Тiлiнiз еш уакытта алдамайды

Тілініз еш уаќытта алдамайды
Сіздін тілініз сиќырлы айна. Сіздін тілініз арќылы, аѓзаныз бен жасаушаларынызда ќанша молшерде улы заттардын шоѓырланѓанын білуге болады. Тіл асќазан мен букіл шыѓару жуйесінін айнасы. Сіздін аѓзанызда онешінізден тік ішегінізге дейін созылѓан он метірлік арна (канал) бар. Осы арада ылѓал мен жылу жиналады. Біз жеген тамаќтын барлыѓы осы арна арќылы отеді. ¤ту ушін, єртурлі тамаќќа єртурлі уаќыт керек. Бугінгі куні коптеген адамдар рафинадталѓан, ауыр, ќышќылдандыратын тамаќ ішеді. Олар мол молшерде аќ унды, рафинадталѓан ќантты, ќаныќтырылѓан майды жейді. Ішектен тез оту ушін, осы оркенниетті деген таѓамдарда ќалыпты ылѓалдыќ, тутілгіштік, тыѓыздыќ болмайды.
Коптеген ауруды ќоздырушы себепкер – тік ішектін бекітілуі (запор). Осыны єртурлі себептермен тусіндіреді, ішкен тамаќ пен шыќќан дєрет арасында тепе-тендік болмаса, тік ішек бекітіледі. Бул коптеген аурулардын бастамасы.
Адамдар ќай уаќытта болмасын ќанша ішсем де, не жесем де зияны жоќ деп есептеуге єдеттенген. Бізді, ќуатты болу ушін деп танертен тоя ішуге, іле шала екінші танѓы тамаќ, тускі ас, тустен кейін айран, кілегей, кешке лыќа тою, сонан сон теледидар коріп, тура уйыќтардын алдында тамаќ ішуге уйретті. Осыѓан сут каткан каймагы калкып турган кою кара шай мен сары майды ќосыныз. Бул дегенініз, тамаќ ќорту аѓымы тєулігіне 6 ќабаттан астам журеді.
Пенде баласы танертен куніне бір ќабат ќана улкен дєретке отырса, шыѓару жуйесіне ќауіп жоќ деп есептейді. ¤здері тыќпаштап жеген тамаќ ќалдыќтарынан арылу ушін бул жеткіліксіз. Нєтижесінде, тамаќ ќалдыќтары ішекте ќалады да ферменттік, бактериялыќ озгерістерге ушырап шіріп, ауыр ауруларѓа тап ќылады.
Адам аѓзасы оте сенімді, мыќты, ол тамаќпен келген артыќ зиянды заттардан ќутыла алады. Біраќта адамдарды дурыс тамаќтанбайсын, куніне бір ќабат улкен дєретке отыру жеткіліксіз, тік ішегініз бекітілген, осынын арты жамандыќќа апарады деп сендіру ќиын. Осыларды алдын ала ескертетін бір белгі бар, ол ішегімізде ќанша улы заттардын божып жатќанын 
тура айтатын – тілін.
Егер 2...3 тєулік таза сумен ашыќсаныз «сиќырлы айна» – тілін: аѓзанызѓа ќандай ќатер тоніп турѓанын айтып береді. Тілді жаман иіс болетін, аќ ќоймалжын улы зат басып алады. Аќтандаќты сыпырып алып тастаныз, бірнеше саѓаттан кейін ќайта пайда болады. Бул аѓзаныздаѓы улы заттардын, ќалдыќтардын, манќанын букіл аѓзанын жасауша-клеткаларына шоѓырланып жиналѓан тура корсеткіші, осылар ашыќќан кезде асќазаннын, ішектін т.б. мушелердін ішкі бетінен болініп шыѓады.
Ќалыпты кезде саумын деп журген адам, озінін ішінде улы заттардын мол молшерде екенін білгенде сенгісі келмейді. Коптеген аурулардын себебі, ас журетін ішектін бекітілуінде, тіпті дем алатын мушенін ќан тамырлары ауырса да. Зиянды ќалдыќтар ішекпен сорылып алынып, аѓзанын барлыќ жуйесін улайды.
Табиѓат аѓзада мол молшерде улы заттардын барын, ашыќќан кезде тілдін бетін аќтандаќ ќоймалжынмен жауып корсетеді. ¤мірлік манызы бар буйрек, бауыр бездерінін ќурлысы сорѓышты еске тусіреді. Тесіктері толып турѓан сорѓышты коз алдынызѓа елестетінізші. Тамаќты коп жеп, адамдар ќаншама улы заттарды аѓзасына шоѓырландырып жатыр десенізші. Адамѓа суыќ тиді делік. Ол тоќталып ойлануы керек, неге танауы мен тамаѓы арќылы коп манќа мен суйыќ болініп жатыр. Ал адамнын аѓзасы окпедегі, буйректегі, оттегі жиналѓан улардан тазалануѓа мєжбур, озіндік ќиыншылыќтан осылай ќутылуда.
Озініз жайлы кенірек білгініз келсе, муќият тілінізді тексеруден бастаныз. Тіл – дененін єр мушесінін ауру не сау екенін корсететін муше. «Сиќырлы айна» сізді ѓажап денсаулыќќа жетелейтін жулдызыныз. Неѓурлым дурыс ашыѓып, дурыс тамаќтансаныз соѓурлым тілініз тазара береді. Таза тіл – сіздін аурмайтын, шаршамайтын, ќартаймайтын омірге бет бурѓандыѓыныздын белгісі.
Адам кєріліктен олмейді, неге десеніз кєрілікке тєн ауру болмайды. Коптеген аурулар жас, кєрі деп тандап жатпайды. Осы аурулардын басым болігі аѓзада улы заттардын молшерден тыс шоѓырланып жиналуынан болады. Ашыѓумен жєне табиѓи тамаќтанумен оз аѓзанызды таза устаныз. Сіздін тілініз бен кіші дєретініз ішкі тазалыѓыныздын жолын корсетеді. Ашыѓу барысында тілініз бен кіші дєретінізді муќият ыждагаттылыкпен унемі ќадаѓалап, бакылап отырыныз.

Тістеніп алып кулініз
Саналы адам копшіліктін оны білгеніне емес, озінін кабілетсіздігіне жаны ауырады.                Кун-Фу-Цзы

«Менін ашыќќым келеді, себебі ѓажап озгерістер болатынына сенемін, біраќта алѓашќы уш кунде адамды ќинайтын азабына шыдай алмаѓандыќтан ашыѓа алмаймын. Бундай адамдарѓа берер кенесіміз: «Тістеніп алыныз да кулініз». «Мен ашыѓып корейін деп едім, єлсіреп озімді нашар сезінгенім соншалыќ, ќайта тамаќ ішіп ќойдым». Осындай пікірлерді жиі естиміз. Біз осы кітапта, ашыѓу женіл отеді деп бір де, бір рет айтќан жоќпыз.
Тамаќ біздін оміріміздін манызды болігіне айналѓаны соншалыќ, егер адамѓа тамаќ бермей ќойып ашыќтырса, тєндік жєне жуйкелік ауыртпашылыќќа ушырайды. Ашыѓудын кен оріс алмауынын басты себебі осында. Адамдар єдеттерінін ќулы.
Мен анда-санда  шетелдердін демалыс аймактарындагы ќонаќ уйіне ќону мумкіншілігіне ие боламын. Бул шетелдік жаќсы ќонаќ уйі, жамбас аќысына тамаѓы ќоса кіреді. Танѓы тамаќ 7.30-да, тускі ас кундізгі 13-те, тустен кейінгі женіл тамак 15-те, кешкі ас кешкі 19.00-да. Осы саѓаттарда асхананын ќасынан ќай уаќытта отпейін, ќарындарын тойдыру ушін, есіктін ашылуын кутіп турѓан адамдарды коремін.
Адамдар осы саѓаттарда аш па еді? Неліктен булай болуы тиіс? Осында туратындардын копшілігі жаѓалауда жатып ќумар ойнап, кітап оќып, теніз жагалауындагы ќумѓа аунаѓаннан басќа тук те істеген жоќ. Олар сандалѓаннан басќа тамаќ ішетіндей жумыс жасаѓан жоќ, біраќ олар тура осы саѓатта тамаќ ішу керек екендеріне сенімді.
Куманді нарселеден озін-озі тию аркылы денсаулыкты сактау, ен пайдалы іс саналмак.  Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

26 желтоксан, сенбі. Ашыгуымнын 15-ші таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 88,1 кг.
Кан курамымдагы кант 92, жаксы калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 122/89 Тамыр 1 мин согысы 74.

Танертен 6-да турып, дене жаттыгуларын жасадым. Озімнін кун сайын коніл куйімнін жаксарып, уйкымнын калпына келіп, денсаулыгымнын шындалып келе жатканын бар болмысыммен сезінудемін. Куні бойы жиі-жиі, аз-аз молшерден кіші даретке бардым. Кіші даретім коюлау, турі кошкыл тарткан кызыл-курен. Тугелдей ішімдегі  улардын калдыгы. Кіші дарет шыккан сайын екі буйрегіннін ауыр жук – шырыш пен манкадан кутылып, женілдеп калганын сезіп рахаттанасын. Денем іс-кимылды, козгалыстарды тілейді. Куннен-кунге куатым артып келеді. Кундіз 7...8 шакырым жаяу серуендеп конілденіп кайттым. Букіл алем маган куліп карап турган сиякты.
Ауру мен кедей адам дегеніміз – омірге деген козкарасынын озі сау емес. Аурудан арылу, кедейшіліктен кутылу ушін, ен бірінші озіннін омірге деген козкарасынды озгертуін керек. Адамдар ауру – жау, онымен кандай адіспен, жолмен болмасын шайкасу кажет деп пайымдайды. Осы шайкастын немен тынатынында шаруасы жок. Біракта, аурумен шайкасу дегеніміз озінмен-озін арпалысу, алысу, согысу, озінді іштей мужіп жеу гой.

Дурыс ашыѓу шырышка, манќаѓа ќарсы
Адам денсаулыѓынын коптеген келенсіздіктерінін туп тамыры, шыѓару жуйесіне толып алѓан ќалдыќтарда. Коптеген жаѓдайда ішектін бітелуіне себепкер шырыш пен манќа. Сіз озініз шырыш пен манќадан тазасыз ба? Осы туралы ойланыныз. Манќа танау кенсірігінде жинала ма? Мурныныз ќалай? Ќол шытынызды неше ќабат шыѓарасыз? Тамаѓынызды неше ќабат шайќайсыз? Куніне неше рет ќаќырынып сінбіресіз?
Ќалыпты тамаќ ішетін ќандай адамнын болмасын, шыѓару жуйесі шырыш пен манќаѓа толы. Бул улы ќоймалжын, туѓаннан бастап ќортылмаѓан жєне шыѓарылмаѓан табиѓи емес тамаќ ќалдыќтары. Бул тек ќана тамаќты, танауды, окпені ѓана емес онештен тік ішекке дейін созылѓан шыѓару жуйесін де тыѓындап тастайды. Адамдар кенсірігіне толып алѓан манќадан зардап шегеді, ќулаќта суйыќ жєне ќулыќ турде болады. ¤те коп молшерде окпеде кездеседі.
¤кпенін ќабынуы (пневмония) оте ќатерлі аурулардын бірі. Ќанды ќаныќтыратын оттегі, шырыш пен манќа толы окпеге бара алмаѓанда, ауру удей туседі. Ќалыпты тамаќ ешуаќытта толыќ ќортылмайды, ал жиналып шоѓырланѓан ќалдыќтар ешуаќытта толыќ шыѓарылмайды. Осы жаѓдайда біздін шыѓару жуйеміз біртіндеп, амалсыз ластана береді. Коптеген аурудын себебі осында жатыр. Ќалдыќтар аѓзада ќалып, кобейіп жинаќтала береді.

Біздін оркениетті дамыѓан тамаѓымыз шырыш пен манќа тудырады
Саулык тілесен – коп жеме.   Алішер Науаи

Ќазіргі тамаќ ќурамы – шырыш пен манќа тудыратын тамаќ. Ќазіргі тамаќтын басым болігі ќуырылып пісіріледі, ал ќуырылѓан тамаќ тугелдей шырыш пен манќа тудырады. Суттен дайындалѓан тамаќтар да шырыш пен манќа тудырады. Жер бетінде улкейгеннен кейін бір де бір хайуан сутпен ќоректенбейді. Ќазіргі мєзір май, майдын онімдері маргарин, гидрогенді жєне тон майлардан турады, ал осыларды адам аѓзасы сініре алмайды. Саудаѓа тусетін барлыќ жартылай дайындалѓан таѓамдардын 90 пайызы гидрогенделген майдан жасалѓан. Біздін ќалыпты температурамыз Цельсия бойынша 36,6 градус. Осы майларды сініріп ќорту ушін 150 градус ыстыќ ќажет.
Сіз білесіз бе, катерлі ісік – рактын ертеректе болмаганын? Болса да катерлі ісік емес, жай гана зиянсыз улкейіп ісе беретін ісік болган. Ісіктін бул турі 1915 жылдан бастап катерлі ісікке айнала бастаган. 1915 жылы не болган? Осы жылы маргарин ойлап табылган. Маргарин таза мунай онімі. Егер де Сіз бір касык маргарин жесеніз, онда маргарин курамындагы зиянды кышкыл агзанызды 6...7 ай бойы сакталады, бул сыртка шыкпайды. Осы кышкыл жай ісікті, катерлі ісікке айландырып жібереді. Казіргі заманда унемдеу ушін, сары майдын озіне маргарин косып сатады. Нанга майды жакпас бурын – тексеріп алыныз. Арине, ауылды жерде туратын кандастарымызга женілдеу.
Біз жумыртќаны коп жейміз, ал онын ќурамында ќаныќтырылѓан май холестерин оте коп. Ќурамында корінетін жєне корінбейтін майы бар, ќуырылѓан етті де коп жейміз. Ќазіргі оркениетті тамаѓымыз – шырыш пен манќа тудыратын тамаќ екені бєрімізге белгілі.

Ашыѓу кезенінде кіші дєретінізден шырыш пен манќа табасыз
Кіші дєретті зерттеу, ќанда шоѓырланѓан шырыш пен манќанын молшерін аныќтайды. 3 тєулік ашыѓып, куніне 2...3 литр су ішіп корініз. Танѓы кіші дєретінізді ќутыќшаѓа ќуйып, салќын жерге туну ушін ќойып ќойыныз. Бірнеше куннен кейін, осынын ішінен кілегей бултын коресіз. Неѓурлым коп турѓан сайын, булт соѓурлым ќоюлана туседі.
Аптасына 24 саѓат ашыѓу мол молшерде ќоймалжын шырыштан, манкадан арылуѓа комектеседі. Осы шырыш пен манќанын біразы, узаќ жылдар бойы біздін ќанымызда айланып журеді. Ќыста адам ауыр тамаќ ішкенде, аѓза шырышка толып, озін тазалауѓа мєжбур болады. Артыѓы тумау турінде сыртќа шыѓарылады. Біздін аѓзамызда будан басќа да, не болып жатќанын кім біледі. Аѓза озін-озі тазалайтын механизм. Шамасы жеткенінше уларды, шырыш пен манќаны озі тазалайды. Біраќ адамдар ќиыншылыќты ќалай ќабылдайды? Олар денесінін ќызуы котерілгенін сезеді. Ќызудын котерілуі – табиѓаттын озіне тєн ерекшелік. ¤лгендерде ќызу болмайды, тек омірлік ќуаты барларда ѓана, осы ќызу табиѓаттын пеші сияќты жумыс істейді.
Баќытсыз надан адам айтады, суыќ тиді, аяѓымнан сыз отті немесе уаќытында жылы киім кимедім деп. Біраќ бул ѓылми тужырым емес. Ќыста суыќ тию – адамнын аѓзасындаѓы шоѓырланѓан артыќ уллардан, шырыш пен манќадан тазалауѓа деген табиѓаттын, талпынысы. Ішкі тазалау механизмі міне осылай.
¤зінізге кішкентай тєжірибе жасап корініз. Бірнеше ай бойы шырыш пен манќа тудыратын тамаќтарды ішпеніз, аптасына бір ќабат ашыѓыныз, егер мумкін болса 7 тєулік ашыѓыныз. Кіші дєретінізді муќият тексере келе, ќанынызда ќанша шырыш пен манќа жиналѓанын коресіз. Ашыѓудан кейін оз тамаѓыныздын ќурамын шикі коконіске, жемістерге, крахмалы жоќ буќтырылѓан жеміске алмастырыныз. Шырыш пен манќасы жоќ тамаќ дегеніміз осы. Жанѓаќ пен дєндер шырыш пен манќа тудырмайды, сондыќтан да жоѓарыда айтылѓан таѓамнын ќурамына кунбаѓыстын дєнін, туздалмаѓан арахистін майын, жанѓаќтын тур-турін ќолдануѓа болады. Ет пен балыќты аптасына 3 ќабаттан артыќ жеменіз. ¦ннан жасалѓан таѓамдарды, нанды коп жеменіз. Ашыѓу аркылы шырыш пен манќасыз тамаќтын єкелетін жаќсылыѓы туралы сізді сендірмей-аќ ќояйык. ¤зініздін кіші дєретінізді зерттеніз. Ќол орамалынызды куніне ќанша рет ќолданатынынызѓа назар аударыныз. 7 тєуліктік ашыѓу шырыш пен манќанын ѓажап тазалаѓышы.

Ойланып-толганбай оку – пайдасыз; біракта, білімсіз окымай ойланып-толгану – кауіпті. Кун-Фу-Цзы

27 желтоксан, жексенбі. Ашыгуымнын 16-шы таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 86,6 кг. Бугін бастапкы калпымнан тура 10 кг жогалттым.
Кан курамымдагы кант 81. Жаксы.
Сол колымнын кан кысымы 136/84. Тамыр 1 мин согысы 87 .

Тунде жаксы уйыктадым. Тангы 5-те турып дене жаттыгуларын жасадым.
Салмагым бастапкы ашыгуга кірердегі салмагымнан тура 10 кг азайды. Себебі, мен озімнін ар жасаушамды санам аркылы 40 кун ашыгамыз деп иландырып койганмын, енді осылар оз мумкіншіліктерін 40 таулікке есептеп, боліп, жіктеп койды. Озімді сезінуім керемет! Журісім жеп-женіл, журген сайын рахаттанып журе тускім келеді, ал жумыска деген кулшыныс ерекше. Куні бойы далада болдым. Коп журдім. Жана жылга карсы Рахпар екеуміз «Алтын орда» базарынан жеміс-жидектер сатып алдык. Жуктерді котергенде денем салмак тускенініне ерекше шаттанды десем артык болмас.


Рецензии