Семiздiк, артык салмак, комагайлык, мешкейлiк

Семіздік, артык салмак, комагайлык, мешкейлік

Таннін сулулыгына ен жаксы шипалы дарі сергек арі жайдарман коніл куй. Х.Бостерм
Калай арыктауга болады?

Сіз аркашан ашыккан кезде, тамак ішетін сатті жіберіп алмай, жадынызда ойша сактап журініз. Егер сіз жігерлі адам болсаныз, ашыгуды омірініздін ажырамас болшегіне айландырасыз. Артык салмак сізді ауру, алсіз, мезгілсіз картайтуга акелуіне жол берменіз. Оз дененіздін иесі болып, семіруіне жол берменіз. Озінізге багдарлама жасап алыныз, біракта бір аптанын ішінде арыктаймын деп ойламаныз. Калыпты салмакка келу ушін уакыт керек. Калыпка келіп, сымбатты да адемі болганда озінізді-озініз мактан тутыныз. Кімнін болса да, озін тамаша сергек, конілді сезінгенінде, озі ушін мактангысы келеді. Осылай болу ушін енбектену керек! Ашыгу, озінді озін тежеу, дурыс тамактану – міне денсаулыктын отемі.

 Озініздін салмагынызга, карнынызга, боксенізге, колдарынызга унемі назар аударып журініз. Осы кітапты мукият, ыждагаттылыкпен окып шыгып, арыктагыныз келсе колданыныз. Ашыгу мерзімін аныктагыныз келсе дарігермен акылдасыныз. Багдарлама жасалганнан кейін, сіз жаксы натижеге жетем деп озінізді иландырыныз. Сананыздын илануы денсаулыкты тузетуде манызды орын алады. Ашыгу онай емес, арыктау да киын. Тек сананыз иланып, дурыс арекет жасаганда гана, сіз коздеген натижеге жетесіз. Бугіннен бастаныз.

Тап осы саттегі денеміздін калпы, ойымыздын, сезім кубылыстарымыздын, кылган кылыктарымыздын айнадагы шагылысы, ягни ішкі жан-дуниеміздін сырткы корінісі.
Егер сізде артык салмак болса дарінін сикырлы кушімен арыктауга асыкпаныз. Ішкі жан-дуниенізге унілініз, себеп сонда. Озінді жане танінді узак 15...20...30 кундік ашыгумен, артурлі денгейдегі тамак мазірлерімен, кыстын какаган аязында жонсіз суык сумен куйынып зорлауга болмайды.

Арине, осындай адістермен белгілі натижеге кол жеткізесін. Бірак, ол уакытша болады. Озіне деген козкарасынды озгертпесен кайта семіріп, толасын.

Семіздікке жетелейтін кейбір ойлар мен сезім кубылыстары

Коркыныш жане корганыска деген кажеттілік. Семіз адамдар кобінесе озін коргансыз сезінеді. Май – корганыс, калкан міндетін аткарады. Олар оте сезімтал келеді. Біракта, оздерінін сезімдерін ауыздыктай алмаганнан кейін, май келенсіз сезімдер мен уайымды саябырлатады.

Семіздік – озінді жек корудін, озіне канагаттанбаудын сырткы корінісінін біреуі. Сіз озінізге онша разы емессіз. Озінізді орынсыз согіп, жиі-жиі сынап мінейсіз. Осы кезде дененіз амалсыздан корганыска кошеді.

Оз басындагы отты кормей, елдін басындагы шокты кору

Шашатаразга орасан жуан, «жарты туйенін етіндей» семіз айел келеді. Онын озі былшиган семіз адамдарды жек коретін.
– Доныз шошка сиякты жардай семіздердін терісі де алкам-салкам. Мен оларды иттін етінен де жек коремін.

Барлык семіз адамдарга ортак нарсе – оздеріне деген суйіспеншіліктін болмауы. Сондыктан, арыктаймын десен алдымен озіннін танінді кабылдап, озіне суйіспеншілікпен карауды уйрен.
Коптеген айелдер босанганнан кейін тола бастайды. Буны дарігерлер де, оздері де гармондык курылымнын озгеруіне телиді. Себеп осында ма?
Баягыда казактын бала тапкан айелдері 10 бала тапса да – сунгак, сымбатты, корікті калыптарын сактап калды емес пе? Сирек болса да осындай коп балалы аналарымыз алі де бар гой!

Арине, агзада гармондык озгерістер босанганнан кейін болады: суйектердегі кальций курамы озгереді, жанбасы кениді, бірнеше милимметрге танауы узарады, бугагы білінеді т.б. Семірудін себептері мунда емес.  Себеп – бала тапкан келіншек, озіне коніл болуді басендетеді. Барлык конілі балага ауады. Бул орескел кателік. Келіншек бала тапканнан кейін, озіне конілді екі есе болуі кажет. Буны аягы ауыр болып жургенде бастауы кажет. Конілді тек бет-алпетіне гана болмей: озіннін ойына, сезімдеріне, тартібіне де болуін шарт.

Суйіспеншілік, мамыражайлык мол болган сайын, баланын денсаулыгы да шындала береді. Ендеше уйкысыз тундер саны да, азайып кемиді.


Рецензии