. Шошќалар, тузды молшерден артыќ жеп ќойса ќырылып ќалады.

Туз ќан ќысымына ќалай єсер етеді
Дене шыныктыру жаттыгуларымен шугылдансан, даріге пыскырып та карамайсын. Ибн Сина

Ќан ќысымыныњ котерілуіне не єсер етеді? Дєрігелерге бірнеше себептері белгілі: ширыѓу, шаршау, кенеттен алѓан рухани соќќы, темекіден, автоколік газынан, тамаќ ќоспасынан, инсектицидтерден, дєрілердіњ жєне онеркєсіптіњ жанама онімдерінен улану.
Осылардыњ єсерінен озіњді ќалай саќтандыруѓа болады? Єрине, ењ д±рысы осыларды колданбау. Жоќ дегенде осы себептердіњ біреуінен ќ±тылуѓа болады. Ол натрий хлориді, немсе ас т±зы. Єњгіме, ќан ќысымыныњ басты себепкері туралы болып отыр. Осы мезетке дейін біз «ќалыпты» адамныњ ќан ќысымыныњ котерілуі жайында айттыќ. Артыќ салмаќтан азап коріп ж‰рген азаматтарымызѓа т±здыњ єсері ќалай? ¤здеріњізге мєлім, семіздік пен ќан ќысымыныњ котерілуі ќатар журеді. Оте толыќ адамдардыњ ќан ќысымыныњ жоѓарлауы мен туздыњ арасында байланыс бар ма?

Ауелде бір суык муз – акыл зерек,
Жылыткан тула бойды ыстык журек.
Токтаулылык, калыпты, шыдамдылык,
Бул – кайраттан шыгады, білсен керек. Абай

18 желтоксан, жума. Ашыгуымнын 7-ші таулігі
Салмагым 91,7 кг.
Кан курамымдагы кант 152, жаксы емес.
Сол колымнын кан кысымы 141/104. Тамыр 1 мин согысы 97.

Тангы 6-да уйкыдан турдым. Сагат тангы 8-де ата бабаларыма багыштап куран аяттарынан сурелер окып ыстык суга бал мен лимон косы іштім. Тунде мазасызданбай жаксы уйыктадым. Озімді жаксы сезінемін. Куннен-кунге денемнін женілдеп бара жатканын бар болмысыммен сеземін. Бірак, алі какырык тастаудамын. Окпем мен колкам – жиналып калган манка, шырыштардан озін-озі осылайша тазалап жатыр. Куні бойы ыстык суга бал мен лимон косып іштім. Балды коп косканнан кан курамындагы канытым котеріліп кетті. Біракта, балды косу себебім ішімдегі кокыстарды тездетіп тазалау.

Кундізгі сагат 12-де олшегенімде:
Кан курамымдагы кант 136, жаман емес.
Сол колымнын кан кысымы 153/104. Тамыр 1 мин согысы 78.
Он колымнын кан кысымы 164/103 Тамыр 1 мин согысы 84.

Ашыѓу біздіњ омірлік к‰шімізді саќтайды
Дене курлысынын уйлесімін біркалыпты устау дегеніміз – тагам мен сусынды талгау, дарет тартібін мукияттау, киім мен ауа тазалыгын сактау, дене мен рух бірлігін естен шыгармау, уйкы тартібін бузбау. Ибн-Сина

Кењінен т‰сіндіруге тырысайык. Біз тамаќты ж±тќан кезде ±саќталады, ќортылады, сіњіріліп озгеріп, ќалдыѓы аѓзадан шыѓарылады. Адамныњ торт м‰шесі зиянды ќалдыќтарды аластатуѓа жауап береді: ішек, б‰йрек, окпе жєне тері. Б±л м‰шелер жаќсы ж±мыс істеу ‰шін, аѓзамыз жоѓары дењгейдегі оміршењдікке, яѓни ќуат м‰мкіншілігіне ие болуы керек. Артыќты шыѓару ‰шін ќуат ж±мсау ќажет. ¤њештен, тік ішекке дейін 10...12 метр аралыќтаѓы ас ќорту жолымен тамаќты откізу ‰шін де аса коп молшерде омірлік ќуат кетеді. Б‰йректегі екі миллион с‰згіден с±йыќты тазалап шыѓару ‰шін, аѓзамыздаѓы миллиардтаѓан жасаушалардын ќорегін оњдеу ‰шін, бауыр мен отте ж‰ретін химиялыќ аѓымдарѓа да тіршілік ќуаты ќажет. ¤кпеніњ комегімен аѓзамыздаѓы 5...8 литр ќанды оттегімен ќаныќтырып, комір ќышќыл газынан тазалау жєне теріміздіњ 96 миллион тесігі арќылы тєніміздегі уларды тер т‰рінде боліп шыѓару ‰шін де зор молшерде омірлік ќуат ќажет.

Ашыгу кезінде кандай шарттарды сактау керек?
Комагай да ашкарак болып журме,
Тамагына пышак такагандай табетінді боге.
Сулеймен Пайгамбар (с.г.с.)

  Ашыгу кезінде мулдем тамактын исі болмасын, шаманыз кесе саяжайга жалгыз кетініз, ауылды жерде турсаныз есік алдындагы асхананызга болек шыгыныз, ал тіпті болмаганда жеке терезесі ашылатын, тамак исі келмейтін болмеге шыгыныз. Теледидер, радио т.б. дегендердін козін куртыныз. Жататын болменіз таза, ауа мол болсын. Адамдармен коп араласпауга тырысыныз, егер шаманыз келсе кунделікті куйбін тіршілігінізді жалгастыра берініз, шаршасаныз жатып дем алыныз. Уйкыныз келсе негурлым коп уйыктаныз.
 – Ашыгу барысында кандай кітап оку керек?
 – Ашыгу барысында осы окып отырган кітабынызды гана кайталап оки берініз, озінізге унаган жерлерін жаттап та алыныз. Баска ангіме кітап т.б конілінді аландатпаныз, себебі сіз табигаттын операция жасайтын болмесінде жатырсыз. Сіздін ашыгу барысындагы ар секунд, минут, сагаттарынызда табигат сізді емдеп, тазалап жатыр, осыны естен шыгарманыз!
 – Табигаттын операция болмесі дегенді калай тусіндіресін?
 – Сіз жалгыз емессіз, жанынызда  сізді емдеп жаткан табигат дарігерлері (ауа, су, куннін шуагы т.б.) коршап, сіздін оз танінізді емдеуге мумкіншілік бергенінізге олар да куанып, тек кана танінізді гана емес, жаныныз бен рухынызды да коса емдеп жатыр. Себебі, сіз осы табигаттын тол баласысыз, кай ана баласынын ауру, жаман болганын калайды? Олардын сізден кутетіні, тек кана озініздін емделем, жазылам деген гана калауыныз бен ынтаныз. Алланын аділдігі де осында, тандау жолын озініз гана калап алатындай етіп озінізге ерік берген, осыны терен тусіне білсеніз, оз тагдырынызды озініз гана шешіп, сау саламатты, шексіз бакыт пен куаныш, байлыкка толы гумыр кешесіз, жумыр басты пендеге осыдан артык не керек?
 – Осыган жан уян калай, кошаган ортан калай карайды?
 – Сіздін жаксы жолга бет бурып, омірініздін курт жаксылыкка озгергенін байкаган жануяныз, туган туысыныз, жора жолдасыныз, елініз де сізге еліктей бастайды. Кай пенденін де болмасын озіне-озі жамандык тілемейтіні белгілі, біракта ол сорлылар козін ашпаган кушік сиякты адасып, тунектен шыгарга жол таба алмай адасып жур гой. Оларга шамшырак бола білініз, осы кітаптан алган ілімінізбен  болісініз, отырган-турган жерінізде, алыска бармай-ак оз басыныздан откен жаксы бетбурыстарды айтып насихаттап журініз, копшілікке шапагатынызды тигізініз.

Біз жаксы адеттерімізге марапатталамыз, жаманына жазаланамыз. Менін дурыс ойламайтынымды жане теріс арекеттеріме козімді жеткізген адамнын кенесін куана кабылдап, оз іс арекеттерімді озгертемін. Білуге умтылмай, білместігімен журе берген адамдікі кате. Поль С. Брэгг

19 желтоксан, сенбі. Ашыгуымнын 8-ші таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 92,0 кг.
Кан курамымдагы кант 111, жаксы калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 134/105. Тамыр 1 мин согысы 77.

Танертен 7-де ояндым. Кеше суды коп ішкеннен кіші даретке жиі бардым. Озімді сергек тын калыпта сезінемін. Дене жаттыгуларын жасагым келіп, біраз дене кимылдарын жасадым. Озіме куат куйылып жатканын байкаймын. Бурын тунгі сагат 12-де дейін уйкым келмейтін. Кеше кешкі сагат 10-да уйыктап калдым. Уйкым тузеліп, жуйке жуйем сабасына тускенін байкадым. Оте жаксы.
Куні бойы су ішкен жокпын. Кіші даретім алі саргыш. Тілімді ак тандактар басып алды, ішегімнін ішкі бетінен улар каркынды турде болініп жатыр.

Химиялыќ тозањмен улану
Тонналаѓан улы заттар ауада тозањ т‰рінде зиянды ќ±рт – ќ±мырсќаларды олтіріп ќана ќоймайды, біз жейтін жеміс – жидектерге де сіњіп ќалады.
Салаттар, пайдалы да, дємді, біраќта кей кезде омірге ќауіпті де болады, егер де улы пестицидпен (ќ±рт – ќ±мырсќаларды олтіретін улар) оњделсе. Ќай кездегіден болмасын, жеміс – жидектердіњ онімі химиялыќ пестицидтармен коптеп оњделеді. Сондыќтан да оз денсаулыѓыњды ќатерге ±шыратудан саќ болуыњ керек. Салаттан адам уланып ќалуы м‰мкін.
Біздіњ жейтін таѓамдарымыз оте жоѓары молшерде улы пестицидтармен оњделеді. Б±л єлі т‰к емес. Тексеруден тек ќана сауда жасаѓан кезде 
 шетелден отетін жемістер ќамтылады. Пестицид ќалдыѓы бар коптеген тонна коконістер оздері осірген аймакта ќала береді. Олар м‰лде тексерілмейді.
Ащы шындыќ мынада, ауылшаруашылыќ онімдерініњ басым болігі хлорлы комір сутегі, фосфор ќоспалары жєне басќа да пестицидтермен, улармен дєріленіп оњделеді. Дєрігелердіњ дєлелдеуінше тек осіп т±рѓан сабаѓына ѓана емес, химикаттар топыраќта айлап жатып, осы алќапќа егілген басќа осімдіктерге сіњеді. У тамырмен жоѓары котеріліп, жеміске сіњіп, осімдіктіњ бір болшегі болып ќалады да, одан шыѓару м‰мкін емес. Егер сіз памидордыњ уланѓанын білсењіз, онда оныњ ќабыѓын аршып удан ќ±тылуѓа тырысасыз. ¤кінішті, сіз бекер єуреленесіз. Сіз, бірдемесінен ќ±тылдыњыз, біраќта удыњ негізі осімдікте ќалды. Улар ќайнатќанда да, тамаќ пісіргенде де кетпейді.

Жеміс – жидектегі балауыз біздіњ денсаулыѓымызѓа ќауіпті
¦лтымыздыњ денсаулыѓына таѓы бір ќауіп тонуде. Алма, алм±рт шие, ќияр не б±рыш жеген кезде сыртќы ќабыѓын м±ќият ќарањыз. Жалтырап т±р ма? Теп-тегіс жылтыр ма? Олай болса саќ болыњыз! М‰мкін б±ларѓа балауыз ертіндісі жаѓылуы. Дєрігелердіњ пайымдауынша – б±л адамдардыњ денсаулыќтарына оте ќатерлі. Жемістіњ ќабыѓына жаѓылѓан балауыз, оныњ суын, шырынын жєне дємі мен алѓашќы ќалпын саќтайды. Біраќта б±л ќабыќ денсаулыќќа оте зиян. Біз жемісті жеген кезде, ќортылмайтын балауызды ќоса жейміз. Балауыз – м±най онімі, оны біздіњ аѓзамыздаѓы бір де бір м‰ше ќорта алмайды. Ќауіпті балауыз аѓзада жинала береді. Дєрігерлердіњ мазасызданатын да жоні бар. Сауда маќсатында таѓамдарды оњдегеннен бастап, Казакстанда аурудыњ жања т‰рлері пайда бола бастады. Біз оз аѓзамызда, ауру єкелетін балауызды ќалдыруѓа тиіс емеспіз. Біздін козќарасымыз бойынша, 24 не 36 саѓат ашыѓу жєне жыл бойы ашыѓулар, осы ќауіпті ќалдыќтан аѓзањызды тазалайды. Біліњіз, ашыќќан кезде босаѓан омірлік ќуатыњыз, аѓзањызда зор тазалау ж±мысын ж‰ргізеді.

Ойлы адам оза береді, ойсыз адам тоза береді. Казак макал-мателдері.

20 желтоксан, жексенбі. Ашыгуымнын 9-шы таулігі
Салмагым 90,0 кг.
Кан курамымдагы кант 94, жаксы калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 162/104. Тамыр 1 мин согысы 75.
Танертен 6-да ояндым. Кеше куні бойы аузыма нар сызган жокпын. Бір жиынга барып біраз кітаптарымды саттым. Озімді сергек тын калыпта сезінемін. Жаяу журе бергім келеді. Озіме куат куйылып жатканын байкаймын.
Тангы сагат 10-нан бастап ыстык суга бал мен лимон косып ішіп, озімнін ішек курылысымды тазалаудамын. Себебі, осыларды ішкеннен кейін іле-шала «Тандем» сусынын ішемін. Жарты сагат отпей ішім суша сарылдап оте бастайды. Менін іш тазалайтын клизмам осы. Ішіннен кокыстар кап-кара болып шыга береді. Кокыстар негурлым коп кетсе, озін женілдей бересін.

Адамдар ешуаќытта оздерініњ келењсіздіктеріне оздерін кіналамайды
«Жок, маѓан суыќ тиді, мен шаршадым, ќартайып бара жатќаннан кейін озімді нашар сезінемін» – дейді. ¤зін аќтау ‰шін сылтаудан сылтау таба береді, ешуаќытта да озініњ кіналы екені айтылмайды! Ауруыњызѓа, зардап шегіп ерте ќартаюыњызѓа, тек ќана озіњіз, таѓы да озіњіз жауаптысыз. Д±рыс омір с‰рмей, сіз озіњізді олтіресіз. Сіздіњ омірлік к‰шіњіздіњ дењгейі томендеп, улар аѓзадан кетпейді, Олар шоѓырланѓан жерлер ауырып, сізді азаптайды. Азап – сіздіњ омір с‰руіњіздіњ нєтижесі. ¤зіњізден басќа ешкімді кіналамањыз. Сіз аѓзањызды єлсіретіп алдыњыз, єр т‰рлі жолмен келген улар оны улап жатыр. ¤іњіздіњ омірлік к‰шіњізді ашыѓу, табиѓи омір с‰румен ныѓайтыњыз, єлсіздік азаяды, жоѓалады. Бейберекет омір с‰ру, озіњізді жаман сезінуіњіз, єлсіздігіњіз, шаршауыњыз, мезгілсіз ќартаюыњыз т.б. толып жатќан ауруларыњыз – м‰сєпірлікке апаратын наќтылы жол. Осыны жадыњызѓа жаттап алуыњызды отінеміз.
Табиѓат таѓайындаѓан жолмен омір с‰рсењіз, сіз жасара бастайсыз! «Барлыќ жаќсы да, єділ де табиѓат таѓайындаѓан салауатты омір с‰ру зањын бассыздыќпен б±за беруге болады» – деп ойлайды копшілік. Олар ќалай шатасады! Сіз табиѓат зањдылыќтарынан аттай алмайсыз, ол сізді опырып сындырады. Сіз ойлауыњыз м‰мкін: «табиѓаттыњ зањыныњ маѓан ќатысы жоќ» – деп, біраќта кейін дєрігерден табиѓатты алмастыратын ѓажайып к‰тесіз.

Ѓажайып озіњізде
Дене жумыстарынын жалпы адісін менгергенде гана... сол адістерді біздін барлык арекеттерімізге колдана білгенде гана дене тарбиесінін болуы мумкін.
П.Ф. Лесгафт

Адамѓа ѓажайыпты армандау тєн ќасиет! Табиѓи тамаќтыњ, дене шыныќтырудыњ, ашыѓудыњ наќтылы м‰мкіншіліктерін білмей, олар ѓажайыпты оздері т‰сінбейтін айдаладан іздейді.
Табиѓаттыњ ±лы зањдарымен ж‰ру ќарапайым. Аурудан азап шеккендер, мезгілсіз ќартайѓандар, тез жазылу мен жасарудыњ жолын армандайды. Есіњізде болсын – денсаулыќты ењбектенсењ ѓана табасыњ! Оны сатып алуѓа болмайды. Ешкім де оны сізге сатпайды. Табиѓи тамаќтану, ашыѓу арќылы, озінді-озін тазалау зањдылыѓы, дене шыныќтыру, ќартаймайтын омірге алып келеді.

Танертен табигат зандылыгын білген адам, кешке окінбей баки алемге бара береді.                Кун-Фу-Цзы

21 желтоксан, дуйсенбі. Ашыгуымнын 10-шы таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 92,0 кг.
Кан курамымдагы кант 119, орташа калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 153/104. Тамыр 1 мин согысы 72.

Кеше кешке сагат 10-нан аса жатып тангы 6-да ояндым. Уйкым жаксы. Кеше суды коп ішкеннен салмагым бір калыпта тур, тіпті 2 кг жогарлап кетіпті. Озімді орташа сезінемін. Уйкы басып тур. Алі какырык тастаудымын. Окпем мен колкам катты тазаланып жатыр. Себебі, аштыкты бастамас бурын Кызылорда каласына барганымда гриппен бір апта катты ауырганмын. Бугін су ішпей кургак ашыгу устауга бел будым да, куні бойы нар таткан жокпын.

Адам канкасы калай оседі, немен коректенеді?
Дене шыныктыру жаттыгулары ар адамнын жасына, ал – куатына сайкес аркилы болуы кажет. Орта жастагыларга салт атпен кыдыру тиімді болса, куш – куаты кеміген кекселерге жаяу журген пайдалы. Сондай-ак бозбалага колайлы тагам карттарга зиянды болуы ыктимал. Ибн - Сина

  Барлык  мушелердін негізі канкадан бастайык. Біздін суйектер минералдарды ен коп колданады – кальций мен фосфорды. Канка куралып болса, суйектерге корек керек жок  деп пайымдайды, бул дурыс емес. Зерттеулерге изотопты колданганнан кейін, абден осіп жетілген суйектін озі туракты турде минералдармен коректенетінін биохимиктер аныктады. Бул дегеніміз, суйектер тіршілік етіп коректенеді, канша молшерде емес, калай тамактанганында. Суйектер тірі суйек жасаушаларынан турады, олар да баска жасаушалар сиякты минералдармен коса баска коректік заттарды кажетсінеді. Суйек сынганда, осы кажеттілік арта туседі. Егер суйек осуі мен омір суруін токтатса, сынган суйек омір баки бітпеуші еді. Осы кезде жасаушалар тек минералдарга емес, озін-озі сактау ушін калыпты тамакка да зару болады. Суйек еттеріне де артурлі тагам кажет. Суйектердін бітісіуіне осынын манызы зор. Тамактану жасаушаны калпына келтіруде манызды жумыс аткарады немесе дурыс тамактын алатын орны ерекше. Оташы дарігер, сынган суйектін кайта калпына келуі ушін, тамак басты орында екенін біледі.


Рецензии