Дурыс айел де, дурыс куйеу де болады

Дурыс айел де, дурыс куйеу де болады

Емшіге 40-ка келген айел келеді. Бірнеше кабат жатырын кесіп алып тастауды усынган.
– Біз ен басты маселе туралы ангімелесейік, – дейді емші.

– Не туралы?
– Калай не туралы? Кандай ауруды болмасын емдеу ушін, алдымен онын себебін жою керек.
– Иа.
– Озініздін ауруыныз туралы не айтар едініз, не ойлайсыз?
– Мен бул туралы ойланган емеспін. Тіпті не айтарымды білмеймін.
– Озініздін ауруынызга калай карайсыз?

– Ол маган богет жасайды. Менін осы сыркаттан тезірек кутылгым келеді.
– Сіз білесіз бе, адамдар омір агымында ауруларды оздері туындатады.
– Мен сізбен толык келісемін.

– Караныз, сіз саналы турде жатырдын озінізге богет жасайтын ісігін сурап алган жоксыз гой. Ал сіздін Газиз жаныныз баскаша ойлайды. Ол сіздін ісігінізді осірді. Менін сенімім бойынша, буны сізді корге тезірек тыгайын деп жасаган жок.

– Онда не ушін жасады?
– Сіздін озінізге айел ретінде карауыныз ушін. Озініздін кейбір ойларыныз бен сезімінізді озгерту керектігі ушін. Келініз, казір Газиз жаныныздагы жатырдын ісігін осірген болігінен сурайык, сонда сіздін кандай ойыныз, кылыктарыныз, сезімініз – Газиз жаныныздын осы болігіне ісікті осіруге мажбур еткенін білетін боламыз.

– Сурап кажет жок. Мен онсыз да білемін. Сіз айтып жатканда, маган оз-озімнен жауап келді.
– Онда менімен болісініз.
– Себеп менін куйеуімде.

– Сіздін куйеуінізде ме, алде онын тартібіне деген озініздін кылыгынызда ма?
– Менін кылыгымда. Айтынызшы, куйеуі ішсе, жанжал шыгарып боктаса, кандай дурыс айел шыдайды?

– Дурыс айел де, дурыс куйеу де болады. Егер куйеуі дурыс емес болса, озін дурыспен деп санайтын айел, онын жылдар бойы арак ішкеніне, боктаганына тозгенше, оган ренжігенше, озінін ішкі жан-дуниесіне уніліп: «Не ушін осынын баріне шыдап журмін? Кандай ойым, кандай кылыктарым менін оміріме осы еркекті акелді? Озімде кандай кемшілік бар?», – деп сурак коюга тиіс.

– Бірак, мен оны суйдім гой.
– Адамдар кей кезде махаббатка катысы жок нарсені, махаббат деп шатысады. Онын устіне сіз озінізді жаксы кормейсіз. Айтпакшы, оз акенізге калай карайсыз?

– Сіз білесіз бе, ол да ішімдікке кумар болып, анама жаман карады.
– Сіз тусінесіз бе, сіздін жан-дуниеніздегі ойыныз, озінізге деген козкарасыныз, айел ретінде еркектерге карым-катынасыныз бала кунде калыптаскандыктан, оз омірінізге осындай еркекті тартып алгансыз.

– Енді менін не істеуім керек?
Емші будан арі алгі айелмен бір сагат жумыс жасап, аурудын себептері туралы айелге «уй тапсырмасын» береді. Бір айдан кейін алгі айел кайта келеді. Онын коніл куйі, киген киімі, рені улкен озгерістердін болганын білдіріп турады.

– Сіз білесіз бе, ішімнін томен жагында тартып туратын ауруым мулдем жогалды. Озіммен танертен бір, кешке бір сагат жумыс жасаймын. Куйеуімнін де жаксы жакка карай озгеріп келе жатканын сеземін. Бір ай болды, аракты аузына алмайды.

– Келініз, емімізді ары карай жалгастырайык.
Екі айдан сон алгі айел емшіге телефон шалып:
– Сізге телефон шалып турганым, озімнін куанышыммен болісейін деп едім. Кеше гинеколог – айелдер дарігері жане онколог – катерлі ісіктер дарігерлері мені есептен шыгарды. УЗИ жатырымнын тап-таза екенін корсетті.

Жатыр мойнынын таттануы (эрозия шейки матки)

Жатыр мойнынын таттануы – айелдін намысын аякка таптагандыктын бейнесі. Озініздін ар-намысынызды айел ретінде біреудін таптаганына сенімдісіз. Сіз озінізді айел ретінде калай устау керектігін білмейсіз.

Казіргі медицина емдеудін орнына татты куйдіруді усынып, ауруды онан арман тунгиыкка шоктіреді. Есеп бойынша жатыры ісік ауруына шалдыккан айелдердін 90 пайызы, алдында жатырдын мойыны таттану ауруымен ауыргандар. Оны куйдірген. Дарігер бунын себебімен емес, салдарымен курескен. Осынын себебін аныктап – озініздін тартібініз, кылыгыныз, ойыныз, еркек кіндіктілерге козкарасынызды озгертуініз кажет.

Озімді суйікті айел, аяулы жар ретінде калай сезіне аламын?

– Калай менін намысым аякка тапталмайды, – деп жакында жатыр мойны тат ауруына шалдыгып, жыныс мушесінен суйык боліне бастаган айел.

– Куйеуім унемі іс апарда, кезекші. Мен болсам екі баламен уйдемін. Жарык дуниені кормеймін. Осындай жагдайда, озімді суйікті айел, аяулы жар ретінде калай сезіне аламын?
– Сізше, екі баласы бар, куйеуі жумыс істейтін айелдердін барлыгы оздерін суйікті айел, аяулы жар ретінде сезінбейді демекшісіз гой.

– Жок, неге олай? Менін уш баласы бар курбым бар. Куйеуі уйінде коп болмайды. Бірак, ол гулдеп, кулпырып журеді. Ал мен болсам осы тыгырыктан шыгатын жолды таба алмай алекпін.
– Онда келініз, осы тыгырыктан шыгатын жолды бірге іздестірейік.
– Іздестірейік, – деп куана келіседі келіншек.

Жыныс мушелерінін сыртынын кабынуы, вагинит, акуыз

Айелдін жыныс мушесі – айелдік кагидалардын белгісі, бейнесі. Жыныс мушелерінін сырткы шыргаландары: озінін айелдік, назіктік болмысына сенімді болмау, урейлену, елден кеммін-ау, калып калдым гой деген коркынышты білдіреді.

Бул айелде еркектерге деген ошпенділік бар: реніш, кіналау, ыза болу, жек кору. Шуртекейдін (вульва) жане кунтиместін (влагалища) ішкі жагынын кабынуы – озінізді айел ретінде томен санайсыз. Сіздін пікірінізше, айелдер еркектерге ыкпал ете алмайды.

Мынандай зандылык бар: оздерін кем санайтын еркектердін ішегіне (двенадатиперстный) жара туседі, ал айелдердін жыныс мушелері кабынып ауырады.


Рецензии