Баласын алдырып тастауды ойлаган айел

Баласын алдырып тастауды ойлаган айел

– Сіз ауыр аяк болардын алдында баланы алдырып тастауды ойлапсыз гой, – дейді емші  диатезбен ауырган  баланын анасына.

– Иа, солай болган. Мен ойладым, бала табуга алі ерте. Біракта, куйеуім мен ата-енем бала табуга кондірді.

– Баланы тууын туыпсыз. Біракта, Газиз жанынызда оны куртудын багдарламасынын сілемі калыпты. Босангын келмеу – баланын оміріне тікелей тонген катер. Ол осыган аурумен жауап катты.

– Енді не істеуім керек?  Балама калай кол ушымды беремін? Дарігерлер бул ауруга дарі жок, тек тамак мазірін (диета) сактау кажет дейді.

– Дарі бар. Ен бастысы озініз «тазалануыныз» кажет. 40 кун бойы Кудайга жалынып, баланы алдырамын деген ойыныз, баланы аялап суйіспеншілікке болемей катігез болганыныз ушін кешірім сураныз. Бул сіздін баланы куртам деген багдарламанызды залалсыздандыруга комектеседі. Буган коса, озіне, куйеуіне, сабиіне деген махаббатынды, суйіспеншілігінді білдіріп жур.

Есінізде болсын, куйеуіне деген кандай болмасын окпен, ренішін, уйдегі жанжал баланнын денсаулыгына бірден асер етеді. Оз отбасында махаббат, суйіспеншілік кеністігін курыныз. Будан тек кана барінізге жаксылык болады.

Кімде жетіспеушілік пайда болса, оны адамдардан тілесе онда ол ешкашан муктаждыктан арылмайды. Ал егер Алла тагаладан сураса онда Алла тагала оны муктаждыктан куткарады, не акырет берумен, не тез дуние берумен.
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Жукті келіншектін ойынын, сезім кубылысынын, болашак сабидін денсаулыгына зор асері бар. Бала тумай алдырамын, босанудан корку, кызганшактык, куйеуіне окпелеу, ата- енесімен жанжалдасу – барлыгы балага беріліп, онын Газиз жаны озін-озі курту багдарламасын курады.

Бундай саби омірге корганыс жуйесі алсіз, жукпалы аурулар бірден жугатын болып дуниеге келеді. Дарігерлердін буган катысы жок. Себеп, сабиде онын аке-шешесінде. Диатез, аллергия, энтерит, стафилокок инфекциясы – барі аке-шеше ойынын бузыктыгы, бала котергенше де, бала котергеннен кейінгі де. Балаларда неше турлі коркыныш пайда болса, себебін аке-шешесінін тартібінен іздеу керек.

Коркыныштан кімді емдеу керек?

Бір куні емшіні балаларын коркыныштан емдеу ушін бір айел уйіне шакырады. Аныктаса, анасынын озі уйінен карыс кадам шыгуга коркады екен. Акесі бангі шегеді. Сонда кімді емдеу керек?

Кішкентай кыздын коркынышы

Келіншек кішкентай кызын емшіге алып келеді. Кішкентай бала таяу арада: карангыдан, уйге жалгыз калудан корка бастапты. Емші анасымен бірігіп себебін аныктай бастайды. Сойтсе, жануядагы жагдай кыл устінде тур. Келіншек ажырасуды ойлап жур екен. Кішкентай бала ушін ажырасу деген не?

Бул акесін жогалту. Аке – тірек, корган. Анасында ажырасу жайлы ой туындай бастаганда, буган кішкентай кыз коркыныш ауруы аркылы озін кауіпсіз сезінбейтінін білдірген. Келіншек озінін ажырасам деген райынан кайткан сон, отбасы татулыкка бет бурганда, кішкентай кыздын да коркынышы озінен-озі жогалып кетті.

Уяда не корсен, ушканда соны ілерсін

Балалардын тартібінін, ата-анасынын тартібіне тікелей тауелді екені маскунемдерді емдей бастаганда бірден корінеді. Емшіге балалары маскунем ата-аналар жиі келеді. Улдарынын не кыздарынын емделгісі жок. Сонда емші олардын ата-аналарымен жумыс жасай бастайды.

Емші ата-анасынын Газиз жанынын тартібінін багдарламасын аныктаганда, улынан немесе кызынан олардын айнадагы шагылыс бейнесін немесе аке-шешесінін бурын окіртіп ішкендері білінеді.

 Аке-шешесінін Газиз жанындагы маскунемдік багдарламаны залалсыздырганда, олардын маскунем улы, не кызы арактарын оздерінен-оздері коятын болган. Казак атам: «Уяда не корсен, ушканда соны ілерсін» деп тужырымдай салган.

Ересектер мына манызды шартты жетік білуіміз кажет. Егер де от басы-ошак касында суйіспеншілік, татулык, уйлесімділік, силасымдылык болса, онда баланыздын дені сау болады. Уйлесімділік – ата-анасынын сезімдерінде аздап шаткаяктай бастаса – баланын тартібі де, денсаулыгы да кілт озгереді.

Балалар тук білмейді, бізден акылсыз деген козкарас калыптаскан. Есінізде болсын! Балалар бізден коп біледі. Балалар – ашык жуйе. Біз ересектер,  бала дуниеге келе салысымен-ак озіміздін ойымызды танып, оларды жауып, туншыктырып тастаймыз.


Рецензии