Сегiзiншi дaрiгер дене шыныkтыру

Сегізінші дєрігер – дене шыныќтыру
Ќимылдамау – тат басу, ал таттану дегеніміз куш ќуатыннын кемуі. Басќаша айтќанда, ќимыл омір, ќимылдамау – олім. Егер біз булшыќ еттерімізді пайдаланбасаќ, онда біз осыдан айырыламыз. Булшыќ еттерімізді кушті жєне жас ќалпында 
саќтаѓымыз келсе, біз оларды унемі пайдалануымыз керек.
Тынымсыздыќ омірдін жєне котерінкі коніл куйді саќтаудын заны. Єр мушенін куші мен жетілуі, ќалай пайдаланѓанынызѓа байланысты. Біз денемізді жаттыќтырѓан кезімізде, оны кушті ќылып жанартып омір сургіштігін арттырамыз. Біз булшыќ еттерімізді пайдаланбай ерінгенімізде, ќулдырап барып олеміз. Кунделікті жаттыѓу, біздін ќан айналысымызды тездетеді, ал еріншектердін ќаны еркін айнала алмайды, сондыќтан онда денсаулыќты саќтауѓа ќажетті озгерістер журе алмайды. ‡збей дене шыныќтыру жасамаѓан адамнын омір сургіштігі єлсіз. Керісінше тынымсыз ќозѓалыс, теріміздегі 96 миллион тесіктер арќылы денеміздегі тері бездерінін еркін жумыс жасауын ќамтамасыз етеді. Тері аѓзамыздаѓы ен коп шыѓаратын муше. Егер терінізге майлы бояу жаѓып ќойса, адам аз ѓана уаќытта омір суре алмайды.
Дене жаттыѓулары термен бірге аѓзадан улы заттарды шыѓарады. Тері табиѓи тазалаѓыш. Біз кунделікті жаттыѓудан бас тартсаќ, онда терінін тесіктері атќаратын жумыстар, басќа мушелерге ауыр салмаќ болып ауады. Шапшан жасалатын дене жаттыѓулары ќан ќысымы мен журек соѓысын да реттейді, антикогулянт болады, яѓни ќан тамырларын тромбоз деп аталатын бікетілуден саќтайды, тромбоз жиі-жиі журектін ќысылуына урындырады.
Єрбір тірі жан иесі, мейлі адам не хайуан оздерінін булшыќ еттерінін ќимылы арќылы аѓзасын ќалдыќтардан тазалайды.
Егер де сіздін булшыќ еттерініз ќимылсыз болса, нєтижесі келенсіздікке алып келеді. Булшыќ еттер босап, куші мен серіппелілігінен айрылып ќоќысќа толу ќаупі тонеді. Сізде шыѓарлуѓа тиіс ќоќыс шоѓырлана береді, озін-озі улануѓа ушырайсыз. Ќимылдын жоќтыѓы – аурулардын ен кен тараѓан себептерінін бірі.
Ашыѓу мен табиѓи мєзір – узаќ ѓумыр, денсаулыќ, жастыќ пен ымдастыќтын тамаша одаќтасы. Денеге ќимылдап салмаќ салу, тамаќты молыраќ ішуге сеп болады, себебі осы тамаќ жаттыѓу жасаѓанда ысырап еткен ќуатыныздын орнын толтырады.
¤мір суру ушін журу
Єрине, барлыќ дене жаттыѓулары пайдалы, біраќта жаяу серуендеу – бєріне ортаќ. Ол сізді жалыќтырмау керек. Аяѓынызды ныќ, аршындап баспаныз, ен дурысы еркін бос журініз. Кеуденізді шалќаќ, басынызды жоѓары, енкіштенбей 
табиѓи ќалыпта адымданыз.
¤з алдынызѓа жаќсы желаяќ болмасам да, ќажымайтын журдек болам деген маќсат ќойыныз, жылдын ќай мезгілі болмасын, кунделікті жаяу серуендеуді єдетке айландырыныз. Егерде сізді ќоршаѓан орта ќызыќтырмаса, оз жан дуниенізге ќараныз. Сіз серуендеген уаќытта кунделікті куйбіннен азатсыз, егер ќаласаныз сіз аќын жандылыќ пен философияѓа жаќынсыз. Єркім озі біледі, біраќ біз ушін жаяу серуендеу доп ќуѓаннан коп жаќсы. Біраќ, нєтижесі біреу – булшыќ еттердін жаќсы жумысы, ќаннын жылдам айналуы, осыларѓа ќосымша жарасымдылыќ пен баќытты екенінді сезіну.


Ќарын булшыќ еттері ушін жаттыѓу
Єрине, ен жаќсы жаттыѓулар букіл дененін булшыќ еттерін дамытатын. Арќаныздын, белініздін, кеуденіздін, ішініздін еттерін мыќты да серіппелі болатындай дамытыныз. Осы арќылы окпеніздін, бауырыныздын, журегініздін, асќазаныныздын жєне буйрегініздін неѓурлым жаќсы жумыс істеуіне комектесесіз.
Кеуде суйегінізді кенейте, окпеніздін еркін ќозѓалуына мумкіншілік жасайсыз. Серіппелі диафрагма журек насосынын жумысын тіптен жандандырады. Іш еттері ќатайѓанда асќазаннын жумысы жаќсарады. Бултылдаѓан булшыќ еттер уаќыт тезіне тотеп бере алатын ќуат жинап, ішкі мушелердін саулыѓын арттырады.
Неѓурлым коп ашыќсаныз, соѓурлым улы заттар мол молшерде аѓзадан шыѓарылады. Сіздін аѓзаныз тураќты турде тазаланѓан сайын, булшыќ еттерініз ќуат жинай береді, ашыѓып болѓаннан кейін еріншектіктін орнына тынымсыздыќќа деген зор ќулшыныс пайда болады.

Ашыѓу барысында дене жаттыѓуларымен шуѓылдануѓа бола ма?
Осы сураќќа тек ашыѓушы ѓана жауап бере алады. Егер ашыѓу барысында жаттыѓумен шуѓылданѓыныз келмесе шуѓылданбай-
аќ ќойыныз. Ашыѓу сізге демалыс береді, ќимылдаѓыныз келмесе, онда дем алыныз. Сіздін аѓзаныз букіл ќуатын, омірлік кушін ішкі тазалауѓа шыѓындап жатыр. 7...10 тєуліктік ашыѓуда серуендегініз келсе, серуенденіз, біраќ озінізді ќинап зорламаныз.
Жаттыѓумен шуѓылданбаѓан адамдардын аяќтарын ісік жиі басып кетеді, себебі ќан айналымынын нашарлыѓынан жасаушалар ќалдыќтарды уаќтылы шыѓара алмайды. Жаттыѓудан бас тартќандарѓа аќталу жоќ. Адам тєндік жетілген бе, жоќ па дене жаттыѓуы бєріне бірдей єдет болып ќалыптасуы керек. Бул аурудын, мезгілсіз ќартаюдын алдын алады жєне аѓзанын шыдамдылыѓы мен ќарсыласуын арттырады.
Дене жаттыѓулары байсалды ќалыпты жєне туныќ аќылды саќтауѓа жєрдемдеседі. Таза ауадаѓы кунделікті 8 шаќырымѓа серуендеу барлыќ келенсіздіктерді басады. Жаттыѓу еркінді шындап, котерінкі коніл куй єкеледі. Ашыѓу баѓдарламасы мен дене жаттыѓуларынын комегімен озінізді керемет жаќсы сезінетін боласыз.

Адамзат – бугін адам, ертен топырак,
Бугінгі омір жаркылдап алдар бірак.
Ертен озін кайдасын, білемісін,
Олмек ушін тугансын, ойла, шырак. Абай

6 кантар, сарсенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 26-ші таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 88,4 кг. Сусынды мол молшерде ішкендіктен озгермей тур.
Кан курамымдагы кант 98. Жаксы корсеткіш.
Сол колымнын кан кысымы 154/105. Тамыр 1 мин согысы 60.
Он колымнын кан кысымы 141/104. Тамыр 1 мин согысы 64.

Тангы 5-те турып дене жаттыгуларын жасадым. Кіші даретім алі де жиі келуде, бірак турі кайтадан саргыштанып кетті, ягни улы заттар кайтадан  шыгып жатыр. Коніл куйім жаман емес, жумыска деген каркыным куннен-кунге удеп келеді. ¤зімнін денсаулыгым тамаша, коніл куйім котерінкі, уайым кайгым жок, мамыражай бір рахат тіршілікке ауыскан сияктымын.
 Куні бойы бір тамшы су урттамай тыным таппай журдім. Кешкі сагат 21-де уйге келіп ыстык суга бал, лимон, «Тан» сусынын косып іштім. Жарты сагаттан кейін ішім суша сарылдап отті. Ішімнен шыккан суйыктын турі кап-кара жапырак таріздес. Ішегімнін бетіндегі тутікшелерге шогіп калган шырыштардын кетіп жатканына сенімдімін.


Рецензии