31. 01. 2010 ж. Ашыгуымнан шыгуымнын 8-шi таулiгi

Ей Алланын пенделерi, аурудан емделiндер, Алла тагала ешкандай ауруды адейi жаратпаган. Ал егер ауру келген болса, сол ауруга лайыкты емдi жараткан. Тек бiр кеселдiн гана емi жок – ол карiлiк.     Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Салмагым 89,4 кг.
Кан курамымдагы кант 150. Кешегi палаудын натижесi. Курiш.
Сол колымнын кан кысымы 169 /104. Тамыр 1 мин согысы 66.
Он колымнын кан кысымы 140 /86. Тамыр 1 мин согысы 67.

Кеше кундiз жане кешке ауыр майлы палауды ынкиганымша тоя жедiм. Тунде кеш жаттым. Танертен 6-да турдым. Озiмдi сезiнуiм жаксы. Конiл-куйiм котерiнкi. Бiрак, кан курамымдагы канытым жане сол колымнын кан кысымы котерiлiп кеттi. Булай болу себебi, майлы тамакты аса тоя жеп-iшкендiктен.

Ауа ерекшелiгi

Ауа ерекшелiгi – барлык iс-арекетiмiздi баскаратын денемiздегi ауа. Микроскоптын комегiмен тiптi бiр жасаушанын да козгалатынын коремiз. Жасауша бiр жагынан омiр суруi ушiн озiне кажеттi микроэлементтердi кабылдап тамактанып жатса, екiншi жагынан ыдырау натижесiнде пайда болган калдыктарды агзадан шыгарып жатады.

Ауа тыныс алуымызды баскарады. Тыныс алу да, тамактын бiр турi, – бiздiн агзамыздын кызметiнiн негiзi. Тамак бiздiн танiмiздi коректендiрiп, тiнiмiздi, булшык етiмiздi, суйегiмiздiн осуiне дагдай жасаса, ауа осыларды iс-арекетке келтiредi, осынын аркасында козгаламыз, ягни – омiр суремiз.

Ауа сондай-ак сезiмдерiмiздi: коркыныш, урей, мазасыздану, куйгелектену, ауырганды бiлдiрiп баскарады. Танiмiздiн кез келген жерi ауырса, онда осы арада ауа алмасуы бузылып, ауа шогырланып турып калган.

Жай гана терiмiздi шымшысак та ауырады, осы кезде ауанын келуiн богеп тастадык, сондыктан да сынганда, жараланганда ауырады. Ауа денемiздiн барлык мушелерiнде бар, ауа агзамыздын белгiлi бiр мушелерiне шогырланады: iшек жолдарына, суйекке, жанбастын ойыгына, кулакка, терiге.

Ауанын суык, кургак, кубылмалы, откiр ерекшелiктерiн бiлу аркылы онын кобею себебiн аныктауга болады. Осы ауанын белгiлi бiр мушеге шогырлануы онын тепе-тендiк калпын бузады, сондыктан да кайта тепе-тендiк калпына келтiру ушiн, онын карама-карсы ерекшелiктерiн пайдалану кажет. Мысалы:

Ауанын сапасы
(нашарлататыны) Карама-карсы сапасы
(жаксартатыны)

Женiл Ауыр
Суык Ыстык
Кургак Ылгалды
Откiр Жумсак
Кубылмалы Туракты
Шалт Баяу

Сурак: –  Ауа ерекшелiктерiн тепе-тендiк калыптан шыгаратын кандай себептер?
• дурыс тамактанбау
• дурыс ойламау
• коршаган ортанын нашарлыгы

Жауап: – Дурыс тамактанбау дегенiмiз, дене бiтiмiнде Ауа ерекшелiктерi бар адамдар, осындай ерекшелiктерi бар тагамдармен тамактануы. Мысалы, Осындай адамдар суык, кургак, женiл, откiр тагамдарды жеуге тиiс емес.

Тамак сiздiн ойынызбан тiкелей карым-катынаста, сондыктан да жогарыда аталган тагамдардын сапасы ауа ерекшелiктерiмен сайкес, осы тагамдар сiздiн ойынызды мазасыздыкка, ал сезiмiнiздi коркынышка, урейге, куйгелектiкке урындырады, себебi осынын барi Ауа ерекшелiгiнiн сапасына тан. Есiнiзде болсын, бiздiн ойлау жуйемiз тамактануымызга тiкелей тауелдi!

Сурак: – Коршаган ортанын асерi калай?

Жауап: – Коршаган орта да бiздiн денемiздегi Ауа ерекшелiгiне асер етедi. Мысалы, суык ауа райында жылы киiнбесек дiрдектеймiз, аягымыз тонады. Егер кымтанып журмесек сырттагы суык, iшiмiздегi суыкты арттырып, iшкi отымызды сондiредi, сойтiп денемiздегi Ауа ерекшелiгiнiн тепе-тендiк калпын бузамыз.

Танiмiздегi артык ауа – iштiн катуын, жел кеулеп iштiн кебуiн, жуйке жуйесiнiн бузылуын, козгалу мушелерiнiн ауруын, суйектердiн жане буындардын каксауына урындырады. Ауа ерекшелiктерiнiн тепе-тендiгiнiн бузылуы – адам агзасын 83 турлi ауруга шалдыктырады.

Сурак: – Тепе-тендiк бузылганда калай реттеуге болады?

Жауап: – Тепе-тендiктiн бузылу салдары, Ауа ерекшелiгiнiн ток iшектiн томенгi жагы мен тiк iшектiн iшiне шогырлануына себепкер болады. Осыдан кутылу жане ауа алмасуын реттеу ушiн, танертен жане кешке денедегi куат коздерiн укалап, ауанын денедегi тепе-тендiгiн сактауга болады. Осы ауанын, танiмiздегi от пен судын да калыпты калпын сактауга септiгi тиедi.

Куат козiнiн бiрiншi нуктесi кабактын екi арасына орналаскан, осыны екi саусагынызга май жагып алып, сагат журiсi бойынша катты батырмай кунiне екi кабат жылу пайда болганша баяу 1-2 минут укаланыз, егер де катты батырып, жулкып укаласаныз бас куысынызды кеулеп алган желiнiз улгая туседi.

Куат козiнiн екiншi нуктесi тос суйектiн айрыгынын арасындагы ойыкка орналаскан (солнечное сплетения). Осы нуктенi екi не уш саусагынызбен сагат журiсi бойынша 2-3 минут укаланыз. Укалауды тек жаткан калыпта гана жасаныз.

Куат козiнiн ушiншi нуктесi карныныздын ортасында болады, осы аумакты укалаганда, ауанын тепе-тендiк калпынын бузылуынын салдарынан болган коптеген келенсiздiктерден арыласыз.


Рецензии