Зор денсаулыkkа алып келетiн тамаkтану iлiмi

Ескерту: Автор касіпкой жазушы, не журналист, не баксы, не емші, не коріпкел, не кумалакшы емес. Асет Ризаулына Кудайдын кудіретімен "жанды жетелеуші" орысша айтканда "проводник души" касиеті 2009 жылы Грецияда Зевс туган «Крит» аралында конып, пір Бекет атанын жане киелі Самарканд жерінде жаткан улы колбасшы Амір Темірдін мазарында ушінші тылсым козі ашылган - Рухани Устаз.

Асет Ризаулынын Жаратушы дарыткан касиеттері: кара дуга, тіл, коз тигендерді тазалау, адамнын омірдегі жане бизнестегі жолын ашу, аурасын тазалау, журегінін кірін аршу, періштелерін кайта кайтарып озіне кондырып беру, барлык ауруларынан арылту, омірлік багдарламасын тубегейлі жаксы жакка озгерту, ата баба аруактарымен тікелей тілдестіру аркылы бірнеше гасырлар бойы байланыс узіліп калган ата бабаларынын несібесін, байлыгын кайта кондыру.

Себебі, ата баба аруактары аркашанда урпагынын камын ойлайды. Урпагынын ішінен озінін несібесін, байлыгын беретін адам тандайды. Сол адамга ата бабаларынын аруагы бакытын, байлыгын, несібесін "жанды жетелеуші" данекер - медиум аркылы береді. Бул да Кудайдын кереметі!

Себебі, XXI гасыр: информация - куат гасыры. Адам журегіндегі Жаратушы - Газиз жанымен тікелей озі сойлесе алады.

Асет Ризаулы - Кудайдын кудіретімен адамнын оз басына, жеті урім бутак урпагына дейін, озінін турып жаткан шанырагына: кара дугадан, тіл козден, жын шайтандардан, перілерден коргайтын коргау коршау салып бере алады.

Кандай адам болмасын Озінін омірін, денсаулыгын жаксартып, енсесін езіп турган карыздарынан, жокшылыктан, кедейшіліктен кутылып, молшылык пен байлыкка, куаныш пен бакытка шомылам десе томендегі телефон аркылы Асет Ризаулы Мукашбековтын озімен ауызба-ауыз тілдесіп, тікелей жолыгып: ем, шипа алуларына жане тагдырын жаксы жакка тубегейлі озгертіп алуларына болады.

Электрондык поштасы: "mukashbekov.aset @ yandex. Kz"
Уялы телефоны: +7 701 733 55 71;




"Оз тагдырынды озін баскар, ойтпесен баска біреу баскаратын болады".

Ноел Тичи

«Кушті саќтау ушін жеу керек» – деген козќарас ќалыптасып ќалѓан. Осынын санаѓа сініп ќалѓаны сонша, біз куніне 3 ќабат тамаќтануымыз ќажет екеніне оте сенімдіміз. Біз тєбеті жаќсы, ашќараќ адамдарды денсаулыѓы мыќты адамдар деп есептейміз. Біз сауыѓу ушін тамаќты коп жеуін ќолдаймыз.

Аштыќты басу ушін, дене асќазанын не болса сонымен толтырып алады. Біраќта тамаќтын бір турімен мыќты, сау, кушті жас жасаушалар жасауѓа болады, ал екінші турімен єлсіз, ауру, аѓзанын жумысын ќалыпты ќамтамасыз ете алмайтын жасаушаларды ќуруѓа болады. Біз «жаќсы» тамаќтанатын адамдарды жиі кореміз, біраќта олардын жаѓдайлары жаќсынын ауылынан алыс. Ас ќорту жуйесіне тамаќ молынан барып жатса да, терісінін турі нашар, булшыќ еттері болбыраѓан, ќуаты томен.

Адам озінін тамаѓын онделмеген ќалпы тікелей табиѓаттан алып турѓан заман болѓан. Ол уаќыттарда адамнын, озінін денсаулыѓына ќажетті тамаѓын табиѓи турде іріктей алатын мумкіншілігі болѓан. Не жеу керек екенін ішкі даусы айтып турды. Осы дауысты болмыс немесе басќа деп атауѓа да болады, біраќта адамнын коне дєуірінде осы керемет комектескен.

Адам тропикалыќ белдеуде адам болып ќалыптасќанына, себебі онда табиѓат адам денесіне ќуатты кун шуаѓын сініріп, туратын уй жасап берді. Адам денесінін терісіне кун шуаѓынан пайда болатын Д витамині ќажет. Теріге сондай-аќ, А витамині де ќажет, біраќ ќазіргі адамнын аѓзасы соншалыќты озгеріп шырыш, манќа мен уларѓа толып кеткендіктен, ол кун козінде коп журе алмайды. Коп адамдар кун отіп кетсе, бєлесін кунге жабады.

Адамнын суыќ ауа райына ќоныстануына жєне киімді ойлап табуына байланысты, кун шуаѓына дайындалѓан тамаќпен жєне тікелей кун сєулесімен байланысын узіп алды. ¤ркениетті адам озін ауыр киіммен туншыќтырып тастады.

Дурыс тамактану ушін, тамак курамында дамнін барі де болу кажет
Ток адамга семіз еттін де дамі білінбейді. Сайф Сараи

Адам кайгырганда белгілі куат кеміп онын ащы жегісі келеді, ал жабірленгенде кышкылды ансайды. Егер адам унемі дем алмай шиыршык атып журсе тузды дамді, ал акыл-ой жумысын істесе жумсак дамді іздейді. Адам шектен тыс аямшак болса майлы тамакпен, унемі ауыр жумыс істесе турпайы тамакпен тамактанады. Егер омірдін талкысына тусіп кетсе, іші кургап кеткендіктен куырган тамакты, ал омірде куанышты саттер жетіспесе татті тагамдарды жаксы кореді. Сондыктан да дурыс тамактану ушін, тамак курамында дамнін барі де болу кажет.

Табиѓи тамаќты тепе-тендікте устауѓа тырысыныз
Дурыс тамаќтанудын баѓдарламасын жасау баспалдаќпен жоѓарлау сияќты. Бірінші баспалдаќ – барлыќ витамині жоќ олі тамаќтардан кофе, шєй, ішімдік т.б. бас тарту. Сондай-аќ, жануарлардын онімі еттен, суттен бас тарту. Осылардын орнын біртіндеп шикі коконістермен, жемістермен 50...60 пайызѓа жеткенше толтыру. Витамині жоќ оркениеттін олі тамаќтарынан, шикі коконіс пен жемістерге біртіндеп кошуді отпелі кезен дейді.

Коптеген адамдар бала кунінен бастап, аѓзаѓа ќышќылдыќ єкелетін тамаќтармен тамаќтанады. Ќышќылдыќ тамаќтар аѓзанын озінен-озі улануына урындырады, аурудын, зардап шегудін, мезгілсіз ќартаюдын себепкері болатын уларды шоѓырландырады. Егер сіз негізінен пісірілген ет, жумыртќа, єр турлі нан, макарон сияќты тамаќтармен тамаќтансаныз, бірден коп молшерде коконістерді ќоспаныз. Єрбір апта сайынѓы ашыѓудан кейін, неге ынтыќ бола бастаѓанынызды озініз сезетін боласыз.

Сеніммен откізген 3 айлыќ апталыќ ашыѓудан кейін, сіз ќалыпты тамаѓыныздын ќурамынын 40 пайызын коконіс пен жемістерге алмастыра аласыз. Шикі кокеністер мен жемістер озіндік тазалаѓыш екенін умытпаныздар. Олар шоѓырланѓан удын астына кіріп алып, аѓзадан шыѓуына себепкер болады, тамаша денсаулыќќа жету ушін ен керекті осы. ¤зініз байќаѓандай, егер ішкі тазалыќќа ќол жеткізгініз келсе, тамаќтын ќурамы унемі озгеріп туруы тиіс.
Адамдар жетілген мєзір беруді жиі сурайды.

Біз муны істей алмаймыз, себебі тамаќтану єркімнін жеке ісі. Адамнын унататыны да, унатпайтыны да коп. Тамаќтану бір-бірімен байланысып жатќан шынжыр сияќты. Егер осынын бір ќоспасы узілсе, ќалѓаны тукке жарамайды. Адам тамаѓынын ќурамында ен керекті 40 ќоспа бар, егер осынын  біреуі жетіспесе, тамаѓыннын ќажеттілігінін жартысын жоќќа шыѓарады.

Узаќ уаќыт біреуінін немесе бірнешеуінін жетіспеуі ауруѓа, кей кезде олімге алып келеді. Бір ќоспанын жетіспеуі осал жасаушаны ауруѓа ушыратады. Єрбір тамаќтын турінде ќоспалар тугелдей болуы міндет емес, себебі біздін аѓзамызда керекті ќоспалардын ќоры єрќашанда бар. Біраќта осы ќорлар ерте ме, кеш пе міндетті турде толыќтырылып отырылуы керек.

Сіздін апталыќ тамаѓыныздын ќурамын ќурайтын тамаќпен таныстырайык. Сіз куніне бір, не екі, не уш ќабат тамаќ ішумен шектелуінізге болады. Кейбір адамдар танертен тоя ішіп, тусте аздап ішкенді унатады. Єркімнін єдеті єртурлі.

Дене курлысынын уйлесімін біркалыпты устау дегеніміз – тагам мен сусынды талгау, дарет тартібін мукияттау, киім мен ауа тазалыгын сактау, дене мен рух бірлігін естен шыгармау, уйкы тартібін бузбау. Ибн - Сина

10 кантар, жексенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 30-шы таулігі
Салмагым 85,7 кг.
Кан курамымдагы кант 93.
Сол колымнын кан кысымы 119/89. Тамыр 1 мин согысы 77.

Кеше кешкі 9-дан аса ыстык суга бал мен лимон косып іштім. Біраздан кейін ішім отті. Бурын кап-кара балшык сиякты кокыстар шыгушы еді, турі тузелді. Тангы 6-да турып жумыска кірістім. Жумыска деген шабытым керемет, акылым, ойым куннен-кунге ушкырланып, компьютердын алдында шаршамай отыра беремін, жазган сайын бурынгы умытылып калган окигалар бірінен кейін бірі бейне таспа коргендей коз алдыма келіп турады.

Таулігіне 5-6 сагат кана демаламын. Уйкым сабидін уйкысындай, басым жастыкка тиісімен-ак катып уйыктаймын, козімді жумып кайта ашсам-ак болды, бозарып тан атып келеді, жумыска жігерленіп кайта кірісемін. Адамдардын аты жондері, мінез кулыктары, істеген кызметтері, айткан создері мен кызыкты ангімелері кешегідей конілімде сайрап тур, міне осылар да ашыгудын бір кереметін айшыктап турган жок па?

Куні бойы кайнаган ыстык суга бал мен лимон косып іштім. Кіші даретке жиі бардым. Кешке «Тан» сусынын араластырып ішкенімде ішім отті. Ішімнен кап-кара балшык сиякты исі жок кокыстар шыкты. Озім ойлаймын, бауыр жасаушаларын бітеп тастаган кокыстар деп. Ойткені бауыр да, буйрек те соргыш сиякты кокыстарды бойына жинай береді емес пе?! Коз алдынызга бітеліп калган соргышты елестетінізші. Бауыр да тап солай бітеліп, казір каркынды турде тазаланып жатыр.

\\Коконіс пен жемістер – ен сау таѓам\\

Тізімімізді жана жулынѓан жемістерден бастаймыз, жемістерді адамнын баѓалы тамаќтарына жатќызамыз. Жана жєне кептірілген жемістерді жеке де, басќа тамаќќа да ќосып жеуге болады.
Алма (6 сорты), абрикос (жана жулынѓаны жєне кептірілгені)
Банан, голубика, шие, ќулпынай, дінке.
Фигалар (жанасы немесе кептірілгені).
Лимон (4 сорты), авакадо.
Манго, апельсин (3 турі).
¤ріктер (кептірілгені не жанасы).
Алмурт (6 сорты) жанасы не кепкені.
Ананас (жанасы), ќурма.
Слива (3 сорты) жанасы, кепкені.
Чернослив 3 турі) жанасы не кепкені.
Ќой жєне сиыр булдіргендері (4 сорты), ќауын.
Грейпфрут (3 сорты), бал татыѓан дінке, жузімдердін (7 сорты).

\\Коконістер тазалаѓыш жєне ќорѓаѓыш\\

Осы тізімдердін ішінен шикі коконістерді салатќа тандап алуынызѓа болады. Танѓы тамаќќа бір кок, бір сары коконістін болѓаны жон. Осылардын ішінен пісіруге басќа 2 турін тандап алуынызѓа болады.
Брюссель капустасы, артишок, жамбас буршаќ, капустанын (5 сорты).
Памидордын (3 сорты), баклажан, у сармысаќ, кок буршаќ.
Кольраби, борттірілген бидай туќымы, спаржа, свекла, кок пияз, салат – латук.
Сєбіз, гулді капуста, сельдерей, пияз, жугерінін (6 турі)
Пастернак, картофель, кок бурыш, редистін (3 сорты).
Шпинат, асќабаќ, ќауашаќ, турнепс.

"Адам бойындагы асемдік пен сулулыкты, агза мен денсаулыкты уштастыра дамыту жоніндегі тусініктен боліп карау акылга симайды".

Н. Г. Чернышевский

11 кантар, дуйсенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 31-ші таулігі
Салмагым 88,6 кг. Кеше куні бойы сусын ішкендіктен косылды.
Кан курамымдагы кант 103. Калыпты жагдайда.
Сол колымнын кан кысымы 130/89. Тамыр 1 мин согысы 60.

Тангы сагат 3-те турып бірден жумыска кірістім. ¤зімді керемет тамаша сезінемін. Журісім жеп женіл, бейне канат біткен адам сияктымын. Егер мен бугін кітап окысам, онын мазмуны миымда, кітапты колыма алып окып тургандай сакталып калады. Уш кун ашыканнан кейін озініз байкайсыз, сананыздан перде сыпырылып тускендей болады. Ашыгуымнын аркасында денсаулыгымды жас шактагы калпыма келтіріп алдым. Маган будан артык енді не керек, не кажет?!

\\Жанѓаќтар мен дандер\\

Жанѓаќтар мен дєндер оте жоѓары сапалы майлар мен белоктарѓа бай. Сіз озініздін танѓы асынызѓа осылардын 2 турін ќосуынызѓа болады. Егер сіз ет жесеніз аптасына 3 ќабаттан артыќ жеменіз. Ал ќалѓан кундері жанѓаќтар мен дєндер жаќсы белоктыќ тамаќ болады.
Миндаль, бразилия жанѓаѓы, кешью жанѓаѓы, каштандар.
Кокс жанѓаѓы, арахис, грек жанѓаѓы.
Барлыќ аталѓан таѓамдарды туз ќоспай, шикілей женіз.

\\Буршаќ туќымдастар\\

Буршаќ туќымдас осімдіктер – тамаќтын коне турлерінін бірі, олардын ќурамында осімдік белогы коп болѓандыќтан, аптасына бірнеше рет жеуге болады.
Буршаќтардын (9 сорты), чечевица, ќурѓаќ буршаќ.
Жармаќталѓан буршаќ, соя буршаќтары.

\\Майлар\\

Усынып отырѓан майлардын ќурамында туз жоќ, тамаќќа пайдалануѓа болады. Май сатып алѓанда этикеткасына муќият ќараныз, егер ќурамында химиялыќ ќоспалар бар болса алманыз.
Жугері майы, соя майы, кунбаѓыс майы.
Грек жанѓаѓынын майы, оливканын майы.


\\Табиѓи тєттілер\\

Осы жерде айтылатын табиѓи тєттілер, аса жоѓары ќаныќтырылѓан тамаќ болѓандыќтан аз молшерде ќолдану керек.
Таза шикі ќант, сары ќант, финиктелген ќант, бал.
‡йенкі шырыны, тазаланбаѓан патока (ќант ќызылшасынын шырыны).

\\Ірі унтаќталѓан табиѓи дєнді даќылдар\\

Егер сіз ауыр ќара жумыс істемесеніз, дєнді даќылдардын онімдерін аптасына 3 ќабаттан артыќ жеменіз. Осы онімдерге 
жоѓарыда аталѓан табиѓи тєттілерді ќосуѓа болады.
Арпа, ќара куріш, гречиха, ірі унтаќталѓан ун (ќонырќай жєне аќ)
Кендір туќымы, тары, бутін бидай, бутін ќара бидай, жугері.

"Дене шыныктыру жаттыгулары ар адамнын жасына, ал – куатына сайкес аркилы болуы кажет. Орта жастагыларга салт атпен кыдыру тиімді болса, куш – куаты кеміген кекселерге жаяу журген пайдалы. Сондай-ак бозбалага колайлы тагам карттарга зиянды болуы ыктимал". Ибн – Сина

12 кантар, сейсенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 32-ші таулігі
Салмагым 88,6 кг.
Кан курамымдагы кант 105.
Сол колымнын кан кысымы 135/92. Тамыр 1 мин согысы 66.

Тангы 6-да турдым. Уйкым керемет тамаша, жас сабидін уйкысы сиякты. Адам ояна салысымен, бірден тамак ішеді. Асказаннын калауына сана багынады, асказан билеуші болады. Шартты рефлекс бойынша асказан аркашан да тангы тамакты кутеді. Мен ушін тангы тамактын кажеті жок, не болар болмас кана, себебі агзам туні бойы демалды, куат жумсаган жок. Адам неге узак демалыстан кейін асказанын тангы аспен толтырып алуы тиіс? Сондыктан тагы кайталаймын: «Сіз тамагынызды тынымсыз дене кимылын жасап барып ішуініз керек. Тангы астын кажеті жок деуімнін себебі, тангы асты жегенде, туні бойы жиналган куат бекер расуа болады.

Танертен сіздін танініздін, акылыныздын, рухыныздын куаты оте жогары денгейде болуы керек. Тек осылар гана, сіздін шабыттык жане тандік жумыстар аткаруынызды іске асырады. Енді тусінікті болар, неге танертен тоя тамак ішуге карсы екенім. Ауыр тамак кортылу ушін коп куат шыгындайды. Жуйке куаты баска максаттарга жумсалгандыктан, мига жетпей калады, адамдар осы себепті милау, таяз ойлы болып калады. Енді осыны баска кырынан карайык. Узак жылдар бойы адамдар санасына сініріліп келген кагида, «тангы ас ен маныздысы, ол таннін жане ойдын ауыр жумыстар аткаруына куат береді». Осынын барі гылыми негізделмеген, мулдем керегар кате пікір. Танертен тоя тамак ішкеннен кейін, сіз токтык пен жайбаракаттыкты сезесіз, бірак куш косылмайды. Осы тамактын ас корыту жуйесіне сінірілуі жане агзага куат беруі ушін біршама уакыт керек. Ас корыту оте курделі агым. Тангы астын арбір коспасы онделіп, жасауша сініре алатын, оте кішкентай химиялык болшектерге айналуы керек.

\\Ет онімдері\\

Жылкынын етін молырак, ал сиырдын, ќойдын, тайыншанын еттерін аздап жеуге болады. Ќан ќурамыныздаѓы холестеринді баќылап отырыныз.

Майлы жерін, ќабырѓанын етін, тілді, уйректін етін жеуге болмайды, себебі ќурамында май мен холестерин оте жоѓары денгейде, сондай-аќ:

Консервленген ет, шужыќ, шошќа етін, тауыќ еті, сурленген етті.
Сосискалар, ливер шужыѓы, ысталѓан шужыќ, шошќа майы.
Осы ет онімдерді узаќ саќталуы ушін маймен ќаныќтырылып, коп туздалѓан. Саќтауѓа шыдау ушін осы ет онімдеріне улы химиялыќ ќоспалар ќосылѓан. Егер сіз ет жесеніз аптасына 3 ќабаттан артыќ жеменіз. Ќалѓан уаќытта белоктын орнын толтыру ушін жанѓаќты, жанѓаќтын майын жєне єр турлі дєндерді ќолданыныз.

Есінізде болсын, ондіріске жіберетін ет онімдерін осіргенде, салмаѓын кобейту ушін малдардын тамаѓына гармондар ќосады. Бул улы зат. Ет ќурамында аѓзадан шыѓарылуѓа тиіс улы кіші дєрет ќышќылы болады. Етте малды сойѓан кездегі улардын бєрі болады.

\\Балыќ\\

Таѓамѓа жарамды балыќтардын 25 турі бар. Балыќта холестерин аз жєне майлары ќаныќтырылмаѓан. Ол аптасына 2...3 ќабат жеуге болатын тамаша белоктыќ тамаќ. Туздалѓан жєне ысталѓан балыќты жеменіз, себебі ќурамында туз бен холестерин коп.


\\Нан\\

Наннын ќандай турін болмасын байќап ќолдану ќажет, єсіресе унѓа бутіндей тартылѓанын. Осыѓан
бєрі бірдей шыдай алмайды. Арыќтаѓысы келген адамѓа нанды мулдем ќолданбаѓаны жон болар еді. Егер осылай істеу ќиын болса, онда нанды кептіріп барып жеу керек. Отырып жумыс істейтін адамдар, нанды аз жеуге тырысуы керек. Куніне 2 тілім нан жетіп жатыр. Тек ќана, таза ауада ауыр жумыс істейтін адамдар ѓана ќанша жеймін десе оз еріктері.

Сендердін жаксылыктарын – узак омір сурумен бірге, кейінгіге игілікті іс калдыргандарын. Пайгамбарымыз Мухаммед  (с.г.с.)

13 кантар, сарсенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 33-ші таулігі
Салмагым 87,6 кг. Сусынды коп ішкеннен біркалыпта тур.
Кан курамымдагы кант 118. Орташа калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 135/105. Тамыр 1 мин согысы 100.
Он колымнын кан кысымы 121/83.  Тамыр 1 мин согысы 77.

Танертен 6-да турдым. Кеше кешкі 9-да уйыктауга жатканмын. Коніл куйім оте жаксы, уйкым тамаша. Жургенде озімді женіл сезінемін. Кеше куні бойы ыстык суга бал мен лимон косып ішіп артынан «Тан» сусынынан 3 литр костым. Ішім отті, ішегім тазаланган сиякты, бурынгыдай кап-кара кокыстар шыгуы жогалды. Кундізгі сагат 10-12 аралыгында тындармандарыма парапсихологиядан лекция окып келдім де, жумыска отырдым.

Ескі макал бар: «Сен кулсен букіл алем сенімен бірге куледі. Егер жыласан, жалгыз жылайсын». Кулкі – карыннын бір болігіне жаттыгу. Кулкі рухыннын саулыгын корсетіп, деніннін саулыгын арттырады.

Бет-алпетінізді суытып, кабагынызды туйіп алсаныз, конілін кулазып жай гана нарсеге бола окпелеп, жанынды жаралайсын. Бул калып жуйкені туншыктырып, окпе мен журекті матап тастайды. Ал кулкінін асері керісінше.

Мынадай тажірибе жасаныз. Окуды коя турып кулініз. Сіз осы кезде куануга ешкандай себеп жок болса да,  іштей шаттанасыз. Енді кабагынызды туйініз. Сіз шынымен ашуланып турганынызды сезесіз. Егер білегінізге журек согысын олшейтін курал койып койсак, онда жазу журегініздін шаттанганы мен мунайганын корсетер еді. Озініз колдан жасаган жаман коніл-куйініз колма-кол ішкі мушелерінізге асер етеді.

Кулімсіреніз, шаттаныныз! Окыганда, байсалды демалганда, дауласканда, ашуланганда – кулініз, шаттаныныз! Кулкі мен шаттык озінізді бакытты сезінуге алап келеді.

Жаксы кітаптар окыныз. Кызыкты да шаттандыратын кітаптар баршылык. Озінізді конілдендіріп кулдіретін теледидар багдарламасын караныз. Коніл куйі томен, бет-алпетінде уайым табы бар адамдарга жоламаныз. Мен сондыктан да сабилер мен жасоспірімдер ортасын унатамын – олар куледі, шаттанады! Мен сондай-ак кунтізбектегі жастарына карамай, конілдері мен журектері жас калжынбас, азілкой адамдармен араласканды жаксы коремін. Оздерін бакытты сезінетін адамдармен араласыныз, озініз де бакытты боласыз. Кулініз, озініз де араласкан адамдарыныз да шаттанатын болады.


Рецензии