Мамыражайлылыk релаксация бул kарапайым

Мамыражайлылыќ (релаксация) – бул ќарапайым нєрсе
Єрине, біз билеуге, ќозѓалуѓа, єр турлі спортпен шуѓылдануѓа тиіспіз. Біраќта, ешуаќытта жєй ѓана отырып немесе жатып мамыражай ќалыпќа тусіп, барлыќ куйбін тіршілікті ысырып тастап дем алудан уялманыз. Бул жаѓымды ѓана емес, мултіксіз ќажет нєрсе. Дєрілердін комегімен мамыражай ќалыпќа тусудін жолын таптым деп ойламаныз, екеуі бір нєрсе емес. 
Жарты не бір жылдай дєрілердін комегімен оздерін ќалыпты жаѓдайда устап, сонынан ашыѓу баѓдарламасын устауѓа мєжбур болѓан талай адамдарды білеміз. Мамыражай ќалыпќа тусіп уйыќтау ушін радио, теледидарды ошіріп, тосекке шалќаннан 
жатып, ќолдарынды дененнін бойымен тимейтіндей бос тастап еш нєрсеге аландамай жатуѓа кенес береміз. Алаќандарынды томен ќаратып, ќолдарынызды тосектін устіне бос тастаныз, дем алсын. Аяќтарынды біріне бірі тимейтіндей ќылып созыныз. Басынызды кішкене жастыќшаѓа немесе жастыќсыз, озінізге ќалай ынѓайлы, солай ќойыныз. Алѓашында козінізді жумбаныз, тесірейіп бір нуктеге ќарай бермей, арлы берлі, жан жаѓынызѓа, томен жоѓары жургізініз. Осындай ќимылдан кейін козініз озінен-озі жумылады. Бундай ќозѓалыстын мамыражай ќалыпќа енуге богеті жоќ.
Козініздін ќимылына ойынызды ілестірініз. Козініздін ќарашыѓынын ќозѓалысына ілескен ойыныз єлсірейді, осы букіл аѓзаныздын біртіндеп табиѓи єлсіреуіне жєне байсалды да ќуат ќуйылатын уйќыѓа алып келеді. Егер де уйыќтай алмасаныз, бірдеме оќыныз, бул да комектеспесе, сіздін козініздін булшыќ еттері ауыр жумыстан ќажыѓан, оќу оны шаршатќандыќтан, жоѓарыдаѓы айтылѓан єдіспен єлсіретініз.
Булшыќ еттерінізді бет алды ширыќтыра барменіз. Ќолдын, аяќтын ќозѓалысы немесе аунап жатуынызбен сіз ішкі мамыражайлыќты бузасыз, белгілі бір мамыражайлыќ денгейіне жетіп ќалѓан булшыќ еттер осы аѓымды басынан ќайта ќайталауѓа мєжбур болады. Ширыѓып турѓан булшыќ еттер оздерін ынѓайсыз сезініп турады, сіз ќозѓалысынызбен осы ынѓайсыздыќты узарта тусесіз. Осы еттердін босансуы 10…15 минут аралыѓына созылады. Босансыѓан булшык еттер оздерін оте жайлы сезінуі керек, егер сіз толыќ мамыражай ќалыпќа туссеніз, онда бурын-сонды болмаѓан жайлылыќ пен тыныштыќты сезесіз. Кейбір булшыќ етініз немесе еттерініз жайсыздыќта болса, онда олар ширыѓып тур, сіз олардын босансуына мумкіндік бермей турсыз.

¦йќысыздыќ мамыражайлыќпен 10…12 кунде емделеді
Мамыражайлылыќты жанадан бастап жургендер жиі айтады, шалќадан жатып уйыќтай алмаймыз деп. Бунын бєрі де сіздін миынызѓа жазылуына байланысты, егер сіз осынын пайдалылыѓына толыќ сенімді болсаныз, онда ойдаѓыдай болады. «Мен он ќырыммен жатсам ѓана уйыќтай аламын», «Мен етпетімнен жатып уйыќтаймын», «Мен бук тусіп жатпасам уйыќтай алмаймын», «Мен донбекшіп жатып барып уйыќтаймын», «Мен кундіз біраз коз шырымымды алсам, тунде уйыќтай алмаймын», «Мен танѓы беске шейін ѓана уйыќтаймын, саѓат жетіге дейін козім баќырайып жатады, туске таман ќайта маужырай бастаймын» – міне адамдардын шаѓатын мундары осы.
Адам куніне 15 минут уаќытын релаксация – 
мамыражайлыќќа уйренуге болсе, онда ол ќайтсе де табысќа жетеді, ол ашыѓу баѓдарламасын басшылыќќа ала отырып мамыражайлыќќа єдеттеніп алады.
¦йќысыздыќ мамыражайлыќпен 10…12 кунде емделеді, сонынан тєтті уйќы єрбір тунгі досынызѓа айналады, сіз танертен жана туѓан бала сияќты таза періште ќалыпта оянасыз.
Ашыѓу баѓдарламасы, толыќ демалудын, єрбір тунде тєтті де тамаша уйыќтаудын шеберлігіне уйретеді. Улар сіздін жуйкеніз бен булшыќ етінізді ќыспаќќа алып турады, ал ашыѓу осы ќыспаќты мамыражайлыќпен алмастырады.

Канагат – табигаттын одактасы жане денсаулыктын сакшысы.
 Абуль Фаради

8 кантар, жума 2010 жыл. Ашыгуымнын 28-ші таулігі
Салмагым 87,3 кг. Сусынды коп ішкеннен кейін біркалыпта тур.
Кан курамымдагы кант 113. Калыпты жагдай.
Сол колымнын кан кысымы 134/92. Тамыр 1 мин согысы 62.
Он колымнын кан кысымы 139/105. Тамыр 1 мин согысы 65.

Тангы сагат 3-те турып жумыска кірістім. Коніл куйім тамаша. Денем тан кимылдарын тілеген сон, жаяу журіп Алматынын талай жерін аралап кайттым. Барганда да, кайтканда да шаршау деген сезім мулдем болган жок. Кайта журген сайын бір рахат сезімге боленіп, коніл куйім котеріле тусті. Келе жатканда тыныс алу жаттыгуларын да коса жасап отырдым. Кейбір мені танитын адамдар: «Ой, калай жасарып сунгактанып, жас жігіт сиякты болып кеткенсіз, немен шугылданып журсіз, купиясын айтынызшы?», – деп жабыса кетеді. Мен токтай калып калай ашыгып жургенімді айтып беремін, олар тан калады. Біз де ашыкпасак па деп жігерленіп, иыктарын комдап-комдап кояды.

Бидайдан жасалѓан нанды, ќалай дайындап жеуді жер жузіндегі буткіл халыќтын 99,9 пайызы білмейді
Дастарханга тогілген тагам немесе наннын кикымдарын теріп жеген адамнын кунасы тогіледі. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Коз алдынызга елестетініз: Белгілі бір себептермен сіз узак уакыт тамак ішпесеніз алсіздіктен мулдем козгала да алмай каласыз. Тіпті сіз канша білімді, бай болсаныз да, сіздін байлыгыныз бен білімініз алдекімнін акеп берген бір узім нанына татымай калады. Бір шайнап жутканнан кейін-ак танінізге куаттын куйылып жатканын байкайсыз. Бул керемет емес пе? Осы бір тілім наннын озі сіздін ішініздегі неше турлі куатты, іс арекеттерді кайта іске косып жіберді. Сенсеніз де, сенбесеніз де бір тілім наннын куаты мен куші, 70 жук вагоны бар пойыз курамасын жер шарын бір кабат айналдырып шыга алады.
Осы бір узім наннын курамындагы элементтердін куаты сіздін ойыныз, сезімініз, еркінізден де жогары турганын бір сатте болмасын ойланып кордініз бе? Осы бір тілім нанды тек карнын ашканда гана жеп куш куатынды калпына келтіресін. Осынын натижесінде іс арекетінді, созінді сойлеуінді, ойлауынды, сезінуінді ары карай жалгастыра бересіз.
Арине, казір де, бурын да букіл алемде тамак маселесі бірінші орында болган, алі де бола береді. Осыны шешу ушін тіршілік иелерінін барі де тырбанып жумыс істейді, осы ушін талай тонкерістер мен согыстар да болды, болып та жатыр.
Адам баласынын тамаќтану саласындаѓы, негізгі ќурамынын ен басында, бидайдан жасалатын НАН турѓанын баріміз де білеміз. Бір сен емес муны єлемдегі барлыќ адамдардын бєрі де, біледі. Ал енді осы бидайдан жасалѓан нанды, ќалай дайындап, жеуді жер жузіндегі буткіл халќтын 99,9 пайызы білмейді десек, бул созіміз шындыќќа жанасады.
Бидай дєнінде адам аѓзасына керекті мыннан аса микроэлементтер мен витаминдердін болуы, бидай дєнінін, адам баласы ушін, оте манызды екендігін корсетеді. Бидайдан, бір бидай емес, жалпы барлыќ дєнді-даќылдардан жасалѓан таѓамдарды даярлаѓанда, онын адам агзасына (организм) керекті микроэлементтері мен витаминдерінін ен кем дегенде 80 пайыздайын саќтап, пайдалануымыз керек. Онын орнына біз не істейміз? Бидайды от диірмендерімен (электрлі) тартамыз да, бізге керекті заттардын 80 пайызын кебекпен шыѓарып немесе уннын тозанмен ауаѓа ушырып жібереміз. Сойтеміз де осылай тартылѓан уннан нан пісіреміз. Ол нанѓа неше турлі (аќ батон нанына 28 турлі) химиялыќ ќоспаларды ќосып, бидай унында ќалѓан 20 пайыз керекті элементтердін жартысынан кобін таѓы да жоѓалтып, нанды кобінесе ыстыќ куйінде жеуді жаќсы кореміз. Мунын бєрі де, айналып келгенде, бізге нанды жегізбей, темірі, иоды, боры таѓы да басќадай микроэлементтері жоќ крахмалды ѓана жегізеді, сойтіп туптеп келгенде осы тірлігіміз коптеген аурулардын козіне айналып, біздерді ауруѓа ушыратады. Осыны, бидай мен басќадай дєнді-даќылдардын дєнінен даярлап неше турлі таѓам шыѓаратын ондіріс орындарындаѓы білікті мамандарынын, тусінбеулері мумкін емес. Біраќ, ен окініштісі, олардын кобісінін муны, тусінгілері келмейтіндіктеріне жанымыз ауырады...
– Будан ќутылудын жолы бар ма?
– Екі жолы бар. Біріншісі аќ уннын пайда-зиянын ойланбастан, пайдаланып жургендер, ондай сапасыз уннан бас тартулары керек. Екіншісі бидай дєнін су диірмендерге ірілей етіп тартылѓан уннан, таѓамдарды жасау ќажет. Нанды уннын кебегімен бірге жауып жеген дурыс. Кейбіреулер муны кері шегіну деп айтуы мумкін. Еліміздін алтын ќоры болып табылатын адамдарды, биологиялыќ аштыќтан ќутќару ушін, будан басќа амал жоќ. Осы бидай дєні жоніндегі, біз айтќан екі жолды жаппай бєріміз де орындаѓан жаѓдайда ѓана гулдей солып жатќан коптеген урпаќтарѓа жан бітіріп, тіршілікке ќабілетті, дені сау урпаќ  осіреміз.
Ішекті тазалау ушін оз уакытында МКЦ турпайы клетчатка жасалган, казір де даріханаларда каркынды турде сатылады. Ол жоке сиякты ішектін ішіндегі барлык кокыр-кокыс пен шырышты сыпырып туседі. Біракта осы жокенін ен жаманы, ішекке жара тусіреді жане пайдалы шырыш кабатын да куртып жібереді. Осынын салдары катерлі ісікке (рак) уласуы мумкін.

Ей адамзат, Алладан коркындар, несібелерінді адал, жаксы жолмен тауып жеуге харекет кылындар! Ешбір адам ризык – несібесін жеп тауыспайынша дуниеден отпейді. Ерте ме, кеш пе – онын багы жанады. Сол ушін тіршілікті жаксы жолга койып, харамын тастап, адалын алындар.
Пайгамбарымыз Мухаммад (с.г.с.)

9 кантар, сенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 29-шы таулігі (кургак ашыгу)
Салмагым 86 кг.
Кан курамымдагы кант 97.
Сол колымнын кан кысымы 130/101. Тамыр 1 мин согысы 77.

Ашык айту керек, ашыгу белгілі бір аурудын емдеу адісі емес. Ашыгудын максаты – букіл агзаны сауыктыру жане кайта куру мен кайтадан жаналау. Жаналау ішкі биологиялык кызмет. Ашыгу агзага физиологиялык демалыс береді жане сауыгу агымынын журуіне себепкер болады. Ашыгу терен біліммен камтамасыз етілгенде немесе дурыс бакылауга алынганда – ауруды білмейтін денсаулыкка жетелейтін ен кауіпсіз жол. Ашыгу барысында, агзанын букіл омірлік куші тазалану мен сауыктырылуга жумсалады. Біз, ашыгу ілімін устанатындар толык ашыгу кезенінде агзанын гажайып жасайтынын білеміз. Ол агзанын ішкі мушелерінін жумыс істеуіне ерекше кабілет береді.
Тауга барып жаттыгу жасадым. Бір таулік бойы сусын ішкен жокпын. Біраз алсіреп калдым, озімді керемет жаксы сезінемін.


Рецензии