Сiздiн ауруыныз не жайында хабар беруге тырысады?

Сіздін ауруыныз не жайында хабар беруге тырысады?

Жанын сау болса, сорлымын деме,
Танін сау болса, жарлымын деме. Казак макал-мателдері

Коптеген адамдар жауапкершілік жоніндегі идеяны, ойды киналып барып, азер кабылдайды.
Жауапкершілікті озіне жуктеу – біреуді сынап-мінеуден, коре алмаушылыктан, сыртынан осектеуден, біреуге ренжіп окпелеуден, озінді баскалардан кем санаудан т.б. толып жаткан келенсіз ойлар мен жагымсыз кылыктардан бас тарту. Буган уакыт жане біраз куш-кайрат кажет. Озінді озгерткеннен де, балені баскага жаба салу, арине онай да, арі женіл!

Кейбіреулер озінін шыргаландарын білсе де, озгергісі келмейді. Олар озгергеннін орнына осылай зардап шегіп, касірет тартып журе бергісі келеді. Арине, аркімнін тандауы озінде. Арбір адам оз омірін озі курады!

Тажірибе корсеткендей, жауапкершілікті озіне жуктеу –  жазылуга деген бірінші кадамыныз. Онсыз, кандай болмасын кымбат дарілердін, баска да істеген арекеттерініздін натижесі болмайды. Сіз бір дарігерден кейін, келесі дарігердін табалдырыгын тоздырып сенделе бересіз, ал ауруыныз бір мушенізден, келесі мушенізге ауысып, созылмалы турге ие болады.
Сондыктан, тек кана жауапкершілікті озінізге гана жуктеп, кандай аурудын, тіпті емделмейді дейтінінен де жазылуга абден болады.

Калтарыста жаткан калауын

Ей, пенде ойланып іс істе. Істеген ісін уят келтірмейтін болсын. Сонда жаксылык істеген боласын, жамандыкка жол койылмасын.
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Адам оте курделі тепе-тендіктегі жан иесі. Онда жайдан-жай ешнарсе пайда болмайды. Адамнын кандай кылыгы, ауруы болмасын – озіндік бір белгілі жайлы жагдай жасайтын міндеті бар. Аурудын себебін аныктау – Газиз жан ауру аркылы білдіруге тырысатын жайлы жагдайдын калауын табу. Ауру – наукастын озі сезбейтін белгілі бір міндетті аткарады.

Жалгыздыктан кутылган кемпір

Емшіге бір кемпір келеді. Шалы кайтыс болганнан кейін, коп узамай басы айланып, журісі талтіректеп т.б. мидын кан айналысынын дурыс емес екендігін білдіретін белгілер пайда болады. Озінін ауруын – жакын адамынан айырылу деп білді. Нактылы себебі де осы болатын.
Бірак, кемпірдін Газиз жаны аурудын комегімен балаларынын озіне коніл болуін тіледі. Калай?

Кемпірдін болек туратын азамат болган уш улы бар-тын. Барі уйлі-жайлы, бала-шагалы. Аналарымен оте сирек араласатын. Шалы олгеннен кейін, байгус кемпір жалгызсырап калды. Карі адамга, осы сатте оте коп коніл болу кажет еді. Бірак, олай болмады. Ауру осыны табуга комектесті. Сонан кейін Кудайга караган бір улы кунделікті келіп, ман-жайын біліп, конілін аулап, жайма-шуактататын болды.

Ауру – адамнын калауын канагаттандыратын карапайым адіс

Озімнен кейінгі калатын умбеттерім ушін уш нарседен коркамын: напсіге беріліп тура жолдан таю. Озін-озі жаксы корушілікке, сезімкумарлыкка беріліп кетуі. Гылымга, білімге ие бола турып, білімсіздіктін ісімен айналысу. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Кандай адам болмасын, оган коніл аударуды кажет етеді. Бул табиги калып. Егер де, жуйке жуйесі коршаган адамдардын конілін білуін каласа – бірак, оны ала алмаса, онда адамнын денсаулыгына кауіп тонгені.

Казактын шалдарынын жасы келгенде: «Сойлесетін адам жок», – деп куніреніп, куйзеліп барып олетіндері осынын бір далелі. Керісінше, кемпірлердін коп жасайтын себебі, немере-шоберелерімен ауре болып, жетімсіреп-жалгызсырауга, «жетімдікке» уакыты болмайды.

Тап осы жагдай кешегі Кенес укіметінін тусында казактын «атка мінерлерінін» арасында белен алган. Жай гана есепші, бригадир, бухгалтер т.б. кызмет істеген адамдар зейнеткерлікке шыкканнан кейін: «Мен баленбай болып жургенде анау салем беруші еді, енді танауын шуйіріп, кайкан кагып салем де бермейді», – деп куйзеліп, бар уайымы осы болып: 1...2 жылдын аралыгында, зейнетакысын да жонді  ала алмай оліп калатын.

Ауру – адамнын тілегін, калауын канагаттандыратын карапайым адіс. Біз буган бала кунімізден уйренгенбіз. Бала ауыра калса, каншама коніл болініп, камкорлыкка боленеді. Асты-устіне тусіп, еркелетіп байек болады. Ата-аналары жумыстан ертелеу келіп, жылы-жумсагын, таттілерін аузына тосады. Б

ала бірер жума сабакка бармай рахаттанады!
Газиз жаннын ауру беру аркылы аткаратын тагы бір міндеті – озін-озі сактау. Кейбіреулер ауру аркылы нактылы шыргаландардан кашкалактайды, ал енді біреулер шындыктан жалтарады.
Мысалга бас ауруын алайык.

Егер жагдай унамаса – басыныз ауырады. Адам шаршаганда желкесі тартып, басы шойын куйгандай болады. Себебі, Газиз жан ауруды беру аркылы демалу кажет екенін білдіріп, озінізге камкорлык жасап жатыр.

Ауру кобінесе жаман кылыктардын алдын-алу міндетін де аткарады. Мысалы баспа (ангина) тамагыныз ауырса бет алды сойлемейтін бос созді сойлетпеуге тырысканы т.б.


Рецензии