Тыныс алу жаттыгуы

Тыныс алу жаттыгуы
Шаршамай жумыс істеу ушін жумыс істеу мен тыныс кезендерінін уакыты арасында анык ара катынас болуы кажет. И.М.Сеченов

Біз жаттыѓуларымызды бастамас бурын, ќолынызды ќарныныздын устіне ќойып, кєдімгі кездегідей дем алып, дем шыѓарыныз. Біраздан кейін оз дем алуынызбен, жаттыѓу жасаѓандаѓы дем алыстын айырмашылыѓын сезесіз.
Аяќтарынызды иыќтын кендігіндей молшерде устап, тузу турыныз. Енді орындыќќа отырып жатќанынызды коз алдынызѓа елестетініз. Ќолдарынызды аяќтарынызѓа тіреп, тізенізді аздап бугіп, алдыѓа ќарай енкейініз. Боксеніз артќа ќарай, ал алаќандарыныз тізеден 2,5 сантиметірдей жоѓары болсын. Осы ќалыпта, жаттыѓулардын аяќќы шеніндегі болатын, ќарынды ішке тарту женіл орындалады.
1. ¤кпеніздегі барлыќ ауаны аузыныз арќылы шыѓарыныз.
2. Танауынызбен тез дем алыныз.
3. Диафрагмадаѓы барлыќ ауаны кушпен аузыныз арќылы
шыѓарыныз.
4. Тынысынызды 7 -8 рет санаѓанша тежеп, ќарнынызды ішке
тартыныз.
5. Ішпен дем алып, босансыныз.
Бірінші асу: ¤кпедегі ќалып ќалѓан ауаны, аузынызды шуршитіп алып тук ќалдырмай. бірќалыпты, біртіндеп шыѓарыныз.
Екінші асу: ¤кпеніз босаѓаннан кейін, ернінізді жымќырып алыныз. Аузынызды ашпай, танауынызбен тез, шалт дем алып окпенізді ауаѓа толтырыныз. Осы кезде танауыныз шан сорѓыштын даусындай дауыс шыѓарса, бєрі дурыс.
‡шінші асу: ¤кпеніз ауаѓа толып кеткеннен кейін, басынызды єнтек котерініз. Ернініз жымќырулы болсын. Сіз ќазір аузынызды кен ашып, диафрагмадан томенгі ауаны тез, шалт шыѓарасыз. Осы кезде сіздін ернініз бен онешінізден емес, диафрагамыныздан «ћаћ!» деген дауыс шыѓуы тиіс
Тортінші асу: Барлыќ ауа шыќаннан кейін аузынызды жауып, тынысынызды теженіз. Басынызды енкейтіп, ќарнынызды ішке тартып, букіл іш ќурлысыныз ќабырѓалардын астына сініп бара жатќанын коз алдынызѓа елестетініз. Осы кезде 8 – 10 санаѓанынызша дем алманыз.
Бесінші асу: Енді тыныс алып, іш мушелерін босатып, босансыныз. Дем алѓан кезде ауанын окпеге ќалай лап еткенін сезінуініз жєне даусын естуініз керек. Єрќашанда танаумен дем алып, ауаны ауызбен 
шыѓарыныз.
Осы жаттыѓуларды бірінші рет жасаѓанда басыныз аздап айлануы мумкін. Бул ќалыпты жаѓдай, себебі сіздін аѓзаныз оттегінін мол молшеріне єдеттенуі керек ќой. Осы жаттыѓуларды танертен ерте, аш ќарынѓа, таза ауада 15 минут жасау керек.

Таза ауа денсаулыќќа оте пайдалы
Таза ауа денсаулыќќа оте пайдалы. Сіз терезені ашып тастап уйыќтауѓа тиіссіз, болме унемі желдетілуі керек. Тунде жамылмай жатсаныз жаќсы уйыќтайсыз. Ќалын жамылып алсаќ, теріміздін оттегін еркін жутуына богет жасаймыз.
Егер сіздін омірініз отырумен байланысты болса, онда осынын орнын дене шыныќтырумен, таза ауада жаяу журумен толтырыныз. Сіз кунделікті 3 – 5 километр жаяу журіп талай мєселенізді шешіп тастайсыз. Кешкілікті коп серуендеп журу, менін шаршаѓанды басады. Кешкі тамаќтан кейін, єркім 3 километр жаяу журу керек.
Біз бугін отыратын ултќа айланып кеттік. Біз ауа мен оттегінін аштыѓына ушыраѓанбыз. Біз оз аѓзамыздаѓы комір ќышќыл газын дурыс шыѓармаѓандыќтан, ерте ќартайып, аурудын азабын тартудамыз. Осынын бєрі біздін еріншектігіміз бен жалќаулыѓымыздын кесірі. Ќаланын барлыќ кошелерінен солмірейіп бозарѓан адамдарды кездестіресіз. Себебі оларѓа ауа жетіспейді. Есесіне сіз ашыќќан уаќытта, аѓзаѓа терен дем алдырмайтын, шоѓырланып жиналѓан комір ќышќыл газынан тазаланасыз.
Ашыќќан уаќытынызда, танертен жєне кешке аз да болса 
серуенденіз. Тынымсыз ќозѓалыста болуды ереже ретінде ќалыптастырыныз. Бул дегеніміз, таза ауада жугіру, ќыдыру, жузу, билеу. Сіз оз аѓзанызѓа ќатер алып келетін комір ќышќыл газын шоѓырландырып жинауѓа тиіс емессіз. Ашыѓу баѓдарламасын басшылыќќа ала отырып, куніне 2 – 3 километр жаяу журуді єдетке айландыруыныз керек. Осы кезде жайлап терен дем алуды тураќты турде естен шыѓармауыныз керек. Есінізде болсын, неѓурлым баяу терен дем алсаныз, соѓурлым узаќ жасайсыз. Егерде, терен тыныстауды ашыѓумен уштастырсаныз, оз омірінізге узаќ жылдар ќосып аласыз.

Омірдегі барлык бакытсыздыктардын барі дерлік бізбен болып жаткан жагдайлар туралы озіміздін жалган пікірімізден туындайды. Олай болса, адамдар туралы терен біліп, жагдайларга дурыс бага беруіміз бізді бакытка жакындата туседі. Стендаль
30 желтоксан, сарсенбі. Ашыгуымнын 19-шы таулігі
Салмагым 89 кг. Кеше куні бойы сусын ішкеннен 2,6 кг костым.
Кан курамымдагы кант 153. Нашар корсеткіш. 1,5 есе артык.
Сол колымнын кан кысымы 136 /94. Тамыр 1 мин согысы 67.
Он колымнын кан кысымы 139/87. Тамыр 1 мин согысы 60.

Танертен 5-те турып, бірден жумыска кірістім. Коніл куйім котерінкі. Озімді жаксы сезінемін. Кеше куні бойы бал, лимон косылган ыстык суды жане «Тан» сусынын узбей ішкенмін. Натижесінде салмагым бірден котерілді. Денеме коп су жинап алдым. Денемде жиналган майлар біртіндеп кетіп жатыр, сылынып келемін. Терім болбырап, салбырап калган жок. Себебі, кургак ашыгып: майды, кокыстарды агзамнан куып шыканнан не болмаса керектіге жаратканнан кейін сусынды коп ішемін. Адам танінде судын коп болганы дурыс, асіресе ашыккан кезде. Су букіл агзанды жуып-шаяды, кан айналымын жаксартып, озінізді жас калпынызга акеліп, 10...15 жылга жасартады. Бугін де куні бойы ыстык суга бал мен лимон косып такыл-такыл куні бойы уздіксіз ішудемін. Ішім тагы да сарылдап отті. Біракта, кап-кара кокыстар азайган сиякты. Улкен даретімнін де, кіші даретімнін де турі калыпты жагдайга келді.


Рецензии