28 кантар. Ашыгуымнан шыгуымнын 5-шi таулiгi

Оз айыбын тузеумен журiп, озгеден кiнарат iздемейтiн, артык дуние жиюга ауреленбей, турмысына жаратып, игiлiгiн коретiн, бейберекет сойлемейтiн, сундет iстеп, дiнбузарлык iспен шугылданбау – ен жаксы адамнын iсi. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Салмагым 87,9 кг.
Кан курамымдагы кант 131.
Сол колымнын кан кысымы 122/101. Тамыр 1 мин согысы 68.
Он колымнын кан кысымы 132/94. Тамыр 1 мин согысы 66.

Адам озiнiн ауруынан жазылу ушiн, алдымен озiнiн денесiндегi  Ауа-От-Су – осы аталган уш ерекшелiктердi тусiнуi шарт.

Адамнын дене бiтiмiндегi уш ерекшелiк туралы тусiнiк
Пандiк алемде бес элемент кайда болмасын бар (топырак, су, от, ауа, эфир), осылардын аркасында, бiз ар турлi жан иелерi мен заттарды коремiз. Осы бес элементтердiн негiзiнде, адам болмысынын уш ерекшелiгi аныкталады. Осы уш ерекшелiк – адам агзасындагы болатын барлык биологиялык, психологиялык, денедегi болатын озгерiстерге, акыл-есiмiзге жауапты. Олар – табиги кажеттiлiктi, жеке-дара адамнын тамакка, дамге, температурага бейiмделуiне де жауапты, сондай-ак жанадан пайда болуга (ассимиляция), зат алмасуына (метаболизм), ыдырауга (катаболизм), калдыктарды шыгаруга, мiнез-кулкымыздын калыптасуына да жауапты. Сонымен, Су-От-Ауа уш ерекшелiгi – бiздiн мiнез-кулыктык (психикалык) жане тандiк негiзiмiз.  Барлык уш ерекшелiк зат алмасу агымын баскарады. Ауа – ыдырауга (катаболизм, диссимиляция), От – зат алмасуга (метаболизм), Су – жанадан жасауга (анаболизм, ассимиляция) жауапты.
Ауа ерекшелегiнiн тепе-тендiгi бузылганда, зат алмасу агымы бузылып, ыдырау агымынын калдыктары кобейедi де агзадагы тiндi буза бастайды. Жана жасаушалар пайда болып (анаболизм) ыдырау (катаболизм) басендегенде агза калпына келедi. Жас баланын денесiнде 20 жаска дейiн осу басым, сондыктан да алган жаракат, карi адамдармен салыстырганда жылдам жазылып кетедi. Оттын шектен шыгуында да зат алмасу агымы бузылады, ал Су тепе-тендiктен тайкып арнасынан аскан кезде жанадан жасаушалар пайда болады, тiннiн молшерден тыс осуiне жагдай жасалады (iсiк, суйек оседi, май жиналады, артык заттар т.б.). Бала жаста осу тан, ал Судын молаюы тiннiн куралуы мен таннiн осуiне жагдай жасайды.  Ересек адамда От куаты басым болгандыктан зат алмасу агымы жаксы журiп, омiрiнiн шабытты шактарына сайкес келедi. Картайганда адамда ыдырау агымы журiп, суйектерi бiрте-бiрте тозып, жиi сынып, кайта калпына келуi киындап, танi бiртiндеп ыдырап, бузыла бастайды.
Бiз ауамен дем алган кезiмiзде танау тесiктерi аркылы букiл танiмiзге тарап, дем шыгарганымызда газ алмасу агымы журедi. Бiз тыныс алган кезiмiзде, ауа канмен бiрге окпеге барады, осы арада керемет гажайып болады. Оттегi улы заттар ерiген, олiм акелетiн комiр кышкыл газын акетедi. Бiз тiршiлiк агымында уларды шыгарамыз. Оларды кан жинайды, кан комiр кышкыл газын окпеге алып келгенде, ар жана жутылган оттегiмен, кан комiр кышкылы газынан жане онын курамындагы улардан тазаланады. Егер адам жеткiлiктi молшерде таза ауа алмаса немесе женiл демалганда кiрген оттегiнiн молшерi шыккан комiр кышкылынын газынын молшерiне сайкес келмесе, онда бiз агзамызды улар мен комiр кышкыл газымен улануына мумкiншiлiк беремiз. Бул талай аурулардын себебi болуы мумкiн. Ауа бiздiн танiмiздегi бес элементтердiн ерекшелiктерiне таралады, арбiр элементтiн ерекшелiгi танiмiздiн белгiлi бiр мушесiне жауапты.


Рецензии