Дене бiтiмiнде Ауа ерекшелiui бар адамнын мiнезi

Дене бiтiмiнде Ауа ерекшелiктерi бар адамдар алсiз болып, иыктары мен жанбастары кушиып, аяк-колдары кiшкентай, суйектерi бiлiнiп турады. Егер узын бойлы болса арбиган суйектi, колы куректей, аягы улкен, тамырлары адырайып енкiштенiп журедi. Бул адамдар арыктыктан жиi запа шегедi. Бiракта, адемi кимылды косамжарланган ерекшелiктерi бар Ауа бiтiмдi адамдар да бар. Олардын кеуде суйектерi тегiс, кан тамырлары мен сiнiрлерi корiнiп турады. Терiлерi суык, менi коп каралау болады. Терiлерi кобiнесе кургак, колы кабыршыктанып, окшесi тiлiнiп, ернi жарылып журедi. Толкынданган шаш оте сирек кездесiп, шашынын турi бозгылт немесе кара коныр, кабагы мен касы бiлер бiлiнбес болады. Коздерi жансыз, кiшкентай, шунiрек, не жакын, не бiр-бiрiнен алыс орналасуы мумкiн. Тырнактары турпайы жиi сынады. Бул адамдардын акылы мен куаты ауа сиякты  кубылмалы. Булар оте тынымсыз, бiрак тез шаршайды.Тураксыздык кушiнде де, сезiмiнде де сезiлiп, конiл куйлерi кунiне бiрнеше кабат озгередi.  Оздерiнiн iсiне батыл, сенiмдi емес, сондыктан да орескел кателер жiберiп натижесi болжамсыз болуы мумкiн. Кей кездерде сауысканнан да сак. Олардын мiнездерiндегi негiзгi ерекшелiктерi – мазасыздык пен тынымсыздык.  Акылдын тынымсыздыгынан кан кысымдары котерiлiп, коркыныш пен урейдiн жетегiне жиi ередi. Олар ыстык, майлы суйык тамакты, таттiнi, кышкылды, туз ащы болганын унатады жане тамак тандауда да тураксыз. Олардын коп жеуi де, мулдем жемей коюы да мумкiн, суды аз iшедi, белгiлi тамак iшетiн уакыттары жок. Бул адамдар тонгак болгандыктан жылы киiнiп, ызгырыкты жактырмайды. Сырттагы суык, iшiндегi суыкка деген сезiмiн удетiп жiбередi. Суык денесiндегi ауаны курсаулап тастагандыктан, тез шаршап, кимылышандыгынан айрылып калады. Салкын болганда аз сойлейдi, унемi аландап журексiнiп, козгалысы баяулап, тынымсыздыгын жогалтады. Бул адамдар коп сойлегендiктен куатынын денгейi тез томендейдi. Кiшi дареттерi толык шыкпай, улкен даретi кургак, аз молшерде гана, жиi-жиi iштерi катып калады. Уйкылары мазасыз, кус уйкы, тунi бойы тус коредi. Ойынын тынымсыздыгынан копке дейiн донбекшiп уйыктай алмайды, тунде оянып кетсе тагы да уйыктауы киындайды. Тiстерi улкен, тiстеуi дурыс емес, алдынгы откiр екi азу тiсi аксиып алдыга шыгып турады немесе  кiшкентей. Коптеген аласа бойлы адамдардын дене бiтiмдерi жаксы калыптаскан. Кей кездерде кисык аяк – талтак, омырткалары кисык болады. Олардын iшiнде байлар сирек, акша коп турактамайды, калай болса солай шашып устайды, кор жинамайды, карызга белшесiнен батып журедi, оздерiнiн акылдарынын тынымсыздыгынан коп омiр сурмейдi. Орташа гумырлары 65 жас. Булар шабытты, сак, тынымсыз, аркашанда бiр жакка асыгып журедi, олардын байсалды журген калпын оте сирек коресiз. Олар акпаратты калай тез кабылдаса, солай жылдам умытады. Сана кушiнiн куаты томен, купияны сактай алмайды, бiлген нарсесiн колма-кол жария етедi. Ерiк куш жiгерлерi, озiне деген сенiмдiлiгi мен журектiлiгi аз жане шыдамсыз. Ауа ерекшелiктерiндегi адамнын бiтiмi тепе-тен калыпта болса, оте доссжар, комекке дайын турады, бiракта дурыс омiр суре бiлмегеннен, мазасыздык пен урей елесi акылын божытып жiберетiндiктен озiне-озi сенiмiз болып, ангiменi дау-дамайга айландырып, сiркесi су котермейдi. Кылкынып, буынып сойлейдi.
Ауа бiтiмiндегi адамдардын, ауа алмасуынын бузылуынан болатын негiзгi аурулары – жуйке жуйесiнiн бузылуы, жуйке, буын, суйек, iш кату, секiрiп туратын кан кысымы, хандроз, куйзелу т.б. аурулар. Денедегi ауа агымынын бузылуынан дене 83 ауруга шалдыгуы мумкiн, себебi танде ауа басты орында, ауанын дурыс агым жасамауынан денедегi от пен судын да агымы бузылады. Денесiнде Ауа ерекшелiгi бар адам тепе-тендiк калыптан шыккан уакытта, омiрден орнын таба алмай, айналасындагыны тугелдей сынайды, мiнейдi, омiрге наразы болгандыктан барiн керiсiнше iстейдi.
Бiтiмiнде Ауа ерекшелiгi бар адам коршаган ортанын озгеруiне оте сезiмтал, катты шуды, дыбысты жактырмайды. Тепе-тендiк жагдайда конiлдi, созшен, киялы мол, тынымсыз. Бундай адамдар кунi бойы, ауык-ауык 15-20 минуттан узiлiс жасап дем алулары кажет. Оларга – ауыр жумыс, спорттын ауыр турлерi: алыска жугiру, футбол, хоккей т.б. шугылдануга болмайды. Оларга узак уакыт ораза тутып аштык устауга болмайды, керiсiнше 1-2 кундiк ораза кажет. Ен дурысы апта сайын 24-36 сагат ашыгу устау. Суык емес, жылы сумен куйынгандары жон. Сондай-ак катты асер ететiн: коркынышты, ауыр фильмдердi коруге болмайды, онда жуйкесi жукарып уйкысысыздыкка ушырайды. Оларга кайырымды, мейiрiмдi адамдармен араласу, жылы ауа райы, жылы ванна, ыстык тагам жаксы асер етедi. Суык кундерi аяктарын тондырмай жылы шулык киiп, жатар алдында аягын жылы суга малып, окшесiн, табанын маймен укалап, сылап-сипау кажет. Осынын барi жылылык сактау шаралары. Олар резенке етiк, асiресе суык ауа райында киiуге болмайды; резенке аякты тондырып, куаттын барi аяк аркылы шыгып кетедi де, суык – кан журу мен ауа алмасуын баяулатып жiбередi. Булар кунiне уш уакыт тамактанып, ауанын сапасын озгертiп жiберетiн коймалжын, откiр, ащы дамдердi жане тамакты кургактай жемеулерi керек. Осы адамдардын басты ережесi – кай жерде, кандай жагдайда болмасын озiн озi зорламауы, кинамауы шарт.


Рецензии