Жетiншi дaрiгер дененiн тузулiгi

Жетінші дєрігер – дененін тузулігі
Сіздін булшыќ еттерініз мыќты болѓанда, омыртќанызды куш тусірмей, ќиналмай-аќ устап турады. Жердін тартылысымен куресуден булшыќ еттерініз босады. Мумкін, мезгілсіз ќартаюыныз немесе артыќ салмаѓыныз, дененізді не еркін, не бос ќалыпта устай алмауынызѓа кінєлі шыѓар.
Арќанызды тіктеймін, шалќаямын деп талпынѓан кезде, омыртќаныз ауырды ма? Егер осылай болса, тездеп ќолѓа алу керек. Ен алдымен босаѓан булшыќ еттерді ќатайту керек.
Айнаѓа озінізге ќараныз! Енкіш тартќан жоќсыз ба? Жотаныз букірейіп бара ма? Арќаныздын ауыратын себебін тусіндініз бе? Егер арќаныз булшыќ еттін босаѓанынан, омыртќанын ќисыќтыѓынан ауырса, тіпті асќынып кетсе де ќынќ етпеніз, жаѓдайды жондеп алуѓа болады. Арќанын ауруы – екі аяќпен журу артыќшылыѓына ие болѓанѓа немќурайлы ќараѓаныныз ушін берілген жаза.  Тузу туру мен журу адам ушін табиѓи ќалып. Ќызыќ, бізден басќа усаќ ќоректілерден, тіпті маймылдар шимпанзе мен горилла да екі аяќпен журмейді.
Адамнын омыртќасындаѓы табиѓи иін, жердін тартылыс занына ќарсы туратын ќабілетке ие, булшыќ етке арќаны тузу устауѓа мумкіндік береді. Осы булшыќ еттер кушті болѓанша арќа тузу болады. Булшыќ еттер єлсіреген кезде, омыртќа майысып, ауру пайда болады.

Ќалай дурыс туру, журу жєне отыру керек
Сіз отырѓан кезде басыныз котерінкі, кеуденіз шалќаќ, ќарныныз тартулы, омыртќаныз тузу болуы керек. Ќолынызды бугініз немесе тізенін устіне ќойыныз. Журген кезде, адымынызды кеуденін ортасымен шамаланыз. Бул адымынызды алшаќ, серіппелі ќылады. Бірќалыпты серіппелі ќадам озіндік ќуат тудырып отырады. Єдеттерді не ќалыптастырамыз, не жоѓалтамыз, омыртќаны тік устап єдеттену, сымбатты да ќайратты денені ќалыптастырады.
Отырѓан кезде, аяќты бірінін устіне бірін еш уаќытта ќойманыз. Тізенін астында, булшыќ еттерге ќан апаратын екі улкен ќан тамырлары бар. Сіз аяѓынызды айќастырып ќойѓан кезінізде, ќан айналымын ќолма ќол бузасыз. Ќан мен ќорек айналысынын жетіспеуі, ќаннын уйуына єкеп соѓады. Аяѓын айќастырып отыруѓа єдеттенген жас адамдардын аяѓына ќаранызшы. Сіз тамырлар мен тамыршыќтарынын ќалай бузылѓанын коресіз. Аяќтын булшыќ еттері ќоректі толыќ алмаѓанда, аяќ єлсіз, ќан айналымы нашар болады.
Белгілі журек емдеу дєрігерінен сураѓанда: «Ќай уаќытта журек жиі ќысады?». Ол жауап берді: «Адам аяѓын айќастырып дем алып отырѓанда» – деп. Ен дурысы аяѓынды жерге ќойып отыру.
Омыртќанын ќандай болмасын ќисаюы, кеуденін ауруына жєне иыќтын салдырап шаршауына єкеледі. Мойнын, белін аурады. Ен бір ќарапайым да пайдалы єдет – тузу туру, тузу отыру, тузу журу жєне аяќты айќастырып отырмау. Осыѓан ешќандайда ќуат шыѓындап ќажеті жоќ, біраќта адам турѓанда, жургенде, тузу отырѓанда, омыртќа озінен-озі тузеледі жєне омірлік манызы бар барлыќ мушелер ќалпына келіп, ќызметін мінсіз атќара береді.
Сонымен, сіз омыртќаныздын тузулігін ќадаѓалап, кунделікті єдетке айландыруѓа тиіссіз.

Денсаулыкты сактау ушін, ал онан да абзалы жиі ауыра берудін алдын алу ушін дене жаттыгуларын жасаган немесе козгалыста болган жаксы. М.Я.Мудеров

5 кантар, сейсенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 25-ші таулігі   
Салмагым  кг 88,3 кг. Кеше сусынды коп молшерде іштім.
Кан курамымдагы кант 122. Жаман емес, орташа калыпта.
Сол колымнын кан кысымы131 104/. Тамыр 1 мин согысы 72.
Он колымнын кан кысымы 155/105. Тамыр 1 мин согысы 67.

Кеше тунгі сагат 3-те уйыктауга жаттым. Жаксы уйыктадым. Тангы сагат 6-да ояндым. 3 сагат уйыктасам да уйкым  канып калыпты. Озімді сезінуім оте жаксы.
Тан мынандай жалган философиямен баскарады: «Іш, же, коніл котер, ертенгі кунді ойлама». Бул адасу. Сіз ертеніне олмейсіз, біракта осы багдарламамен журіп 15-20 жылдан кейін кундіз туні аурудын азабын тартатын, мезгілсіз картайган адамга айналасыз.
Казір озімді жас кунімдегідей сезінгенімнен-ак байкаймын, денсаулыгым курт жаксарып кетті! Адамга осыдан артык бакыт та болмас. Уйкын сабидікіндей, журегін шанышпай, коніл куйінде алансыздык пен жанга жайлы тыныштык, ешбір мушен мазаламайды, барі сагат сиякты істеп турса, пендеге енді не кажет? Осы денгейге жету ушін мен тура 24 таулік журдім. Егер де ауруханага жатсам не болар еді? Казіргідей сезінермін бе, бул жагы белгісіз.


Рецензии