1. 02. 2010 ж. Ашыгуымнан шыгуымнын 9-шы таулiгi

Акикатка умтыл. Кайырымдылардын касында бол. Рухани iлiмге суйен. Бос уакытында: шеберлiгiннен, озiне унайтын онерден лаззат ал. Кун-Фу-Цзы


Салмагым 88,6 кг.
Кан курамымдагы кант 156.
Сол колымнын кан кысымы 136/104. Тамыр 1 мин согысы 66.
Он колымнын кан кысымы 141 /94. Тамыр 1 мин согысы 66.

Кеше кундiз конакта болып, еттi калауымша жедiм. Мен еттi аузыма салмагалы екi айга жуык уакыт болыпты. Конiлiм калаган тамактын барiн ынкия тойып жедiм. Максатым кан курамындагы каныт денгейiнiн калай котерiлетiнiн байкау. Каныттын калыпты денгейi 110 болуга тиiс, бiраз котерiлiптi. Танертен 5-те оянып, массажерге турып дене жаттыгуларын жасадым. Озiмдi оте жаксы сезiнемiн. Жумыска деген шабытым ерекше.

От ерекшелiгi

Сурак: –От ерекшелiгi дегенiмiз не?

Жауап: – От ерекшелiгi – денемiздегi от немесе жалын, запыран. Бул танiмiздiн зат алмасу агымынын барысында пайда болган жылу куаты. От – ас корту, сору, ерiту, терiмiздiн жылуын бiркалыпта устау, онiмiздi, коз жанарымызды, терiмiздiн турiн жане назiк денелерiмiзге коректi тасымалдау жумыстарына жауап бередi.

Осынын тепе-тендiк калпы бузылган кезде: ашу, ыза, коре алмаушылык, кызгану, тойымсыздык сезiмдерiне жол ашылады. Барлык кумарлыктар да оттын бакылауында болады. Ол сырттагы оттан нар алады, сондыктан да сырттагы от озгеренде, осыган сайкес танiмiздiн iшiндегi от та озгередi. Коздiн кырагылыгы мен пайымдау да оттын кол астына карайды.

Сурак: – От ерекшелiгi калай жiктеледi?

Жауап: – От та бес жанама ерекшелiктерге жiктелiп денемiздiн ар жерiне орналасады. Ол асказанда, терi бездерiнде, канда, майда, козде, терiмiзде, бiракта негiзгi мекенi iшек (тонкой и 12-перстной).

Оттын тепе-тендiгiнiн бузылуы – терiнiн кабынуына, гастритке, iштегi жарага, шаншуга, коздiн, шаштын ауруына, вирустын, удын пайда болуына, каннын ауруына, денемiздiн кызуынын жогарлауына т.б. зардаптарга мурындык болады. Оттын ыстык, ылгалды, майлы, шалт, откiр, анык, женiл, сасык, сапасын бiле отырып, танiмiздегi оттын улгаю себебiн аныктай аламыз.

Оттын осы касиеттерi де денеде молая бередi. Осыны тепе-тендiк калыпка келтiру ушiн, осыган карама-карсы сапа кажет. Мысалы:

Оттын сапасы
(нашарлататыны) Карама-карсы сапасы
(жаксартатыны)


Ыстык Суык
Ылгалды Кургак
Майлы Майсыз
Шалт Баяу
Откiр дам Таттi
Женiл Ауыр
Сасык Хош иiстi
Сурак: – От ерекшелiктерiн тепе-тендiк калыптан шыгаратын себептер не?
• дурыс тамактанбау
• дурыс ойламау
• коршаган ортанын нашарлыгы
• Тазалык сактамау

Жауап: – Дурыс тамактанбау – Оттын сапасына тан тагамдарды iшiп-жеу. Мысалы, дене бiтiмiнде От ерекшелiгi бар адам оте ыстык тамакты, суйыкты коп iшуiне, майлы, откiр дамдi тагамды жеуiне, сасык иiспен дем алуына болмайды, себебi кеудесiндегi ыстыгы котерiлiп кетедi.

Женiл тамакпен гана тамактануына, 3,5 сагат бурын пiсiрiлген тагамды, турып калган тамактарды жеуiне болмайды. От ерекшелiктермен сайкес тамактарды iшкенде, денесiндегi от молшерi улгайып, аузынан жаман иiс шыгып, терлегенде шыккан терi, кiшi  жане улкен даретi сасып кетедi.

Бундай тагам: ойын мазасыздыкка, ашу-ыза, коре алмаушылык, кызганыш, тойымсыздык, ашкоздiк сезiмдерiн оятып, кумарлыгы козып, ойлау жуйесi жанжалдасуга бейiм турады.


Сурак: – Дене бiтiмiнде от ерекшелiктерi бар адамга коршаган орта калай асер етедi?

Жауап: – Дене бiтiмiнде От ерекшелiктерi бар адамдар коршаган ортага да тауелдi, ыстык жазда, шiлдеде сырттагы оттын кызуы котерiлсе, соган сайкес iштегi жалын да лапылдап жана бастайды, сондыктан да осындай адамдар ыстык ауа райында бойкуйез, салгырт, маубас болып, жаман сезiмдерi ашу-ыза т.б. белен алады.

Ыстык, майлы, откiр, женiл тамактардан денедегi от лап етiп жанып, денедегi ауаны жагып жiберетiндiктен ас кортылмайды, ал керiсiнше ылгалды тамак денедегi отты сондiредi. Оттын улгайып, тепе-тендiгiнiн бузылуынын негiзгi себебi, – Ауанын бузылуы. Денедегi от та, су да оз беттерiмен козгалмайды, оларды козгалтатын ауа. Сондыктан да денедегi ауанын тепе-тендiгi бузылганда, от пен судын да тепе-тендiктерi бузылады.

 Бiздiн танiмiзде оттын 13 турi бар. Ен бастысы ас корту оты асказанда болады, кесек асты усактап болшектерге боледi. Оттын бес турi бауырда (бауыр оты) болып, iшкен тамагымыздагы бiзге жат элементтердi, озiмiзге тан элементтерге алмастырады. Оттын асерiмен бауыр келген суды канга айналдырады. Оттын жетi турi назiк денелерiмiзде болады, олар коректi бiр денеден екiншi денеге тасымалдайды.


Рецензии