Адамнын терiсiне неге котыр каптап кетедi?

Адамнын шашы тусіп,  терісіне неге котыр каптап кетеді?
Адам ушін денсаулыктан артык багалы зат жок. А.А.Семашко

     Терінін, шаштын жасаушалары тагамнын узбей келуін тілейді. Терініздін унемі тулейтінін, шашыныздын куні-туні жылдап осе беретінін есінізге алсаныз, осы тіпті тусінікті бола бастайды.
     Уйлерінде мал немесе ит пен мысык устайтындар біледі, хайуандардын терісі олардын айнасы екенін. Егер терісі мен жуні жаксы корек алса, онда дененін баска да жасаушаларынын жагдайы жаксы болганы. Ар турлі тагамдардын тері мен жунге де тигізетін асері артурлі болатыны лабораториялык тажрибелерден белгілі. Тамактану жоніндегі мамандар, адамнын кандай тамакпен коректенетінін терісіне карап ажырата алады. Ар турлі витаминдердін жетіспеуін, адамнын терісінін аурушандыгын корсетеді, терінін турі озгеріп кетеді.


Асказан мен ішек калай жумыс жасайды?
Молшерден тыс токтык та, аштык та жане баска да ауыткушылыктын барі – барі де денсаулыкка колайсыз. Гиппократ

Асказан мен ішектін жиырылу жумысын аткаратын ішек жолдары, тауелсіз теп-тегіс жылтыр булшык еттерден турады. Ол толкыннын козгалысы секілді козгалып, кортылган ас койыртпагы мен калдыктарын ток ішекке алып келіп, шыгарып тастайды. Осы теп-тегіс булшык еттердін жасаушалары жумысын жаксы істеу ушін, оте жаксы тамак керек. Ішектін жумысын жаксарту ушін, коздыргыштар мен іш откізетін дарілер жиі колданылады. Осы «жеделдеткіштер» булшык еттін жасаушаларын зорлайды, ал осы жасаушаларга бар болганы табиги омірмен уштаскан жаксы тамак кана керек.
 Біз ішкі тазалыгымызды сактауга тиіспіз. Оз денемізге ауру тудыратын уларды жане зиянды калдыктарды жинауга тиіс емеспіз. Озінді сактау – табигаттын керемет заны. Егер біз бакытты, зор денсаулык пен узак омір сургіміз келсе, біз табигатка карсы келмей, онымен бірігіп жумыс істеуіміз керек. Егер сіз зандылыкты бузуга арекеттенсеніз, онда ол сізді бузады. Табигат зандылыктары акикат зандылык! Егер біз осымен журсек, тамаша денсаулыкпен марапатталамыз! Дененін ішкі тазалыгын калай да сактау керек, оз дененді таза сактаудын тоте жолы: дуркін-дуркін ашыгу.

Коп жасау – деннін саулыгы, бакытты болу – адамнын оз колындагы ісі А.М.Кирхенштейн

22 желтоксан, сейсенбі. Ашыгуымнын 11-ші таулігі
Салмагым 89,4 кг.
Кан курамымдагы кант 95, жаксы калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 143/104. Тамыр 1 мин согысы 73.
Он колымнын кан кысымы 166/ 101 Тамыр 1 мин согысы 76.

Тангы 3-те оянып біраз дене жаттыгуларын жасап, компьютордын алдына келіп жумыска кірістім. Агзам 10 тауліктін аралыгында біраз тазаланган сиякты, себебі кітап жазатын шабыт келді. Озімді тын, сергек сезінемін. Уйыктауга кешкі 10-да жататын болдым. Уйкым тамаша тузелді. Басым жастыкка тиісімен бірден уйыктап кетемін. Бурын донбекшіп, ойыма неше турлі ойлар келіп, мазасызданып талай уакытка дейін уйыктай алмайтынмын. Денем улардан тазарган сайын озімді керемет жаксы сезініп келемін. Су ішпесем де кіші даретім аз-аздан жиі-жиі келіп тур. Бул дареттін ерекшелігі ерекше курен кызыл тустес ягни – улар. Екі буйрегім 3...4 кун болды, денемдегі уларды каркынды турде шыгара бастады. Осыны озім бар болмысыммен сезіп, рахат куйге боленемін.
Бугін тангы 10-нан ыстык  суга бал, лимон косып ішудемін. Артынан іле-шала «Тандем», «Тан» сусындарын ішіп едім, ішім тагы суша сарылдап отті. Улкен даретімнін турі калыпка келді, ягни бурынгыдай кап-кара, кара кошкыл емес. Бул жаксы корсеткіш. Ішегімде шогырланып калган улар мен кір-кокыстырдын денгейінін азайганын білдіреді. Денен улардан тазарган кезде, суреттеуге келмейтін, сынгырлаган денсаулык иесі бола бастайсын. Буны тек ашыккан адам гана біледі!


Рецензии