Сiздiн кол астынызда тогыз дарiгер бар

Сіздін ќол астынызда тоѓыз дєрігер бар
Табиѓат берген тоѓыз дєрігер, тамаша денсаулыќ жасауынызѓа комектесуге єрќашан да дайын. Олар сіздін табысќа жетуінізге
100 пайыз кепілдік береді. Олар ќаралушыѓа еш уаќытта зиянын тигізбейді, ќаралушы осынын пайдасын білмегендіктен жиі ескермейді. Бул дєрігерлерге бєрі оте тусінікті. Оѓан бєрібір, адам ќарала ма, жоќ па. комектесуге єрќашан дайын. Онын білімі жасќа да, кєріге де, байѓа да, кедейге де єрќашан да ашыќ. Операция жасамайды, тіпті сонѓы жетістіктегі болса да дєрі бермейді.
Біздін бєріміз осы дєрігерлермен таныспыз. Сіздердін осы дєрігерлерге жиі ќаралуынызды, отінеміз. Олар сіздін денсаулыќќа, узаќ омір суруге, мєнгілік алаулаѓан жастыќќа деген талпынысынызѓа комектесуге єрќашан дайын.
Алдымен жер бетіндегі бєріне омір беретін, аса кушті, ен атаќты улы емшімен таныстырайык.

Бірінші дєрігер кун сєулесі.
Онын мамандыѓы кун сєулесімен емдеу (гелиотерапия).
Єрбір шоптін, жузімнін, бутанын, гулдін, жемістердін, коконістердін жапыраќтары оздерінін омірлерін кун сєулесінен, онын шуаѓынан алады. Егер кун сєулесінін сиќырлы шуаѓы нурын токпесе, біздін жер мєнгілік ќаранѓылыќ тумшалаѓан, тіршілік жоќ суыќ болар еді. Кун бізге тек ќана жарыќ бермейді, кун ќуаты адам ќуатына айналады. Кун шуаѓынын комегімен адам озінін омірін узартып, денсаулыѓын шындай алады. Кун сєулесіне шомылмаѓан адамдар ќуп-ќу болады. Біздін теріміз аздап кунге куюі тиіс. Кун шуаѓына жиі шыќпайтындыќтан коптеген аурулармен аурамыз. Кун сєулесі – бактерияларды ќуртатын алапат ќурал. Тері кунге неѓурлым куйген сайын, бактерияларды жоятын ќуат соѓурлым шоѓырлана береді.
Біз коконіс пен жемістерді жеген кезімізде, осімдіктердін ќанын сініреміз, себебі осімдіктер тамаќ туріндегі хлорофиллмен кун сєулесіне ќаныќќан. Хлорофилл – осімдікте шоѓырланѓан кун шуаѓынын бір болігі жєне біздін аѓзамыз ушін ен пайдалы, ќунарлы азыќ. Жасыл осімдіктер кун шуаѓын шоѓырландыратын ќупияѓа ие, осыны тірі жан иелеріне жєне адамзатќа береді. Сіз оз дененізді кунге куйдіріп, тамаѓыныздын 60 пайызы кокеніс пен жемістерден ќуралса, єлбетте, керемет денсаулыќтын иегерісіз. Біраќта аѓза осы тірі дєрілерді біртіндеп ќабылдауы керек, кун сєулесіне ашыѓып ќалѓан дене бірден мол молшерде ќабылдай алмауы мумкін. Кун шуаѓына шомылуды біртіндеп бастаныз, кунге ќыздырынатын жаќсы мезгіл танертен ертемен. Бастапќыда 5...10 минуттан бастаныз. Єрине, тус ауа да кун 
сєулесін ќабылдауѓа болады. Біраќта ен пайдалысы танертен ертемен кунге ќыздырыну. Саѓат 11...12 арасында кун сєулесінін ќызѓан шаѓы, ќурамында кун радиациясынын молшері коп болуы мумкін.
Шикі коконіс пен жемістерге де біртіндеп кошу ќажет. Пісірілген тамаќќа уйренген адам, бірден шикі коконіс пен жемістерге кошсе келенсіз єсер болуы мумкін. Сондыќтан ќалыпты мєзірінізге, кун мєзірін біртіндеп ќосќаныныз дурыс болады. Іштен жєне сырттан артыќ молшерде алѓан кун ќуаты жаман єсер етеді, ќайткенде де біртіндеп бастаныз.

Артык тамак шашты агартып кинайды,
Ал канагат узак гумыр сыйлайды. В.Шекспир

29 желтоксан, сейсенбі. Ашыгуымнын 18-ші таулігі
Салмагым 86,4 кг. Кеше кешке су ішкеннен кейін 2,6 кг костым.
Кан курамымдагы кант 95. Тамаша!
Сол колымнын кан кысымы 135/88. Тамыр 1 мин согысы 70.
Тангы 3-ке таман турдым. Озімді оте жаксы сезінемін. Кеше кешкі сагат 9-да уйыктауга жатканмын. Туяк серппей катып калыппын. Тангы 3-тен бастап жумыска кірістім. Озімнен-озім конілденіп, ан салып олен айткым келеді. Кыстын таза ауасына не жетсін! Уйдін іші коныр салкын, ауа мол, адамнын жанына жайлы асер етеді. Конілім котерінкі, сойлемдерді ойланбай жазудамын. Денсаулыгым сагат сиякты біркалыпта. Тангы 7-ге таман ыстык суга бал, лимон косып, арасында 1,5 л «Тандем» сусынын косып іштім. Сусын ішуді такыл-такыл куні бойы ішудемін.

Екінші дєрігер таза ауа
Егер акылыныз дурыс жумыс істесін десеніз, оз демінізді бакылап отырыныз.
Рене Декарт

¤мірге келе салысымен, бірінші жасайтынымыз, терен тыныс аламыз. ¤мірден кеткенде де, сонѓы жасайтынымыз, тыныс алуды тоќтатамыз. ¤мір мен олімнін арасында, тыныс алуѓа тєуелді омір жатыр.
Біздін узаќ та, тынымсыз омір суруімізді дєрігер таза ауа тілейді. Егер онын терен тыныс алу ќарапайым ќаѓидасын саќтасаныз, єрбір тыныс алѓан сайын, сіз оз дененізге омір беретін оттегін єкеп жатќанынызды ол маман ретінде біледі. Осы дєрігердін айтќанын тындамайтын, таза ауаѓа шыќпайтын адамдар, оздері-оздерін ауруга душар кылатын, кинайтын азапты жайсыздыќќа єкеледі.
Тыныс алудын ќызметін тусіндірейік. Біріншіден тыныс алу корінбейтін тамаќ, бунсыз 5...7 минуттан артыќ омір суре алмайыз. Ауасыз олеміз. Денеміздін єр жасаушасына ќажет оттегін біз ауадан аламыз. Біз тыныс алѓан кезімізде, ауа ќанмен бірге окпеге барады, осы арада керемет ѓажайып болады. Оттегі улы заттар еріген, олім єкелетін комір ќышќыл газын єкетеді. Біз тіршілік аѓымында уларды шыѓарамыз. Оларды ќан жинайды, ќан комір ќышќыл газын окпеге алып келгенде, єр жана жутылѓан оттегімен, ќан комір ќышќылынан жєне онын ќурамындаѓы улардан тазаланады. Егер адам жеткілікті молшерде таза ауа алмаса немесе женіл демалѓанда кірген оттегінін молшері шыќќан комір ќышќылынын газынын молшеріне сєйкес келмесе, онда біз аѓзамызды улар мен комір ќышќыл газымен улануына мумкіншілік береміз. Бул талай аурулардын себебі болуы мумкін.
Біз ауамен жумыс істейтін машинамыз. Оттегі тек ќана біздін аѓзамызды тазалаѓыш ќана емес: сондай-аќ, керекті ќуат тасымалдаушы да. Біз терендігі 100 километр молшердегі атмосфера мухитынын тубінде турамыз. Єр шаршы сантиметрге, молшермен бір килограмм ауа ќысымы келеді. Тыныс алу мен шыѓару аралыѓында ауасыз кеністік пайда болады. Осы динамикалыќ насосты пайдаланѓанша омір суреміз. Біз білеміз 30...50 тєулік тамаќ ішпей аман ќалуѓа болатынын. Біраќ ауасыз бірнеше минут ќана тіршілік ете аламыз.
Узаќ жасайтындардын бєрі де баяу тыныс алады. Адам неѓурлым терен дем алса, бір минуттын ішінде аз тыныс алса, омірі соѓурлым узаќ болады. Жиі дем алатын адамдар аз омір суреді. Буны хайуанаттар єлемінен де дєлелдеуге болады, ќояндар, теніз шошќалары жєне басќа кеміргіштер бір минутта оте коп дем алады. Олардын омірлері ќысќа болады. Сіз ояна салысымен бірнеше ќабат жай аќырындап терен дем алып, дем шыѓаруды адет кылып калыптастырыныз. Кун узаќќа осылай тыныс алуды ќайта-ќайта ќайталаныз.
Секіріп, жугіріп, велосипед, ролик теуіп ойнап журген балаларды баќыланызшы. Олар осы ќимылдарды жасаѓанда, біз коз алдымызѓа елестете алмайтын мол молшерде оттегін жутады. Біз жаяу коп журіп, дененін іс ќимылын тоќтатпауымыз керек. Біз бугін уланѓан єлемде омір суретініміз, сондыктан терен тыныстануды єдетке айландырыныз. Отырып омірлерін откізетін, дене шыныќтыру жаттыѓуларын жасамайтын адамдар саналы турде оз омірлерін ќысќартуда.

Терен тыныс алу тєсілі
Адам туѓанда ќандай єдіспен дем алу керектігін біліп туады. Егер сіз сєбиді жатќызып ќойып баќыласаныз, ол ішімен дем алады, ал кеудесі ќозѓалмайды. Ол ішімен терен диафрагмалыќ дем алады. Диафрагма – бул кеуде мен ќарын аралыѓын боліп туратын улкен болек булшыќ ет. Ол барлыќ ќарын мушелерін устап турып, окпеге ауанын кіріп, шыѓып туруына жєрдемдеседі.
Жасымыз улѓайѓан сайын жуйке жуйеміз ширыѓа туседі. Сондай-аќ, ішкі мушелеріміз бен диафрагмамыз да ќатуланып ширыќќанын устіне ширыѓа туседі.  Осынын салдарынан 
кеудемен тыныс алып, нєтижесінде окпемізді 20 пайызѓа ѓана пайдаланамыз. Сондыќтан да сєби сияќты, ішкі мушелерінізді босансытып, диафрагамен дем алуды ќайта уйренініз.


Рецензии