Тогызыншы дарiгер демалыс

Тоѓызыншы дєрігер – демалыс
Копшілік ойлайды, дастархан басында кофе, шєй, ішімдіктерді сыздыќтата тартып дем алудамыз деп. Наќтылысына келсек демалыс дегеніміз – толыќтай тыныштыќ, барлыќ іс ќимылдан азат болып еркіндік алу жєне букіл жуйке жуйеніздін мамыражай (релаксация) ќалыпќа тусуі. Сіз демалѓанда аяѓынызды бірінін устіне бірін айќастырып ќойманыз, бул жаѓдайда аяќты ќоректендіретін ќан тамырын ќысып тастайсыз. Негізінде сіз демалып отырѓан жоќсыз, керісінше журекке ауыр салмаќ салып отырсыз.
Демалу – букіл аѓзада ќан айналымын еркін ќамтамасыз ету. Егер сіздін аяќ киімініз тар, галустігініз буындырса, бас киімініз симаса, жаѓаныз ќылќындырса білініз, сіз дем алѓан жоќсыз. Жаќсы демалыс – киімдерінді шешіп тастаѓанда. Кейбір адамдар дем алып отырѓанда, бір орында тыныш отыра алмай мазасызданып, саусаќтарымен столдын устін тырсылдатып, ќозѓала береді. Дем алудын єдісі, жинаќтала білу. Осынын бір єдісі ќатты тосекте шешініп жатып дем алу. Булшыќ еттер мен жуйкені мамыражай ќалыпќа тусіруде, жаќсы кун шуаѓынын алатын орны ерекше.
Дем алѓан кезінізде, оз миынызды барлыќ толќу, шырѓаландар мен ќамќорлыќтардан арылтуыныз керек. Булшыќ еттерініз бен жуйкеніз мамыражай ќалыпќа тускен мезетте, журегініздін соѓысы баяулап, тыныс алуыныз аќырындап барып бірќалыпќа туседі. Осы толыќтай босансуѓа, дем алуѓа алып келеді.
 
Уйыктаганда сіздін булшыќ еттерінізді толыќтай босансып, тамаша дем аласыз. Тунгі уйќы адамды жаќсы ќалпына келтіреді. Коптеген адамдар шаршаѓан жуйкені ќамшылайтын ќоздырѓыштарды ќолдануѓа єдеттенген: темекі, дєрілер, кофе, шєй, ішімдік жєне сусындар. Сондыќтан ќоздырѓыштарды ќолданатын адамдар, ешуаќытта толыќ мамыражай ќалыпта дем ала алмайды, олардын жуйкесі унемі ќозу жаѓдайында болады.
Демалысты – денелік, жєне аќыл – ойлыќ жумыс істеп табу керек, себебі екеуі ќояма-ќолтыќ бірге журеді. Адамдардын басым болігі уйќысыздыќтан зардап шеккендіктен, уйыќтау ушін коптеген дєрілерді ішіп, жасанды уйќы алады. Бірде-бір адам, дєрімен толыќ дем ала алмайды. Бір де бір дєрі сау, тыныќтыратын, рахаттанып уйыќтайтын ќалыпта уйќы єкелмейді. Уларѓа толы аѓза, жуйкені унемі ќоздырып турады. Ќозып турѓан жуйкемен тунді ќалай тыныш откізе аласыз?
Ашыѓу барысында, адамдар ќоздырѓыштардан бас тартќан мезеттен бастап, терен уйыќтап, толыќ дем алады. Аѓзаныз тазалана бастаѓан кезде, босансуѓа ќабілетініз артып, терен де тыныш уйќыдан лєззат ала бастаѓанынызды озініз де байќайсыз. Іс єрекетінізді жиі алмастыру да, денсаулыќты жаќсы саќтаудын кепілі. Жумыс куні барысында, іс єрекетімізді жиі алмастырып отыруѓа тиіспіз. Біз бєсекелестік жайлаѓан есалан єлемде омір суреміз. Біздін оркениетті жаѓдайымызда «адам адамѓа – ќасќыр» болѓанда, біз ауыр соќќыларѓа жєне зор ќысымѓа тозуге мєжбурміз. Адамдардын темекіге, ішімдікке, кофеге т.б. ќоздырѓыштарѓа уйір болуынын себебі осы екеніне біз сенімдіміз. Іскер єлемде, тек ќана бєсекелестік емес, озін корсетіп, бекітуге деген ќалау да орын алѓан. Адамдардын ќажымай – талмай, бір-бірінен асып тусу умтылысы мєнгілік жалѓасуда. Осы жалѓан козќарасќа коптеген ќуат шыѓындалады.


Рецензии