Мусiркеме сорлыны, мусiркесен сорлыны, отер онда к

Мусіркеме сорлыны, мусіркесен сорлыны, отер онда корлыгы

Менін жубайым Рахпардын мугалім болып кызмет істейтін жакын-сырлас курбысы бар. Ол курбысы жасы келіп калганына карамай, казак айелдерінде кексе жастарында сирек кездесетін келісті келбетін, сунгактылыгын, сулулыгын уш бала тапса да сактай білген аяулы жар, кеменгер аже.

 Онын ерекшелігі елдін барін мусіркеп, кол ушын бергісі келіп турады. Білімді де, беделді устаз. Рахпар екеумізге айтканы:

– Маган унемі ауылдын адамдары, жакындарым келіп мундарын шагады. Айткандарын егіле отырып тындаймын. Жаным ашиды, мусіркеймін, колымнан келген комегімді беремін, акыл-кенесімді айтамын.

Бірак, олар кеткеннен кейін озімді жаман сезінемін. Аяк астынан ауырып калып мазам кетеді. Осынын себебін айтындаршы. Озім 30 жылдан астам устаз болсам да, адам психологиясын жонді білмейді екенмін. Оздерін осы такырыпта лекция окып, танымды-тагылымды рухани денгейдегі бірнеше кітаптар да жаздындар емес пе?
Рахпар екеуміз кыскаша тусіндірдік:

– Егер біз біреуді мусіркеп есіркей бастасак, онда озіміз сол адамнын курбаны боламыз. Мусіркеп отырган адамын кішкентай кансоргыш кандалага (вампир) айланып, куатынды сора бастайды. Озін куатынды жогалтканнан кейін алсірейсін, ауырасын. Есіркеген адамын куатынды сорганымен тынбай, сені «ажетханага» айландырады.

– Мен калай «ажетхана» боламын?!
– Оп-онай. Алгі адам озінін бойындагы кара ниетін, жаман ойларын, жексурын кылыктарын, келенсіз сезім кубылыстарын сізге куйып кетеді. Озі женілдеп «куле кіріп, кунірене шыгып» сіздін турмысынызды, озінізді т.б. коре алмай кызганып, сіздін ішкі жан-дуниенізге дарет алып, «тышып» кетеді.

Енді «ажетхана» болмаганда нен калды?
– Сонда мусіркеген адамнын барлык жаман істері маган келе ме?
– Біреуді мусіркей отыра, онын шыргаландарын озімізге тартып алып, онын ішкі жан-дуниесіне араласып, сол бишаранын омірімен омір суретін боламыз. Біреуді аяп, мусіркеп: Газиз жанымыздын денгейінде коршаган Алемге ошпенділік танытамыз. Осы ошпенділік букіл алемдік аділеттілік Карымта заны бойынша озімізге кайтып оралады. Сіз біреуді аяймын деп, озініз аянышты, мусапір халге тусесіз.

– Мен біруге жаным ашыганда онын ішкі жан-дуниесіне кол сугам ба?
– Біреуді мусіркеген адам нактылы кайырымдылыктын болмаганын білмейді. Ошпенділік, ашу-ыза – мусіркеу турінде болгандыктан, кайта айланып озінізді урады. Себебі, алгі адам озінін ойлау жуйесінін денгейімен оз Алемін курып алган. Сіздін біреудін ішкі жан-дуниесіне кол сугуга кукыныз жок!

– Ол адамга комек беруім ушін не істеуім керек?
– Адамга шын жаныныз ашыса, оган озінін Газиз жанынын комегімен озін-озі кайта карауды, озінін ойлау жуйесін озгертуді, ОЗ Алемін озі кайта куруды уйретініз. Кайырымдылыктын ен абзалы да, пайдалысы да осы.

– Осыларды уйренуім ушін не істеуім, неден бастауым керек?
– Ол ушін казіргі окып отырган кітабынызды мукият, ыждагаттылыкпен тусініп окыныз. Ен алдымен озініз озгерініз, Оз Алемінізді жанадан курып тубегейлікті озгертініз! Сол кезде коршаган Алем де, айналандагы адамдар да, турмысыныз да, денсаулыгыныз да жаксы жакка карай озінен-озі озгеретін болады. Пенде баласынын осы фани-заттык алемдегі іздегенінін озі осылар емес пе?

Казак атам бата бергенде: «Екі дуниенін кызыгын кор», – деп тілейді. Сондыктан, озінізді дамытып, рухани мен тандік лаззатты неге тенестірмеске? Неге бакыт кушагына шомылмаска? Неге омірдін рахаты мен кызыгын, куанышын, шаттыгын, кереметін кормеске? Неге тылсымын тусінбеске?

– Асет Ризаулы, озініз таяу арада Еуропада уш ай болып кайттыныз. Немен шугылдандыныз? Олар мусіркеушілік дегенді калай тусінеді екен? Еуропа халкынын, олардын ойлау жуйелерінде бізбен салыстырганда кандай айырмашылыктары бар екен?


– Германияда болган екі айдын ішінде осы кітапка материал жинадым, интернетке шыктым, оз тереземді аштым. Алемдік денгейдегі ар елдін талай жазушыларымен, психолготарымен пікір таластырып, хат-хабар алмастырдым. Сонан кейін Грецияда бір ай –  Зевс туган Крит аралында курортта болганымда осы кітаптын негізін жаздым.

Еуропада кызмет корсеткен кісілерге «чаевой» деп акша береді. Бул деген тамаша емес пе? Алгі кісінін енбегін багалагандык кой. Ал біз болсак ше? Корінген арамтамакка акша береміз, оларды жанымыз ашып мусіркейміз.

Германияда кайыршы турмак ондай тусініктін озі жок. Ойлау жуйелерінін бізден айырмашылыгы: біздегі сиякты озінін мусапірлігіне, келенсіздігіне анау кіналі, мынау кіналі  деп жауапкершілікті біреуге артпайды. Арамтамактык ойлау жуйесі, бірін-бірі коре алмау, сырттан сойлеп осектеу, кызганыш, біреуге ренжіп окпелеу, біреуді мусіркеу мулдем жок.

Теледидар багдарламаларында анайы жексурын фильмдер корсетілмейді. Грецияда теледидар багдарламасынын арнайы бір арнасы, Парламент мажілісінін отырысын, депутаттардын есебін, куні-туні бастан аяк толык корсетіп отырады. Букіл Еуропа елдерінін адамдары жауапкершілікті тек кана оздеріне гана жуктеген. Білетіндері бірак кагида: «Аркім Оз Алемін озі гана куруы керек».

Франкфурт Майн каласында Казакстаннын Германиядагы бас консулы Анарбек Карашев, казір Словакияда тотенше елші –  біздін ауылдын азаматы, барып салемдесіп бір сагат молшерінде ангімелесіп отырдык, сондагы Анарбектін айтканы: «Асет ага, бул немістер адам кайыр сураса ешуакытта садака бермейді, тіпті ондай тусінік жок, ал ит немесе дала хайуандарын байкаусызда автоколік кагып кетсе т.б. жагдайга ушыраса жандары калмай апарып емдетіп асырайды, ит немесе баска хайуанаттар аш болса тамактандырады.

Себебі олар айтады: «Олар хайуан емес, сананы Кудай не ушін берген, аяк колы балгадай, дені сау адам Оз Алемін озі курып, міндетін біреуге артыуга болмайды, егер де жасы жеткен кария не мугедек болса карттар уйіне не мугедектер уйіне барсын». Еуропада халыктын ойлау жуйесіне орай: тыныштык, токтык, мамыражайлык, даналык, тазалык, аділдік белен алган.


Рецензии