Озiнiздiн жеке тарихынызды кайта карау

Озініздін жеке тарихынызды кайта тонкеріп карау

Ойга тустім, толгандым,
Оз мінімді колга алдым.
Мінезіме коз салдым,
Тексеруге ойландым. Абай

Біздін Газиз жанымыз аркімнін жеке озіндік тарихын курады. Ол тарих – біздін оміріміздін окигалары. Газиз жан – бунымен пенде баласы жерге шыр етіп тускен саттен бастап шугылданады. Газиз жанымызда біздін оміріміз жайлы барлык акпараттар бар.

Біз ержете келе тажірибе жинактаймыз. Бірак, біздін оміріміз откен оміріміз бен тажірибелеріміз аркылы куралатынын білмейміз.
Коршаган алемге саналы турде карау уздіксіз озгеріп отырады. Газиз жан оміріміздін бастауындагы жане откеніміздегі калыптаскан козкарасымызды устанады.

Мысалы, балалык шагынызда озінізге катты асер еткен окига болса, онда есінізде болсын! Газиз жаныныздын бір болігі оны саби кунініздегі козкараспен карап, омірінізге елеулі ыкпал етеді.

Сондыктан, озіннін жеке тарихынды тубегейлі тонкеріп, Газиз жаныныз аркылы откенге баскаша карап, баскаша бага беріп: калыптаскан козкарасынызды озгертесіз.

Біз оз алемімізді, оз омірімізді, озіміздін тартібімізбен – озіміз курамыз. Біздін омірге деген козкарасымыз: бастапкыда ата-анамыздын, мектептін, кітаптардын, теледидардын асерімен біртіндеп калыптасады. Уакыт оте келе, осынын барі Газиз жан тартібі багдарламасына айланады.

Бунын шагылысын, жангырыгын озіміздін омір суріп жаткан алемнен коруге болады. Оз омірімізді кайта карау аркылы, озіміздін Газиз жанымыздагы багдарламаны озгертеміз. Ягни, озіміздін алемімізді, омірімізді, тагдырымызды озгертеміз.

Ауру дегеніміз – озіміздін келенсіз ойларымыздын, жаман кылыктарымыздын, теріс сезім кубылыстарымыздын фани – заттык алемдегі шагылысы, жангырыгы, бейнесі. Сол ушін, озіннін жеке тарихындагы ауруга себепкер болган окигаларды табудын оте зор манызы бар. Откен тарихтагы келенсіз окигалар, омірді осылай кабылдауга калыптастырады.

Адамдардын запа шегіп, киналып жургенін калай кабылдауга болады? Асіресе жакынын, туысын, ауылдасын болса ше?



Рецензии