20 кантар, 2010 жыл. Ашыгуымнын 40-шы таулiгi

20 кантар, сарсенбi 2010 жыл. Ашыгуымнын 40-шы таулiгi
Сонымен уакытынан бурын олу бакытсыздык деген катын сандырак курысын! Кай уакыттан бурын? Табигат берген бе? Бiрак ол бiзге омiрдi кай кунге дейiн екенiн айтпай, акша сиякты пайдалануга бердi. Егер ол оз бергенiн кажет деген кезде кайта талап етсе, сен неге шагымданасын? Онын ау бастагы шарты осы болатын. Цицерон

Салмагым 86 кг.
Кан курамымдагы кант 104.
Сол колымнын кан кысымы 156/105. Тамыр 1 мин согысы 65.

Танертен 4-те турдым. Озiмдi оте жаксы сезiнемiн. Бугiн  ашыгуымнын 40-шы кунi. Негiзiнде менiн устап жургенiм таза ашыгуга жатпайды, себебi кунделiктi ыстык суга бал мен лимон косып, онын устiне «Тан» сусынын iштiм. Осы аралыкта 10 кг салмак тастап, тек тамактанудын турiн озгертiп, женiл мазiрге (диетага) коштiм.

Тамакты калай дурыс жеу керек?
 Дурыс тамактану ушiн  озiннiн ниетiндi дурыстап алып дастарханга отырыныз. Тыныштыктын болганы колайлы. Ауызга алдымен салган асты саналы турде озi жутылып кеткенше асыкпай узак шайнаныз. Ас жеудiн басталуынын зор манызы бар. Бастапкы жуткан корегiнiз iшкi мушелердiн барiн iске косатындыктан, тамакты iшпестен бурын жайлы жагдай жасаныз.
Тамакты абдан шайнап, асыкпай iшу керек. Бул астын кортылуына жаксы жане екiншi себебi: ауызга тамак бiрiншi барган мезетте ол да асказаннын жумысын аткарады. Ол тамактын куатын озiне сiнiрiп алып, калган коймалжын болiгiн асказанга айдайды. Ауызда оте жетiлген куралдар бар: олар тiлдiн устiнде жане астында орналаскан бездер. Осы бездер астын козге корiнбейтiн касиеттерiн аулайды. Сiз, бiрiншi асаган тамагыныз асказанга тусiп, кортылып улгермей-ак алiнiз кiрiп, сергiп каласыз. Не себептi? Аузыныздын аркасында агза куатты, эфирлiк элементтердi сiнiре алды. Мысалы: жемiстер – суйыктан, газдан жане эфирлiк заттардан турады.
Адамдар катты мен суйык заттар жайлы барiн де бiледi, ал назiк  ауадагылар назардан тыс калады. Жемiстiн шырайын, тур тусiн бояйтын, хош исiн шыгаратын – эфир, онын тiршiлiгi калай асер ететiнiне конiл болiнбейдi. Эфирдiн манызы оте зор, осынын болшектерiмен адам озiнiн назiк денелерiн, рухын тамактандырып журегiнiн кiрiн аршиды.
 Тамакты жаксылап асыкпай шайнау – бул танiмiз ушiн кажет. Тамактану барысында терен тыныс алу, астын жануын камтамасыз етедi. Ас корту, тыныс алу, ойлау барыстары ар турлi температура мен жиiлiктегi жану агымдары. Тамак жеу барысында ара-тура токтап терен тыныс алыныз, сонда эфирдi жаксы сiнiресiз. Эфир – омiршендiгiнiздi, еске сактау кабiлетiн жане сезiмталдыгыныз бен оренiздi (интеллект) арттырады.


Рецензии