Виктор Меркушев Лирический Политехнический

Ліричний Політехнічний

 Існують споруди, що всотують сонячне світло. Коли перебуваєш усередині такої будівлі, то охоплює враження, що ти вже тут якось був. Давно. Може, у дитинстві. Особливо, якщо воно родом із сонячних щасливих шістдесятих. У цих будинках не знайдеш стін, холодно помальованих. У будь-якому випадку, їх не вдається пригадати. А найтемніша барва тут - колір охри. В них багато мармурових сходів, якими плигають сонячні зайчики, і сила-силенна вікон, що визирають зі стін  пейзажами з яскравим сонцем і жовтим небом на кожному.

Архітектор Вірріх не міг знати, в якому оточенні виявиться його творіння, але сталося так, що його політехнічний інститут - єдина у місті будівля, цілком пофарбована у білий колір, сусідує зі спорудами, які акумулюють сонячне світло. І власне інститутський комплекс, в оточенні доглянутого парку, мабуть, виглядав би значно природніше, якби був зведений в Одесі, Євпаторії чи Севастополі. Так багато скрізь сонця і світла.
Втім, подібна будівля дійсно існувала в передмісті Берліна. В цьому сенсі архітектурна композиція політехнічного - предтеча перших типових проектів, реалізованих у Росії. Незважаючи на обгрунтованість і велич конструкції, споруда сприймається, як наче вона цілком виклеєна з паперу та пап'є-маше, легкість, рухливість, плинність - перші означення, які спадають на думку за спроби описати її зовнішній вигляд. Набухаючи донизу великим рустом, стіни змикаються з землею, що тут, як ніде, вкрита квітами, деревами і травами. Навесні парк сповнений пахощами бузку та черемхи, влітку квітне жасмин і барбарис.

Так, сюди пізно прийшло місто, до середини сімдесятих це була тиха міська окраїна, від якої до найближчої станції метрополітену дістатися можна було на трамваї десь за сорок хвилин. А побіля дерев'яних будиночків, натиканих тут і там, росли старі яблуні, вишні та великі помаранчеві жоржини. Проспекти Тихорєцький і Моріса Тореза були точнісінько подібні на такі ж вулиці невеликих міст, з яких приїжджала більшість студентів інституту. А Політехнічний, здіймаючись над деревами, білів примхливим декором і загадковими маскаронами антаблемента, як символ світлого майбутнього - з часів його спорудження, до розквіту епохи модерну було ще років з десять, але виткі рослинні форми ліпки і кованої металевої пластики вже прикрасили його стіни, стелі, решітки та ліхтарі.

Стиль модерн, що виник як рефлексія естетичної свідомості на урбанізацію і промисловий бум, оформився завдяки потягу різних архітекторів до застосування природних форм у своїх конструкційних і декоративних рішеннях.

Не був винятком і Вірріх. Споглядаючи звіддалік гідровежу інституту, її легко прийняти за фантастичну рослину: тонке стебловидне тіло підтримує сіро-зелений бутон, увесь у червоних прожилках візерунчастого декору, пелюсткова крівля вивершується, наче розквітла маківка. Будь-де: в парку, в самих будинках можна побачити велику кількість елементів, відлитих з чавуну, кованих із заліза. Динамічні, як живі, композиції з металу не спонукають нас перенестися у світ буйної флори коштом копіювання і буквального наслідування рослинним формам, ретельний відбір виїмкував усе випадкове, залишаючи структури, близькі за красою та досконалістю до математичних формул, - тому, напевно, їх зорові образи так довго зберігаються в пам'яті. Всупереч організуючому кольору головної будівлі і кольору її інтер'єрів, більшість споруд-супутників, включаючи церкву Покрови, - червоного кольору. І дерево в них такий само повноправний матеріал, як і цегла мурів. Дуже виразними є системи балок, що підтримують дах. Дивишся на них, і пригадується інша будівля, розташована по сусідству, але вже остаточно втрачена на початку 2000-х років - дача Бенуа.
Там це художньо-конструктивне рішення отримало своє геніальне втілення. Суттєво  перебудована, з утраченими частинами, ця унікальна дерев'яна споруда змогла переступити рубіж тисячоліття, але, як усьому ідеальному, їй не вдалося  пережити зіткнення з грубою реальністю нового часу - вона була знищена чи недбалістю, чи безгосподарністю, чи усе-таки злим наміром. Політеху, мабуть же, не загрожує така доля, тисячі його випускників уважають його домівкою, а власний будинок належить утримувати належно, завжди дбаючи про нього і допомагаючи йому бути.

 Оригинал на странице автора - http://www.proza.ru/2007/09/14/88


Рецензии