Ушiншi дарiгер таза су

Ушінші дєрігер таза су
Дєрігер Таза су, керемет жолдас жєне жаќсы емші. Біздін денеміздін 70 пайызы судан турады. Аѓзадаѓы судын ќалпын саќтап туру ушін, тураќты турде толыќтырып отыруѓа мєжбурміз. Тамаѓынызѓа кокеніс пен жемістерді ќосып, сіз аѓзанызѓа таза судын мол молшерін кіргізесіз. Жылы ванна – женілдететін жєне мамыражай ќалыпќа єкелетін єдіс.
Коптеген адамдар, кунделікті теніз жаѓалауында, озен – колдерде, суѓа жузетін бассейндерде рахаттанады. Малту – дене шыныќтырудын ен бір тамаша турі. Ол журек пен булшыќ еттерге куш тусірмейді. Егер сіз малту білмесеніз маманѓа барып уйренініз. Малтудан тамаша лєззат алып, мамыражай ќалыпќа боленесіз. Жас молшерінізге ќарамай кеуденіз ќуанышќа толады. Одан ќорыќпаныз, жаќсы корініз.
Суды атам заманнан бері коптеген ауруларѓа ќолданады. Дуние жузінде сумен емдеудін неше турлі єдістері бар. ¤те ерте заманнан бері мысырлыќтар, ассириліктер, еврейлер, парсылар, ќытайлар, америкалыќ ундістер науќастарын емдеу ушін, сумен емдеудін єр турлі єдістерін ќолданѓан. Біздін жана эрамызѓа дейін 400 жыл бурын, медицинанын єкесі Гиппократ сумен емдеу єдісін ќолданѓан. Онын негізгі єдісі ќан айналымын жаќсарту ушін, денені ысќылап, ыстыќ сумен суыќ суды алмастырып отырѓан.
Біз минералды суды адам ауруын емдеудін ќуралы деп санамаймыз, бул тазалаѓыш, залалсыздандырѓыш жєне аѓзадаѓы ќаннын айналымынын тездеткіші. Міне, сондыќтан бірнеше апта узбей тазалану, 
залалсыздану жєне мамыражай ќалыпќа тусу ушін ыстыќ ванна ќабылданыз. Ен дурысы ыстыќ су коздерін ќолданыныз. Ашыѓу баѓдарламасымен ќатар, ыстыќ ванна да сіздін табиѓи омір суруініздін болігі болуы мумкін. Ашыќќан кезде ыстыќ ванна ќабылдауѓа болмайды.

Су тамаќтан да маныздыраќ
Адам денесінін басым болігі судан турады. Біздін аѓзамыздаѓы суйектердін 1/3 болігі су. Аѓзамыздаѓы судын оннан бір болігі кетсе ќауіпті, ал оннан екі болігі кетсе олім. Судын жетіспеуі химиялыќ, физикалыќ аѓымдардын ќалпын бузады. Аѓзанын ќалыпты жумысын ќамтамасыз ету ушін, аѓзадаѓы судын тепе-тендігін саќтап отыру керек.
Оттегінен кейін адам мен хайуандар тіршілігіне су оте ќажет. Адам тамаќ ішпей 5 аптаѓа шыдайды, сусыз бірнеше кун ѓана. Егер су жеткілікті болса, адамнын денсаулыѓын саќтауѓа екі апта бойы тамаќтын ќажеті де жоќ, коптеген адамдар осы кезенде былќ етпейді.

Сіздін аѓзаныз суды ќалай пайдаланады
Букіл омір аѓымдары судын негізінде отеді. Онсыз протоплазма тіршілік ете алмайды. Содай-аќ, бір де бір балыќ, шоп, кактус, ќус, жєндік т.б. Егер жасауша кеуіп кетсе, онын жумысы тоќтайды. Жасаушага (клеткаѓа) су узбей келіп туруы керек, адамдікіне тіпті де. Аѓзада 5 литрден артыќ ќан бар. Аѓзанын пайдаланѓаннан кейінгі су турінде шыѓарѓан тамаќ ќалдыќтары, кіші дєрет. Егер окпенін бет жаѓы ылѓал болмаса, оттегі де жутылмайды, осынын шыѓарылатын комір ќышќылына да ќатысы бар.

Су жєне ас ќорту
Тамаќ сусыз сінбейді. Судын комегімен белок, крахмал, майлар аѓзаны ќалыпты жумыс істететін таѓамѓа айналады. Ол асќазаннын жумысын істетуге, ішекте улкен дєреттін ќалыптасуына жєне уаќтылы шыѓарылуына ќажет, Ауызбен келген тамаќтын ќортылуына судын тигізетін єсерін тусіндірейік. Осы жерде сілекей деп аталатын суйыќ , комірсутектерін ондей бастайды. Асќазан солінін 90 пайызы су, тамаќ асќазан арќылы откенде озінін жумысын бастайды. ¤нделген суйыќ ќойыртпаќ, 12 болікті тоќ ішекке барып сініріледі. 90 пайыз судан туратын, бауыр жєне от бездері тамаќтын ќортылуын аяќтайды.

Су жєне ќалдыќтар
Еріген ќалдыќтар аѓзадан судын комегімен шыѓарылады. Буйрек, ќуыќ, тері, окпе бєрі де судын комегінсіз улардан арыла алмайды. Колка (альвеолдар) ылѓалды болса ѓана жумыс істейді. Кенсірік, жутќыншаќ унемі ылѓалды болуы керек. Олар ауамен єрекеттескендіктен, аѓза кунделікті 0,5 литр су жоѓалтады. Ауа ќурѓаќ болса бул корсеткіштін осуі мумкін.
Су тері арќылы коп молшерде буланады. Осы кезде ол ќалдыќтарды ѓана шыѓарып ќоймайды, басќа да маќсаттарѓа пайдаланылады. Буйрекке де мол су ќажет. Ол тікелей ішкен судын молшеріне байланысты. Ќалыпты жаѓдайда, буйрек арќылы откен єрбір литр су, аѓзадан 90 грамм ќалдыќтарды шыѓарады. Біраќта шыѓарылѓан кіші дєреттін немесе судын молшері куніне 0,25 литрден кем болмауѓа тиіс. Тіпті су болмай ќалѓан жаѓдайда да, буйрек оз жумысын еш уаќытта тоќтатпайды, унемі су тілейді.

Арбір кісі жаксылык ушін жаралган, сол жолды устаса бале жаладан аулак болады. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

31 желтоксан, бейсенбі. Ашыгуымнын 20-шы таулігі 
Салмагым 90,1 кг. Кеше куні бойы сусын ішкеннен 1,1 кг костым.
Кан курамымдагы кант 138. Кан курамындагы канытым 1,3 есе артык.
Сол колымнын кан кысымы 139/104. Тамыр 1 мин согысы 65.
Он колымнын кан кысымы 139/90.  Тамыр 1 мин согысы 65.

Кеше кеш жаттым, сагат тунгі 12-де. Бірак, жаксы уйыктадым. Сусында коп ішкеннен салмагым артып келеді. Танертен 5-те турып, бірден жумыска кірістім. Озімді шабытты, куатты сезініп, коніл куйім котерінкі калыпта. Жаратушынын осы берген сиына шексіз таубашілігім мен шукіршілігімді кунделікті уйкыга жатар алдында айтып жатамын. Жаратушыгы шексіз ризашылыгымды білдіремін. ¤зімді сезінуім тамаша, бурын танімді курсауалап тастагандай болушы еді, енді кун сайын осы курсауды уйкыга кеткен кезімде, маган білдіртпей кунделікті сыпырып жатыр, сыпырып жатыр. Екі буйрегім болар болмас сыздап кана ауырады, танертен турганда жотеліп какырык тастай бастадым. ¤кпемдегі неше жылгы шогырланган темекінін кактарынан тазалану агымы іске косылды. Салмагымда алі жонді озгеріс жок. Екі колым кол емес, котерсем жеп женіл, канатка айналып кеткен сиякты. Лифт журмесе 6-шы кабаттагы патеріме котерілгенде жактауга суйеніп, ентігіп шыгушы едім, казір лыпылдап турмын. Кеше 12 сагат бойы, узбей отырып жазу жаздым. Калай отырдым, солай турдым, ешкандайда шаршау, жалыгу, бас ауру т.б. келенсіздіктер байкалган жок. Тунде жана 2010 жылды карсы алып тунгі сагат 1-де жаттым.

Ќан жєне су
Ќан судан он пайыз ќоюыраќ екені белгілі. Ќан ќурамынын плазмасы 80 пайыз судан туратындыќтан, букіл денеде еркін айналады. Ол тамаќ пен газды, олі туздарды, ќоректік заттарды, 
ќалдыќтарды тасымалдайды жєне басќа да ќосымша жумыстар атќарады.
Жасауша озін ќуратын заттарды жєне оѓан ќажетті нєрселерді плазма алып келеді. Жасаушаны жаналап ќуру, жуту немесе шыѓару аѓымдарынын бєрі де плазманын комегімен журеді. Ас ќорту жєне тыныс алу жуйелерінен тамаќ пен отынды алып, плазма аѓзанын барлыќ мушелеріне тасымалдайды.

Ќан салќындыќты саќтайды
Автомобилдін двигателіне бірќалыпты температураны саќтап туру ушін, радиаторына су ќажет. Осынын адам аѓзасына да ќатысы бар. Себебі, су жылуды тез сініріп алады. Температура денгейі бірќалыпта болатын тірі аѓзаларѓа, су тамаша суытќыш. Адам аѓзасы ауа райы мен ќоршаѓан ортаѓа тєуелсіз, єрќашан бірќалыпты температура денгейінде, Цельсия бойынша 36,6 градус.
Температура буланудын комегімен эпидермис арќылы реттеліп отырады. Одан басќа, аѓзада оттегі мен таѓамдар жанѓан кезде болінетін жылудын торттен бір болігі тыныс алѓанда шыѓады. Терлеген уаќытта, аѓза саѓатына 0,5 литрге дейін су жоѓалтады. Салќындаѓанда терлеу тоќтап, барлыќ су еттерге шоѓырланады. Температуранын тепе-тендігін саќтау ушін, біздін аѓзамыз коп жумыс жасайды.
Зерттеулердін корсеткеніндей, адам ќалыпты ылѓалдылыќ пен тыныштыќ жаѓдайда, терісі мен окпесі арќылы куніне 300 грамм суйыќ шыѓарады. Алысќа жугіретін желаяќтар саѓатына 4, ал футболист 6 литрге дейін су жоѓалтады. Аѓзанын жартысынан астамы судан турѓандыќтан, шыѓару аѓымы осыѓан негізделген, сондыќтан судан айрылып ќалу онай. ¦заќќа созылып кетсе, судын жетіспеуі оте ќауіпті. Сондыќтан осыѓан назар аударып, суды коп ішу керек.

Су майлаѓыш зат
Аѓза озіндік майланады, майлаѓыштын негізі су. Ол мушелердін бір-бірімен ќажалуына мумкіндік бермейді, буындарда суйектердін еркін ќозѓалуына комектеседі. Сіз тізеніз бен шынтаѓыныз майланбаса буге алмайсыз. Аѓзанын негізі майлау жуйесі болып, єр турлі ќысымдарды тудырып, єр турлі ќысымдарѓа тотеп береді. Булшыќ еттердін 3/4 болігі су болѓандыќтан, ќалыпты жумысы сусыз єрекет ете алмайды. Біздін аѓзамызда су азайѓан кезде шаршаймыз. 

Судын уш бастауы
Сіздін аѓзаныз ќажетті суын озі табуѓа тиіс. Бірінші жолы белгілі. Бул ќурамында суы бар таѓамдар: жемістер, шырындар, суйыќ тамаќ, сусындар, уаќтылы тамаќтану т.б. Жумыртќа 70 пайыз, орік 80 пайыз судан турады. Барлыќ ќурѓаќ, ќатты таѓамдардын 25 пайызын су ќурайды.
‡шінші манызды судын козі – метоболизм (асќазанѓа тускен тамаќ тірі затќа айланып, одан ќуатќа айналу кереметі), аѓзада журетін химиялыќ єрекеттердін нєтижесінде пайда болатын метаболикалыќ су, аѓзаѓа тускен тамаќты сінірген уаќытта болады. Осынын жаќсы мысалы туйенін су ондіруі. Туйе ішкендегі сияќты суын ондіреді. Кейбір жєндіктер де, суы аз тамаќ жесе де, осындай су ондіруге ќабілетті.
Адам куніне орташа 2,5 литр пайдаланады, ал аѓзасында 5 литр молшерінде су айланып журеді. Айырмасы метаболикалыќ суды ќурайды.

Аѓзаѓа судын жетіспеуі
Су жетіспегенде аѓза ќарсыласады. Біріншіден без кішірейіп, сілекей азайып, ауыз кеберсіп шолдейміз. Осы сезім аѓзаѓа тез су кіргізу керек екенін хабарлап тур. Егер судын жетіспеуі улѓая туссе, басќа белгілер пайда болады – бас ауырады, жуйке жуќарады, асќазан бузылып т.б. коптеген келенсіздіктер келеді. Су осылардын бєрін тез арада ќалпына тусіреді.

Озіне сен, озінді алып шыгар
Енбегін мен акылын екі жактап. Абай

1 кантар, жума 2010 жыл. Ашыгуымнын 21-ші таулігі
Салмагым 88,8 кг. Сусынды коп ішкендіктен 0,3 кг азайды.
Кан курамымдагы кант 121. Орташа корсеткіш, жаман емес.
Сол колымнын кан кысымы 152/94. Тамыр 1 мин согысы 67.
Он колымнын кан кысымы 152/104. Тамыр 1 мин согысы 73.

Танертен 6-да турып дене жаттыгуларын жасадым. Озімді оте жаксы сезінемін. Тунде бірнеше кабат кіші даретке шыксам да, танертен сергек турдым. Тунде далага жиі шыгуымнын себебі, кеше жатар алдында суйыкты мол молшерде ішкенмін. Екі буйрегім каркынды жумыс істеуді. Танеренгі кіші даретімнін турі аздап кана саргыштау, ягни денемдегі калган уларды буйректерім балмен коса буркыратып шыгарып жатыр. Улардын шыгып жатканын озініз анык сезетін боласыз. Осы агзага шогіп калган улар шыккан сайын женілдей бересін.
Куні бойы ыстык суга бал мен лимон косып такыл-такыл ішіп отырдым. Кешке кан курамындагы канытымды олшегенде 127 болды. Бурын канытым ыстык су мен бал косып ішкенде 2-2,5 есеге артып кететін. 20 таулік ашыгудан кейін ултабарым калпына келіп инсулинді жаксы боле бастады. Кант диабеті – сусамыр ауруым ашыгу аркылы озінен-озі жазыла бастады! Бул дегенініз керемет емес пе!


Рецензии