Молшерлi тамаk мaзiрi

Молшерлі тамаќ мєзірі:
Куніне 3 мезгіл тамаќтануѓа даѓыланѓан адамдарѓа:
№1 мєзір;
Танѓы ас: Жанадан жулынѓан коконістен дайындалѓан тамаќ, бал жаѓылѓан ќара нан, шоптен ќайнатылѓан бал ќосылѓан шєй.

Тускі ас: Шикі жеміс салаты. Ќуырылмаѓан ет, балыќ не ќус еті, 1 не 2 буќтырылѓан жеміс. Шоптен ќайнатылѓан шєй.

Кешкі ас: Шикі жеміс салаты немесе жана жулынѓан жемістер. Еттін ќандай дайындалѓан турлері болмасын, балыќ, ќус еттері буландырып, буќтырып, асып пісіргендері, екі ќайнатылѓан жеміс, тєттіге – жана узіп алынѓан алма т.б. шоптен ќайнатылѓан шєй.

№2 мєзір;
Танѓы ас: Жас жєне кептірілген жемістер, 1 ќатты ќайнатылѓан жумыртќа, ќара наннын кептірілген 2 тілімі, шоптен ќайнатылѓан шєй.

Тускі ас: Шикі жеміс салаты. Ќаќталѓан сиыр еті, буѓа пісірілген картофель, ќайнатылѓан буршаќ туќымдастар, бал ќосќан алма ќойыртпаѓы, шоптен ќайнатылѓан шєй.

Кешкі ас: Авокадодан, памидордан, ќиярдан жасалѓан жеміс салаты, ќызылша салаты (майонез, осімдік майы не лимон ќосса болады), куріш араластырѓан кок бурыш, ќалауынша ќайнатылѓан жеміс, ќурма, шоптен ќайнатылѓан шєй.

№3 мєзір;
Танѓы ас: Жана немесе ќайнатылѓан жеміс, жарќышаќ бидайдан пісірілген бал ќосылѓан тоќаш, шоптен ќайнатќан шєй.

Тускі ас: Шикі жеміс салаты, собыѓымен асылѓан жугері, ыстыќ картошка, тєттіге – алма, шоптен ќайнатќан шєй.

Кешкі ас: Жана жеміс не жидек салаты, еттен, балыќтан, ќус етінен дайындалѓан таѓам, пісірілген жумыртќа, баклажан, кок горчица, буќтырылѓан памидор, тєттіге – жана жулынѓан алма т.б. жидектер, шоптен ќайнатылѓан шєй.

Дарі-дармек атаулысынын тандаулысы – жаксы демалыс пен напсіні тежеу.
Бенджамин Франклин

14 кантар, бейсенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 34-ші таулігі
Салмагым 86,8 кг. Аштыкты бастаганнан бері 10 кг салмак тусті.
Кан курамымдагы кант 110. Калыпты жагдайда.
Сол колымнын кан кысымы 134/103. Тамыр 1 мин согысы69.
Он колымнын кан кысымы 134/88. Тамыр 1 мин согысы 72.

Кеше кешке 9-да жатканмын.  Казір кешкі сагат 8-ден кейін уйкым келе бастайды. Танертен 5-те турдым. Уйкым тамаша. Озімді ерекше жаксы сезінемін. Жумысты ерекше шабытпен, кулшынып істеудемін.
Біздін денеміз Жаратушынын барлык пандік (материалдык) алемді жаратканы сиякты 24 элементтен куралады. Онын бесеуі козге корінетін, сырткы кабыгымызды курайтын турпайы элементтер. Буны тамактын кабы дейді, себебі осы кабык ішкен тамак аркылы куралады. Адам олгеннен кейін осы кабык бастапкы  калпына айналып кайта бес болікке ыдырап кетеді. Бул кабык – топырактан, судан, оттан, ауадан жане эфирден турады.
Адам танінін озі уш дененін: корінетін физикалык, корінбейтін назік жане корінбейтін жогары денелердін жиынтыгы. Топырак – біздін денеміздін катты да ауыр болігі: бул біздін канка суйегіміз, булшык етіміз, сініріміз, шашымыз, тырнагымыз, тісіміз; Су – біздін денеміздін суйык болігі: бул канымыз, шырыш, ет арасындагы суйыктык, кан туйіршіктері лимфа жане микрофлорамыз. От – біздін денеміздін газ туріндегі болшектері: ол біздін асказанымызда, бауырымызда, етімізде болады. Адам денесінде оттын 13 (он уш) турі бар. Ауа – біздін денеміздегі айланып журетін  куат болігі.
Ауа суйектін, бастын, мушелердін бос куыстарын толтырып, окпеде, ішек-карын жуйесінде болады. Эфир – біздін денемізде: мурын мен кулак куыстарын толтырады. Эфир козгалганда кадімгі ауа. Біздін денемізді курайтын болшектер ар адамда ар турлі молшерде болады. Ізгілік аясына байланган адамдарда – женіл элементтер басым. Оларда ауа мен эфир кобірек те, топырак пен су азырак болады. Кумарлык байлауындагы адамдарда – от, су кобірек те, ауа, эфир, топырак азырак болады. Надандык шырмауына байланган адамдардын денесінін болігінде топырак пен су белен алады.

Табиѓи тамаќ єр турлі болуы керек
Жоѓарыда корсетілген тамаќ тізімдерінен єркімнін жанына жаѓатын мєзір дайындау мумкін емес. Осы таѓамдарды негізге ала отырып оз мєзірінізді дайындап алыныз. Біздін єрќайсымызда белгілі бір тамаќ туріне даѓдыланѓанбыз, осыдан кобінесе бас тарта алмаймыз. Біраќта есінізде болсын, табиѓи тамаќтарды неѓурлым мол пайдалансан, денсаулыѓын соѓурлым мыќты болады. Ашыѓу баѓдарламасын устап, осы тамаќтарды ќолдансаныз, омір бойы сынѓырлаѓан денсаулыќќа ие боласыз.

Табиѓат аяуды білмейді
Бул кітаптын маќсаты – сіздін табиѓи зандылыќ жолымен журуінізге жєрдемдесу. Егер біз, озіміздін омірімізді жєне денсаулыѓымызды табиѓаттын басќаратын занымен жургізе білсек, керексіз бейнеттен ќутыламыз, денсаулыѓымыз мыќты, узаќ ѓумыр, тамаша омір суруге ќол жеткіземіз.
Біз ішкі тазалыѓымызды саќтауѓа тиіспіз. ¤з аѓзамызѓа ауру тудыратын уларды жєне зиянды ќалдыќтарды жинауѓа тиіс емеспіз. Осы кітапта айтылатын, ќайталанатын ашыѓу баѓдарламасын устансаќ, аѓзамызды тазалауды уйренеміз. ¤зінді саќтау – табиѓаттын керемет заны. Егер біз баќытты, зор денсаулыќ пен узаќ омір сургіміз келсе, біз табиѓатќа ќарсы келмей, онымен бірігіп жумыс істеуіміз керек. Сіз зандылыќты бузуѓа єрекеттенсеніз, онда ол сізді бузады. Табиѓат зандылыќтары аќиќат зандылыќ! Егер біз осымен журсек, тамаша денсаулыќпен марапатталамыз! Аѓзанын ішкі тазалыѓын ќалай да саќтау керек, оз дененді таза саќтаудын тоте жолы: дуркін-дуркін ашыѓу.

Саулык тілесен – коп жеме. Алішер Науаи

15 кантар, жума 2010 жыл. Ашыгуымнын 35-ші таулігі
Салмагым 86,6 кг.
Кан курамымдагы кант 107.
Сол колымнын кан кысымы 128/88. Тамыр 1 мин согысы 65.

Танертен 5-те турдым. Озімді жаксы сезінемін. Кеше куні бойы ыстык суга бал мен лимон косып іштім. Улкен жане кіші дареттерімнін турлері калыпты жагдайга келді.

Жеуге болмайтын таѓамдардын тізімі
- Рафинадталѓан ќант жєне онын онімдері: джем, мармелад, балмуздаќ, шербет, муз кємпит, саѓыз, тєтті сусын, пирог, печенье, пудинг, тєттіленген жеміс шырыны, консервленіп сироп ќосылѓан жемістер;
- кетчуп, горчица, ащы томат соусы, маринад, кок маслина;
- туздалѓан таѓамдар: шытырлаќ картофель, туздалѓан  жанѓаќтар т.б.;
- аќталѓан куріштен дайындалѓан таѓамдар;
- ондірісте жасалѓан дайын таѓамдар жугері (кескіні), осыѓан уќсас таѓамдар;
- ќуырылѓан таѓамдар;
- ќаныќтырылѓан жєне гидрогенизделген майлар (біздін журегіміздін жауы);
- маќта майы бар таѓамдар; егер ќораптын сыртында «осімдік майы» деп жазулы турса, алдымен не екенін аныќтап алыныз, сонан кейін сізге керек пе, жоќ па білініз.
- маргарин (ќурамында ќаныќтырылѓан жєне гидрогенделген май бар);
- арахис майы, ќурамында гидрогенделген майы бары;
- кофе, шєй, мас ќылатын спирттік ішімдіктер;
- темекі;
- шошќа еті жєне онын онімдері;
- туздалып кептірілген балыќтын барлыќ турі;
 - кептіріліп туздалып ысталѓан ет, шужыќ, бекон;
- ыстыќ сосиска, нитратпен ќаныќтырылѓан басќа таѓамдар;
- консервант ретінде ќолданылатын, ќурамында кукірт тотыѓы бар кептірілген жемістер;
- осіргіш ќолданѓан тауыќ еті;
- консервленген коже (этикеткасынан ќурамындаѓы ќант, ун, крахмал т.б. оќыныз);
- ун онімдері (аќ нан, бидай уны ќосылѓан ќара бидай наны, печенье, пирожок, торт, вафли, макарон т.б.);
- бузылѓан ескі жемістер, ескіріп кеткен салаттар, жылытып єкелген сорпа;
- дєрілермен озінді емдеу, ешќандай да – аспирин, антигистамин, магнезин, уйыќтататын дєрі, транквилизатор, бромид, ауру басатын дєрі. Сіздін озінізге озініз дєрі таѓайындайтындай мамандыѓыныз жоќ. Салдары ќауіпті болуы мумкін;
- Ішімдік мындаѓан жігіттер мен ќыздардын денсаулыѓын урлауда. ¤з денсаулыѓынды, омір кушінді араќты араластырып тузеймін деп ойлама. Араќќа тєуелді болып, озінді еш уаќытта жаќсы сезінбейсін.

Кыстан жудеп шыккан адамды арлендіретін жане канша ішсе де табетін кайтармайтын кымыздын орнына журетін сусынды ойлап таба кою, сіра киын шыгар. Д.И.Даль

16 кантар, сенбі 2010 жыл. Ашыгуымнын 36-шы таулігі
Салмагым 86 кг.
Кан курамымдагы кант 96.
Сол колымнын кан кысымы 138/104. Тамыр 1 мин согысы 68 .

Танертен 6-да турдым. Уйкым керемет. Озімді оте жаксы сезінемін
Жургенде озімді журген емес, канат бітіп ушып жургендей сезінемін. Осы  мерзімде озім 10 кг салмак жогалттым. Арине адамдардын барі бірдей емес, копшілігі куніне 500 граммнан жогалтады. Бул майдын кай жерге жиналганына байланысты. Егер карын мен жанбаста шогырланса тез кетеді. Осы май кетіп, дене артык салмактан арылганнан кейін журектін жумысы, тамырдын согуы, каннын кысымы бірден дурыс калыпка туседі. Казір тура осы жагдайды озім басымнан откізудемін.


Рецензии