2. 02. 2010 ж. Ашыгуымнан шыгуымнын 10-шы таулiгi

Жон корсеттiм казак деген намыска,
Жол сiлтедiм жакын емес алыска. Ахмет Байтурсынов


Су ерекшелiктерi

Су ерекшелiктерi – «биологиялык су» немесе шырыш. Су – денемiздi байланыстыратын элемент, тiнiмiздiн мыктылыгы денемiздегi судын жагдайына байланысты, жана жасаушалардын курылуы, алмасуы агзамыздагы су мен шырыш аркылы iске асады.

Денемiзде су мен шырыш болмаса бiзiдiн суйектерiмiз морт жане улбiреп турган болар едi. Суйегiмiздiн берiктiгi денемiздегi судын куатына байланысты.

Су канымызды унемi алмастырып, суйыктын денгейiн бiркалыпта устап турады да, терiмiздiн кеуiп кетуiне мумкiншiлiк бермейдi. Картаюымыздын себебi, денемiздегi судын сапасынын нашарлауынан. Су канымызда, лимфте, плазмада, протоплазмада, мушелерiмiздiн шырыш кабыктарында болып, буындарды майлайды, терiмiздi ылгалдандырады.Онын негiзгi турагы кеуде суйегiмiздiн асты мен асказан.

 Ауыр, суык, баяу, ылгалды, кою, козгалмайтын, ылай – су мен шырыштын осы сапаларын бiле отырып, денедегi су молшерiнiн кобею себебiн аныктауга болады. Жогарыда аталып откен сапалар онын жагдайын , сапасын томендетедi. Осы кемшiлiктердi тенестiру ушiн баска карама-карсы сапалар бар.


Судын сапасы
(нашарлататын)

Карама-карсы сапа
(жаксартатын)
Суык Ыстык
Ауыр Женiл
Баяу Тез
Ылгалды Кургак
Кою Суйык
Кiр Таза
Козгалмайтын Козгалатын
Майлы Майсыз

Су ерекшелiктерiн тепе-тендiк калыптан шыгаратын себептер:
• су ерекшелiгiнiн тепе-тендiгiн бузу
• дурыс тамактанбау
• дурыс ойламау
• коршаган ортанын керi асерi

Су ерекшелiктерiнiн тепе-тендiгi бузылган кезде, арнасынан асып кетедi. Дурыс тамактанбаганда су ерекшелiктерiне уксас ауыр тамактар, денедегi су ерекшелiгiнiн жагдайын томендетедi.

Мысалы, дене бiтiмiнде Су ерекшелiгi бар адам – ауыр, суык тагамды, балмуздакты, суык сусынды, суйыкты коп iшiп-жемеуi керек жане бiркалыпты козгалмайтын омiр салтын устанбауы, майлы тамактарды, тузды, ашты, шолдететiн тамактарды жемеулерi кажет, айтпесе агзасына су жиналып, толганнын устiне семiре туседi.

Осылардын сезiм асерлерi тамакка тiкелей тауелдi. Су ерекшелiктерiмен сайкес тагамдар онын – ашкоздiгiн, сарандыгын (аямшактыгын), дуниеконыздыгын еселей тусiп, узак куйзелiске ушыратады.

 Керiсiнше, су ерекшелiктерiне карама-кайшы – ыстык, женiл, жылы, кургак, суйык, майсыз тагамдар дененiн женiлдiгiн арттырып, ми жасаушаларынын жумысын жаксартып, уларды жойып, журегiн куанышка, конiлiн кулкiге толтырады.

 Женiл тагам акылды байсалды калыпка тусiрiп, уйкы, жалкаулык шакырмайды, керiсiнше дененi кажырлы, ширак кылып, жумыскерлiгiн арттырады. Бiздiн коршаган ортамызда су кемерiнен аскан мезетте, мысалы, ай толганда адамнын да су ерекшелiгi улгаяды.

Жанбырлы суык ауа райында дене бiтiмiнде су ерекшелiктерi бар адамдар кызыксыз, уйкы басып, барлык денесi ауыр тартып, басы казандай болып, денесiндегi су ерекшелiгiнiн тепе-тендiгi бузылады, кеудесi сырылдап, окпесi кабынып, тымау, жыныс аурулары жагалай бастайды. Осы кезде коре алмаушылык, унемшiлдiк, аямшактык пен ашкоздiк т.б. жаман сезiмдерi бас котередi.
 


Рецензии