Канша ашыгу керек?

Ќанша ашыѓу керек?
Омір – коп болігі тамак табу мен оны дайындауга кететін адам арекеттерінін тізбегі.  Плутарх

Жанадан бастаушыларѓа бірінші кезекте ќандай кенес беру керек? Алѓашында 10 куннен артыќ ашыѓуѓа болмайды, онын озі талай жыл ашыѓудан тєжрибесі бар маманнын баќылауымен отуі керек.
Ашыѓу – аѓзаны ѓылми єдіспен тазалау, сондыќтан ѓылми турде откізілуі тиіс. Біздін пайымдауымызша, осы кунгі саумыз деп журген адамдардын 60...70 пайызы жєне ауыр науќастардын 85...90 пайызы, аѓзаларында жиналѓан уларды шыѓарамыз деп, узаќ 23...35 кун ашыќса оліп ќалады. ¦заќ ашыѓу маманнын баќылауымен отуі керек, себебі ашыѓуды ќай кезде аяќтауын наќ айта алады. Маман, біздін буйрегіміз улардан ќалай тазаланып жатќанын баќылайды, ол куніне бірнеше ќабат кіші дєретінізді тексереді, егер буйрегінізге салмаќ тусіретіндей улы заттар коп болініп жатса, онда ашыѓуды ќолма ќол тоќтатады. Ен білгір маманнын озі де айта алмайды: «Сізге 30 не 40 кун ашыќ» – деп. Себебі, ќазіргі жетілген адам оте єлсіз. Табиѓат жаратылысынын бір де – бір тіршілік иесі адам сияќты ќомаѓайланып, тамаќтану зандылыѓын бузбайды. Бізді дурыс тусінініздер, адам табиѓат зандылыѓын аттап оте алмайды. Табиѓи зандылыќты бузуѓа тырысып, ол озін ќуртады. Букіл єлемдік тартылыс занын адам буза ала ма? 25-ші ќабаттан секіріп, адам тірі ќала ма? Єрине жоќ. Осынын да табиѓи тамаќтану зандылыѓына ќатысы бар. ¤нделген олі тамаќтарды жеуге адамды иландыруѓа болады.
Маманнын баќылауынсыз узаќ ашыѓуѓа неге ќарсы екеніміздін таѓы бір себебін айтайык. Жєй адам тек ќана дурыс тамаќтанбаудан, ауамен судын ластануынан, химиялыќ ќалдыќтар мен туздан ѓана уланбайды, ќосымша ішкен дєрілерінен де уланады. Сондыќтан аѓзаны узаќ ашыѓу арќылы тазалау теория жузінде жаќсы, ал іс жузінде жоќ. Мен оз тєжірибемде ќысќа мерзімдік ашыѓуда тамаша нєтижелерге жетсем де, узаќ ашыѓудын да оте сєтті болатынын дєлелдедім. Аптасына 24...36 саѓат ашыѓу да аѓзаны тазалайтынына козім жетті. Осы кезде танѓы астан бас тарту жаќсы комектеседі (жана узіп алынѓан жемістерді жеуге болады). ¦заќ омір сургісі жєне оміршендігін арттырѓысы келген адам, бірнеше апта табиѓи тамаќтарды ќолдана, озін 3...4 тєуліктік ашыѓуѓа дайындай алады. 1...2 ай бойы, апта сайын 24...36 саѓаттан узбей ашыќса, адам 7 тєуліктік аштыќ устауына болады. Осы аралыќта улы заттардын копшілігі аѓзадан шыѓарып тасталынады. 6 ай тазаланѓаннан кейін, 7 тєуліктік ашыѓу ќарапайым іске айналады. Алѓашќы 7 кундік ашыѓу ѓажайып нєтиже береді, оз-озінізге тан ќаласыз. Таѓы бірнеше айдан кейін, аѓзаныз 10 тєуліктік ашыѓуѓа дайын, бул кезде сіздін єр жасаушаныз (клетканыз) толыќ тазаланатын болады.

Ашыѓу тєжірибесі
Осындай саналы жєне маќсатты, ішкі тазалану баѓдарламасын басшылыќќа алып іске асырсаныз, ашыѓу – сіздін омірініздін 
бір болшегіне айланѓанына ќуанатын боласыз. ¤з аѓзанызда, сананызда кун сайын болып жатќан ѓажайып озгерістерді, жетілуді коріп, дурыс омір суріп жатќаныныздан лєззат аласыз.
Коптеген адамдар оздерінін келте ѓумырларын салауатты откізгеннін орнына, ќуртумен шуѓылданады. Барлыѓы Букілалемдік аділдік ќарымта ќайтару занына баѓынѓандыќтан, сіз ќиналып барып марапатталасыз. Біз ушін денсаулыѓымызды жондеуге жєне ѓумырымды узартуѓа кеткен енбек адал. Біз омірде іздегенімізді таптык.

Неѓурлым жиі ашыќсаныз, соѓурлым узаќ ашыѓатын боласыз
Коне пікір калай дал айтылган: «Адам пышак пен шанышкыны колданып озіне кор казады.»

Біз сіздін ашыѓу мерзімінізді 10 тєулікпен шектегіміз келмейді. Арасы 1 айдан, 3 он тєуліктік ашыѓу откізбей, 10 тєуліктен артыќ ашыѓуѓа кенес бермейміз. Осындай ќорыныз болса, 15 тєулік ашыѓуынызѓа болады. Осылай ашыѓу арќылы, сіз аѓзанызды тамаша тазалай аласыз. Сіз, не болатынын білесіз. Егер осыдан кейін 21...30 тєулік ашыќќыныз келсе, ќалай откізу керек екенін білесіз.
Карапайым адамга келетін болсаќ, апта сайынѓы 24...36 саѓат жєне жылына 4 ќабат 7...10 тєуліктік ашыѓу олар ушін жеткілікті. Аптасына 12 рет ќана тамаќтануга тырысыныз, кей кезде онан да аз, егер ќарныныз ќатты ашпаса тамаќ ішпей-ак койыныз. Таѓы ескертейік, ашыѓу – ілім. Сондыќтан да, ѓажайып кутемін деп озінізді узаќ ашыѓуѓа аса ќысаманыз. Тєжірибелі маманнын кенесіне ќулаќ асыныз. Маман ќысќа мерзім ашыќќанын да пайдалы екенін маќулдайды. Сізді апта сайынѓы 24...36 саѓаттыќ жєне єр тоќсандаѓы 7...10 тєуліктік ашыѓуыныз, сізді узаќ мерзімге ашыѓуга дайындайды. Біздін талай шєкірттеріміз, осы кітаптаѓы баѓдарламаны устанады. Олар оздерімен болѓан ѓажайып озгерістерге дєн риза.
Ашыгу ушін алдымен адамнын табиѓатымен санасу керек, біздін єрќайсымызда журексуну коп. Егер ашыѓу мерзімі аз болса, адамдардын копшілігі ашыѓуды устанады. Копшілігі 24...36 саѓаттыќ ашыѓуды ыќыласымен устайды, озін жаќсы сезіне бастаѓанына козі жеткеннен кейін, 3 тєуліктік ашыѓуды жузеге асырады, себебі озіне сенімі артады. Келесі ќадамы 7...10 тєулік ашыѓу. Біздін коптеген шєкірттеріміз, 10 тєуліктік ашыѓуды талай ќайталап, 15 ал кейбіреулері 21 тєулік ойдаѓыдай ашыѓып жур. Олар 24 саѓаттыќ ашыѓудан бастап, біртіндеп узаќ мерзім ашыѓуда. Неѓурлым мол тєжірибе жинасаныз, ашыѓуѓа деген сенімініз беки туседі. Егер бурын ашыѓып кормесеніз 24...36 саѓаттыќ ашыѓудан бастаныз. Сонда ашыѓудын ѓажайып єсерін озініз коресіз. Сіз ќысќа мерзімде де ашыѓып, аѓзанызды толыќ тазалай аласыз. Есінізде болсын, неѓурлым жиі ашыќќан сайын аѓзаныз тазарѓаннын устіне тазарып, он нєтижесі шоѓырлана береді, ашыѓу арасында салауатты омір салтын устаныныз. Жамандыќтан жаќсылыќќа озгеру, адамды танымастай ќылып озгертеді.

Карапайым, кайырымды, таза, шыншыл, кудайшыл, аділетті, ержурек, мейірімді болып кала бер жане оз міндеттерінді кызган. Не нарседе болсын акыл мен ардын нускауымен арекет етуге тырыс, аркімнін игілігі ушін кам же. Омір кыска. Онын ен багалы жемісі – адамдардын игілігі ушін ізгілікті істер істеуден капы калма. Марк Аврелий

25 желтоксан, жума. Ашыгуымнын 14-ші таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 90 кг. Кеше сусынды коп ішкеннен кейін азаймай тур.
Кан курамымдагы кант 134, онша емес. Балдын асері.
Сол колымнын кан кысымы 132/103 Тамыр 1 мин согысы 75.

Танертен 5-те турып бірден жумыска кірістім. Турганда біраз алсіреп ояндым, себебі кеше сусынды молшерден артык ішіп жіберіппін. Куні бойы су ішкен жокпын. Кешкі сагат 9-да жаттым.
Денем кимыл-козгалысты тілеп жургім келді. Кеше тунде Алматыга сирек жауатын калын кар жауды. Кун шынылтыр аяз, суык, Айналаннын барі аппак, ак корпе жамылып жана жылдын жаршысындай болып кулпырып тур. 2 сагат далада рахаттанып жаяу 7...8 шакырым журдім. Денем керемет женілдеп, темір курсаудан босанып жаткандай сезінемін. Темекі тартанынмын. Таза ауада журіп кайтканнан кейін, темекіге кайтып беттей алмадым. Танертен ерте турып темекі тарттым, темекіні алі тастай алмай журмін. Байкаймын, темекі шегуге деген кумарлыгым кун сайын басендеп келеді, куннен кунге азайтып келемін, асресе бугін какырып, жотеліп, туншыгып журегім айни бастады. Темекіні коймай журген себебім, агзам оз еркімен темекі тутінінен жиркенетін, бас тартатын кунін кутіп журмін. Жасауша денгейіне тускенде, агза тазаланып болганда улы заттарды кабылдамай кояды, оган алдындагы узак ашыгуларымда козім жеткен.


Рецензии