21 кантар, 2010 жыл. Ашыгуымнын 41-шi таулiгi

Ток адам тандап iшедi,
Аш адам тамагынан откендi iшедi. Жусiп Баласагуни

Салмагым 86,1 кг. Суысын iшкеннен кейiн салмагым калыпты.
Кан курамымдагы кант 93. Жаксы калыпта.
Сол колымнын кан кысымы 133/103. Тамыр 1 мин согысы72.

Тангы 4-те турып жумыска кiрiстiм. Озiмдi жаксы сезiнемiн. Денсаулыгым бастапкы калпыма караганда оте жаксарды. Ыстык суга бал мен лимон косып iшiп журмiн. Бал iшкен сатте кан курамымдагы канытым бiраз котерiлiп, коп узамай озiнiн сабасына туседi. Бул оте жаксы белгi.

Жеу ушiн омiр сурменiз, омiр суру ушiн женiз

Тамак! Тамак! Тамак! Адамзат ушiн алгыс та, каргыс та болуы мумкiн. Артык жеген тамак адам агзасына коптеген зиян келтiредi. Бiр кунi ас корту жуйесiнiн артык жумыс iстеуден бас тартатын кунi туады. Бунын салдары оте катерлi болуы мумкiн. Ас корту жуйесiнiн ауруы – казiргi заман адамынын касiретi. Iшектiн бекiтiлуi осы аурулардын тiзiмiн бастайды. Адам, iшегiнiн iшiнде жиналган улы калдыктарды тазалауга тырысып, тонналаган унтак дєрiлер т.б. сатып алуда. оркениеттi осы заманнын адамы, карнын кабактай кылып толтырып алгандыктан, ас кортылмайды жєне уактылы шыгарылмайды.

Iшектiн бiтелуi коптеген аурулардын басты себепкерi екенi дау тудырмасы анык. Осыган бiр дєлел, кiшкене тєжiрибе жасап корiнiз. Тускi тамакка жейтiнiнiздi тугел дайынданыз, бiрак жеменiз, ыдыска салып 38 градус жылылыктагы суга салып койыныз (iшектiн iшiндегi жылулыкка сєйкес). Жылудын туракты болуын кадагаланыз. Ендi 8 сагат откеннен кейiн не болатынын байканыз. Бiрiншi байкайтыныныз ауыр, жаман иiс. Сонан кейiн тамак божып, газ боле бастайды. Газ кысымы адамга талай келенсiздiк єкеледi. Диафрагманны кысып, журектiн кысылуын т.б. жайсыздыктар жасайды. Агзада осы божып жаткан быламыктан улар узбей болiнiп, басты жєне баска мушелердi ауыртады. Жєй бактерологиянын аныктаганындай, бактериянын кобеюiне тiк iшекте кортылмай калган тамактан жаксы орта жок. Сойтiп, бiз оз агзамызда , озiмiзге касiрет єкелетiн, сан жетпес жауды осiрiп орбiтiп отырмыз.
Егер суык тиiп жиi ауырсаныз, осы аурудын коздыргыштарын осiретiн, тiршiлiк ететiн ортасына айланган – iшектiн бiтелуi. Зиянды тамактарды коп жегенде пайда болатын улардан дененiздегi ен манызды муше – бауыр зардап шегедi. Бауырдын агза ушiн маныздылыгын, єркiм бiлуге тиiс. Бауыр коптеген кызметтер аткаратын химиялык лаборатория. Ол тек от солiн гана болмейдi, сондай-ак, агзанын негiзгi тазалагышы.

Бауыр мен iшек, ас корту агымындагы єрiптестер. Егер єрiптесiнiн бiреуi бєлеге ушыраса, екiншiсi комекке келедi. Осы жиi кайталанса, агза талкандалады. Бауыр мен iшек жолдарынын кызметi бузылса, адам ауыр халге ушырайды. Мiне нелiктен, iшек бiтелгенде бауыр ауырып, баска мушелердiн де сау болмайтыны сондыктан.


Рецензии