АкесIне, куйеуIне окпелеп жатырынан кан аккан айел

Акесіне, куйеуіне окпелеп – жатырынан кан аккан айел

Емшіге каралуга жасамыс, кексе айел келеді. Ауруы – жатырдын ісігі. Ол озінін шыргаландарын узак жырлайды. Жыры біткен сон емші сурак кояды:
– Озінізге не тілейсіз?
– Менін аурудан жазылгым келеді.
– Егер мен дурыс тусінсем, сіздін ауыргыныз келмейді гой?
– Сіз дурыс айтып турсыз.
– Жаксы. Бірак, мен сізден естиін дегенім, озініздін жазылуыныз ушін зор манызы бар. Нактылысын айтсам, мен емді бастап жібердім. Ол менін: «Озінізге не тілейсіз?» деген сурагымнан басталды. Сіз талай дарігерге каралдыныз. Олар талай кабат сыркатыныз жайлы буге-шігесіне дейін айтып берді. Сіз оз ауруыныздын сараптамасын оте жаксы білесіз. Неден кутылгыныз келетінін де. Біракта, біз сіз екеуміз мынаны білуіміз шарт. Екеуміздін бірігіп жумыс жасау барысында неге талпынатыныныз нактылы болу керек.
– Мен сізді тусінген сияктымын. Менін: «Менін сау болгым келеді», – деп айтуга міндетті екенмін.
– Дурыс. Енді мен ушін де, озініз ушін де тусіндірінізші, сіз ушін сау болу дегеннін магынасы неде?
– Біріншіден менін жатырымнын сау болуы. Сонан сон, ішімнін томен жагы ауырмауы...
– Токтаныз. Сіз жана гана ауырмауы деген кері магыналы созді айтып, алдынгы айткандарыныздын барін жокка шыгардыныз.
– Енді тусіндім. Осы магына жаксы, жанга жайлы болуы ушін калай айтуым керек?
– «Менін ішімнін томенгі жагында жаксы сезім мен жайлы жагдай болуын калаймын», – деп ойынызды білдіруініз кажет.
Мен ішімнін томенгі жагында жаксы сезім мен жайлы жагдай болуын калаймын, осыны тілеймін, – деп айел кайталайды. Ары карай: Етек кірім ай сайын оз мезгілінде келуін, келген сатте гана білуімді. Етек кірім келгенше де, келгеннен кейін де озімді жаксы  озімді жаксы сезінуімді калаймын. Жатырымнан каным тек кана етек кірім келгенде гана оз молшерімен агуын тілеймін. Менін коніл куйім жаксы болып, омірге куанайын.
– Керемет! Енді сіз де, мен де неменеге талпынганымызды білдік.
 Сонан сон, алгі айелдін Газиз жанымен байланыска шыгып, ауруынын себебі талай жылдар бойы куйеуіне деген окпесінін «кара казандай» болганын аныктайды.
– Куйеуінізге не себепті окпеледініз?
–  Ол унемі ойнас жасап, арак ішіп, мені кемсітіп уратын.
– Сіз осы ушін оган окпеледініз гой. Біракта, мен сізден «неге?» деп сураган жокпын, «не себепті?» деп сурадым гой.
– Ол мені ренжітпеуі ушін, – деп жауап кайтарады айел.
– Енді осыны, жаксы жагдайда кайта баяндашы.
– Мен онын маган козкарасын озгертіп, бізде тату-татті жануя болганын калаймын.
– Жаксы. Куйеуініз неге осы калыпты устанатынын жонінде ойланып кордініз бе? Озінізге осындай куйеуді кайдан тауып, баурап алдыныз?
– Мумкін ол маган уйленбей турганда осындай болган шыгар. Біракта, бурын баска болатын. Арак ішпейтін. Білмеймін.
– Енді озініздін акенізбен карым-катынасыныз калай болды?
Емшінін осы сурагынан кейін алгі айел коз жасын колдете отырып:
– Сіз білесіз бе? Ол да арак ішіп шешемді сабайтын.
– Сонда сіздін балалык шагыныздан бастап Газиз жанынызда еркектер жайлы теріс пікір калыптаскан ба? Озініздін акенізге деген окпеніз «кара тастай», ал шешенізді мусіркеп аяуыныз да шогырланып жинала берген екен!
– Мен оз акемді узак уакыт бойы жек кордім. Казір ол маган барібір. Сонда, осындай куйеуді маган Жаратушы жаза ретінде берген бе?
– Жок. Жаза ретінде емес. Сіздін балалык шагыныздан еркек атаулына деген теріс пікір калыптасып, сананызга жазылып калган. Осы талкандайтын багдарламаныз, озінізді-озінін тартібімен уйрететін куйеуді тартты. Озінді айел ретінде жане еркектін бастауы Галамды суюге, жаксы коруге уйретеді.
– Сонда менін не істеуім керек?
– Сізге оз омірініздін барысын, озініздін акенізбен жане куйеуінізбен болган карым-катынастарды бутіндей кайта тонкеріп карап шыгу кажет. Ен алдымен буган сіздін акеніз де, куйеуініз де кіналі емес екенін бар болмысынызбен тусінуініз кажет. Сіздін ананыз озінін апасынан беріліп дарыган, жуккан: еркектерді жек коретін багдарламаны устанган. Сондыктан, ананыз да осындай куйеуге тап болган. Біракта, олар оздерінін сасык кеудесімен, осыдан дурыс кортынды шыгармай, тарбиеге конбей, оздерінін жек кору сезімдерінін денгейінен котеріле алмай калган. Енді осы багдарламаны озініз узбей ары карай жалгастырудасыз, карымтасын алудасыз. Егер де сіз операцияга жатканда ештенке де озгермейтін еді. Осы багдарламаны оз кызынызга мура ретінде откізіп беретін едініз.
– Кызым, казірдін озінде осыны ары карай жалгастыруда. Жакында гана куйеуімен ажырасып тынды.
– Міне кордініз бе? Егер сіз озінізбен-озініз жумыс жасауды бастасаныз, онда тек кана озінізді гана емес, кызынды да осы бейнеттен куткарасын.
Осыдан кейін алгі айел мен емші екеуі еркектер жайлы жана тартіптін адістерін, ойларын озгертудін багдарламасын жане оздеріне айел-ана ретіндегі козкарастарын тубегейлі озгертті.
Бірнеше куннен кейін наукас айелдін жатырынан кан агуы токтады. Енді бір айдан сон дарігерлер тексергенде жатырындагы ісігі де жогалган екен.

3. Жанга жайлы калау ниетінмен жаксы жагдайды калыптастыруын жане осыны іске асыратын жана адістерді куруын кажет. Мынаны ой елегінізден откізіп корініз.
Белгілі бір жагдайларда, сіз узак уакыт озінізге белгілі бір тартіппен гана журдініз. Ол тартібініз тек кана ауру мен зардап акелді. Осыны арі карай колдана бердініз. Себебі, біріншіден: осыны не ушін істеп жатканынызды білмедініз, екіншіден: бунын орнына не істеу кажет екеніне бейхабар болдыныз. Казір озініздін Газиз жаныныздагы жазылган багдарламаны озгертудін саті тусті. Ол ушін оны зерттеніз, ыждагаттылыкпен мукият окыныз, жан дуниенізбен кабылдап тусінініз. Бала кунінізден сананызга кандай ережелер мен шарттар жазылганын аныктаныз. Неменеге сенесіз, осы сезім калай пайда болды?
Коз алдымызга елестетейік. Адамды бала кунінен есік озіне гана карай ашылады деп уйретті делік. Ол есіктін екінші жакка ашылатынын білмей ості. Осылай деп оны ата-анасы, мугалімдер окытып уйретті. Енді осы адам есіктер ар турлі жакка ашылатын жерге тап болды. Онын білетініне уйлеспейді. Ол есікті келіп тартады, бірак есік ашылмайды. Оган кайтсе де есіктін сыртына бару керек. Есіктін калай ашылып-жабылатынын білмейді. Оган бала кезінен бастап, есік тек бірак жакка гана ашылады деп уйреткен. Осы жагдайдын баскаша адісі барын білгенше, ол капастан шыга алмайды. Озінін омірін курсаулап, баленін барін «дурыс емес» есікке жабады.
Адамдардын басым болігінін жагдайлары осындай. Олар кейбір пікірлерді, озінін козкарасын, устанган ережесін сенімге, басшылыкка алады. Осыларды озінін Газиз жаны мен санасында унемі шыр кобелек айландыра береді. Осы ойларымен, кылыктарымен, сезім кубылыстарымен озінін омірін куратынын сезбейді, білмейді. Бул ойлар оган зардап шектіреді. Тартып журген бейнетін біреуден кореді немесе «жагдайды», укіметті, президентті кіналайды, кей кезде Кудайга да тіл тигізеді.
Егер озініздін жеке басыныздын омірінде шыргалан не ауру пайда болса, онда ойлау жуйеніздін токырауга тап болганы. Сондыктан, тартібінізді озгертіп, озінді-озін дамытуын кажет. Ем конбайтын аурудан жазылган коптеген адамдар озінін сыркатка ушыраган кездерін алгыспен есіне алады.
Адам саналы жан екенін, онын омірі окып уйрену жане озінін омір суріп, тіршілік кешу барысында, оз оміріне жанадан тын жаналык кіргізіп, курап, коршаган алемнін, озінін купиясын, тылсымын білуге талпынуды мулдем умыткан.
Адамды Жаратушы озі тектес етіп жараткан. Біракта, пенде баласы озінін биологиялык жане алеуметтік тіршілігінде дайынга гана ие болуда. Курудын орнына куртуда. Сондыктан, жайлы жагдайды калыптастырып, осыны іс-жузіне асыратын жана тартіп курып, ойлаган ойынызды іске асырыныз. Біракта, жана адістер – ескі, коне адістерден денгейі  жогары болсын. Негурлым коп адістерді менгерсеніз, согурлым тандау, талгау еркіндігі мол болады. Жана адістерді куру кабілеті – азат жане сау болудын негізі.
Газиз жанды багдарламалау адісі мындаган наукастарды емдеген. Кандай жагдайдагы болмасын сыркатты, тіпті казіргі медицина «емдеуге конбейтін» деп аныктама берген ауруларга: катерлі ісік (рак), тері тулеуі (псариоз), кояншык (эпилепсия), сусамыр (сахарный диабет) жаксы асер етіп жазады. Ол мултіксіз емдейді.


Рецензии