23 кантар, 2010 жыл. Ашыгуымнын 43-шi таулiгi

Адамнын адамшылыгы iстi бастаганынан бiлiнедi, калайша бiтiргенiнен емес. Абай

Салмагым 84,0 кг. Бiр таулiк су iшпеп едiм, салмагым 2 кг тусiп кетттi.
Кан курамымдагы кант 87. Тамаша корсеткiш.
Сол колымнын кан кысымы 117/87. Тамыр 1 мин согысы 69.

Тангы 5-те турдым. Денем кимыл тiлейдi. Салмагым женiлдеген сайын озiмдi жаксы сезiнемiн. Кан кысымым да жас кунiмдегi калпына келе жатыр. Жума кунi тусте кургак ашыктым, сусын iшкен жокпын. Кiшi даретiм бiрден саргайып кеттi. Кунi бойы калада журiп жумыстарымды бiтiрдiм. Катты шолдеп, 36 сагаттан кейiн кешкi сегiзде лимонмен ыстык су iшiп, аузымды аштым. 36 сагат кургак ашыгу кезiнде аздап басым ауырды, кiшi даретiм мол болiнiп, турi кызыл-курен болып, денемнен улар каркынды шыга бастады.
Кешегi кунге дейiн темекi тартатынмын. Бугiн темекiден оз еркiммен бас тартып отырмын. Себебi, денем казiр уларды кабылдамайды. Темекiнiн исiнен журегiм айнитын болды. Осы 43 таулiк ашыгу барысында, танiм гана емес, окпем мен колкам да тазаланып коп молшерде какырык тастадым. Окпем мен колкам тазаланып болганда темекiмен «араздастым». Казiр аракты iшпек тугiл, исi танауыма келсе болды журегiм айни бастайды. Адам агзасы кiр – кокыска толы болып, iшi ластанып нас басып алган кезде улы заттар мен олi тамактарга жане де баска да жамандыктарга кумар болады. Казекен буны: «напсi билеп, шайтан иектеп алган», – деп кыска да, нуска тужырымдай салган.

Таулiк 4 сагаттан алты кезенге болiнедi
Ерте турган адамнын несiбесi артады, ал тангы уйкы – ризыгынды кемiтедi. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)   

Таулiк 4 сагаттан алты кезенге болiнедi. Бул – жылдын торт мезгiлi сиякты. Жылдын мезгiлiнiн алмасуына байланысты, бiздегi басым ерекшелiктерiмiз де озгерiп турады. Мысалы, жазда От ерекшелiгi, кузде Ауа ерекшелiгi басым болады. Сондай-ак, бiздiн денемiзде – ерекшелiктерiмiз таулiгiне алты кабат озгерiп турады. 
Мысалы, тунгi сагат 2-ден тангы сагат 6-га дейiн Ауа арекет кылады. Ауа женiл, анык, таза сондыктан тангы 6-да, немесе кун шыгардан бiр жарым сагат бурын туру оте пайдалы. Осы кезде ауа кенiстiгi озiн кун куатымен каныктырады, кун шыгардан жарты сагат бурын, кун озiнiн ерекше  жайлы шуагын тогедi. Барлык дiн агымдарында, гылми тургыдан да ерте туруга кенес беретiнi осыдан. Ауа танiмiзден – улардын шыгуына, iшегiмiздiн босауына жауапты, сондыктан да Ауа ерекшелiгiнiн кезенiнде турсаныз, ол жаксы жумыс аткарып денедегi уларды, калдыктарды уактылы шыгарып тастайды. Ерте турган адам кунi бойы сергек журедi. Тангы сагат 8-ден кейiн туратын адамдар оздерiн нашар сезiнiп, кунi бойы шаршап журедi, бундай уйкы агзага женiлдiк акелмейдi.
Тангы сагат 6-дан кундiзгi 10-га дейiн Су арекет кылады. Су ауыр болгандыктан осы аралыкта турган адамдарды унемi уйкы басып журедi. Осы кезенде тамак iшпеуге тырысыныз, себебi дененiзде Судын молшерi кобейгендiктен, ауа козгалысы баяу болып, дененiз ауырлап, iштегi отыныз маздап жана алмай быксып турады, сондыктан да осы аралыкта iшкен тамагыныз толык кортылмайды да канынызды былгайды. Тангы 10-нан кундiзгi 2-ге дейiн От арекет кылады, сондыктан да тамакты кундiзгi 11-12 аралыгында iшiнiз, ал келесi тамакты 5-6 сагат откiзiп барып, кун уясына отырганша кабылданыз.
Кундiзгi 2-ден кешкi 6-га дейiн Ауа арекет кылады. Осы аралык женiл, шабыт тудыратын кезен, адам жумыс iстеуiне, спортпен, уй шаруаларымен шугылдануга таптырмайтын кезен, осы кезде дененiз женiлдеп, кандай iске болмасын кулшынып турасыз.
Кешкi 6-дан тунгi 10-га дейiн кайтадан Су арекет кылады. Осы кезенде кунi бойы тыным таппаган адам шаршаганын сезедi, уйкысы келедi, сондыктан да тунгi 10-нан кешiктiрмей уйкыга жатуыныз керек, егер де озiн-озi зорлап тунгi 10-нан кейiн жатса, бул аралык кайтадан Оттын арекет кылатын кезенi (тунгi 10-мен 2 аралыгы), сагат тунгi 11-ден кейiн адамнын уйкысы ашылып кетедi, кайтадан куат куйылганын сезедi.
Тунгi 10-мен, тунгi 2 аралыгы уйыктауга ен жайлы уакыт, осы кезенде iшкен тамактарыныз iшегiнiзде кортылып, адам таттi уйкынын кушагында болады.
Кей кездерде дене бiтiмiнде От ерекшелiктерi бар адам тун ортасында турып алып тамак iшуi мумкiн, себебi осы кезде От сырттан да, iштен де арекет кылып жатады, сондыктан осы кылыктарына карап бундай адамдарды согiп, жазгыруга болмайды. Тунгi 2-ден кейiн уйкы устiртiн, тус коредi, мундай уйкы адамнын басы мен денесiне демалыс, мамыражайлык калып бермейдi. Таулiгiне 6-сагаттан артык уйыктаманыз, узак уйкы маубастык пен жалкаулыкка жетелейдi. Жылдын торт мезгiлiн, таулiктiн алты алмасуларын, iшетiн тамагынызга сайкестендiрiп, бурынгы адеттерiнiздi осыган сайкес озгертсенiз, дуркiн-дуркiн ашыгып, агзанызды тазалап отырсаныз, ажал жеткенше денiнiз сау, ширак та шырайлы калпынызды сактай аласыз.


Рецензии