Газиз жанга кайта багдарлама беру бойынша, асказан

Газиз жанга кайта багдарлама беру адісі бойынша, асказанды емдеу адісі

Осы кітапта баяндалатын емдеу окигалары – психотерапевт, психолог, гомеопат Валерий Синельниковтын «Возлюби свою болезнь» атты кітабынан; кенесші (консультант) –  психолог, табиги шоптер комегімен денсаулыкты тузейтін БТКК (биологиялык тамакка косатын коспалар) маманы Рахпар Кудіретоллакызынын тажірибелерінен жане Асет Мукашбековтын алдынгы жазган кітаптарынан алынды.

Акылга конбайтын калыптан корыкпа!
Есінізде болсын –
Акылга конбайтын калыпты,
Кей кезде данышпандык  дейді. Халык даналыгы

Емшіге каралуга асказанында жара бар жігіт агасы келеді. Онын наукаска шалдыкканына талай уакыт болыпты. Ауруы бірнеше кабат устап, кайталаныпты. Сонгы рет оте катты болган екен. Дарігерлер комектеспейтін дарі-дармекетрді уйіп-тогіп беріпті.

Ол Газиз жаннын ауруды калай тудырганын аныктауын, озін нашар сезініп турса да бірден келіседі. Емші алдымен Газиз жан жане кадімгі сана туралы, аурудын ішкі себептері, адамдардын ауруларды оздерінін калай туындататыны жайлы ангімелейді. Сонан сон, олар Газиз жанга кайта багдарлама беруге кіріседі.

Емші.
– Сіз наукассыз, бул жай озінізге унамайды, сіз осыны озгертуді тілейсіз. Мен сізге Газиз жан туралы кыскаша тусінік бердім. Келініз, енді Газиз жаннын ауруды туындаткан болігімен ресми байланыс орнатайык. Сіз дайынсыз ба?

Наукас.
– Иа, дайынмын.
Емші.
– Осыны калай жазуга болатынын білесіз бе?

Наукас.
– Мен бурын буны істеген жокпын. Білмеймін гой деп ойлаймын.
Емші.
– Онда мен тусіндірейін. Казір ойша ішкі жан-дуниенізге, нактылы айтсам Газиз жаныныздын ауру тудырган болігіне сурак койыныз.
Наукас.

– Кандай сурак?
Емші.
– Оны казір айтамын. Алдымен Газиз жаныныздын осы болігінен жауапты калай алуга болады?
Жауап озініздін дененіздін бір жерінен сезіледі. Мен кай мушенізден  сезілетінін нак білмеймін – оны озініздін Газиз жаныныз шешеді. Мумкін жауапты ойша, ішкі даусынызбен аласыз. Немесе сурет, бейне турінде ойынызга елестейді.

Кандай жагдай болмасын, сурак койганнан кейін, сіздін шаруаныз – озініздін дененізде болатын озгерістерді бакылау. Сіз осы агымга саналы турде богет жасауга тырыспаныз. Газиз жаннын озініз сурак койган болігі, озі туралы колайлы адіспен хабар береді. Менін сізге кояйын деп отырган сурагым мынандай: «Менін Газиз жанымнын аурудын туындауына себепкер болган жауапты болігі менімен сана денгейінде байланыска шыгуга дайын ба?». Осы суракты койысымен-ак, не болатынын байканыз. Кандай болмасын озгерістерді: сезім, ойша, бейне. (Наукас козін жумып кайта ашады).

Наукас.
– Суракты кайталауга бола ма? Мен жонді есіме сактап алган жокпын.
Емші.
– Арине. Сіз менін айткан создерімді іштей кайталаныз.

«Менін Газиз жанымнын аурудын туындауына себепкер болган жауапты болігі менімен сана денгейінде байланыска шыгуга дайын ба?». (Еркек козін жумады). Онын мамыражай калыпка тусіп, букіл денесінін булшык еттері босап, бей-жай куйге тускені байкалып тур. Біраз уакыттан кейін денесі аздап жиырыла бастады. Ол козін ашады.

Наукас.
– Сіз білесіз бе, аркам тугел шымырлап кетті.
Емші.
– Мен сізді дурыс тусінсем, сурак койганнан сон, арканызды суык карыгандай болып тону сезімі болды гой?
Наукас.

– Иа.
Емші.
– Сіз Газиз жаныныздын осы болігінен жауап алдыныз. Бірак, біз алі онын «Иа» немесе «Жок» деген жауап екенін білмейміз. Сондыктан, Газиз жаннын осы болігіне берген жауабы ушін алгыс айтып, кайтадан сураныз.

 Ойткені, бул байланыс сіз ушін оте манызды.
– Суракты былай койыныз: «Маган кайтарган жауабынды дурыс тусіну ушін алдынгы белгі кайталансыншы. Егер «Иа» деген жауап болса алдынгы белгі каттырак кайталансын. Онда: «Мен сенімен байланыска шыгуга дайынмын дегенді білдірсін. Егер сен менімен карым-катынаска сана денгейінде шыгуга азірше дайын болмасан, онда белгі байкалмасын, не жогалсын. (Наукас кайтадан біраз уакыт озінін ой тунгиыгына шомады).
Наукас.

– Менде алгі сезім кайтадан пайда болды.
Емші.
– Олай болса, Газиз жаныныздын осы болігі сізбен карым-катынас жасауга дайын болганы.
Наукас.
– Солай болганы да.
Емші.

– Тамаша! Енді бізде Газиз жанга койган сурактарынызга нактылы жауап алатын адіс бар, осынын жардемімен сурактарга жауап алатын боламыз.
Наукас.
– Мумкін мен осы сезімді саналы турде шакырып отырган шыгармын?
Емші.

– Біріншіден озініздін Газиз жанынызга сенуге кенес беремін. Сіздін куман келтіруініз тек зиянын тигізеді. Екіншіден, осы сезімді саналы турде шакырып коруінізге болады. (Еркек козін біраздан кейін кайта ашады).
Наукас.

– Саналы турде шакыра алмадым. Талпынысымнан ештене шыккан жок.
Емші
– Кордініз бе! Озініздін куманінізбен жазылу агымына тек богет жасайсыз. Газиз жаныныздын осы болігінен кешірім сурауга кенес беремін. Ары карай жылжуга дайынсыз ба?
Наукас.

– Дайынмын.
 Емші.
– Газиз жаныныздын осы болігіне коятын сурагыныз: «Менін кандай тартібім, кылыктарым немесе кандай ойларым мен сезім кубылыстарым ауру тудырганын хабарлауга дайынсын ба?».  (Наукас біраз уакыт козін жумып, озінін жан-дуниесіне шомады).
Наукас.

– Бастапкы белгі аркамда тагы кайталанды.
Емші.
– Онда Газиз жаныныздын осы болігі: «Иа, мен дайынмын», – деп хабар беріп тур.
Наукас.
– Солай болганы да. Бул кандай тартіптін белгісі?
Емші.

– Бул маган да кызык. Казір білеміз. Озініздін Газиз жаныныздын осы болігінен сураныз: «Менін ауруыма себепкер болган кандай тартібім екенін нактылы айтшы. Ойша хабарлашы. Осыны тусінейін, жауапты бар болмысыммен сезейін». (Еркек озінін жан дуниесіне уніліп, козін ашпай былай дейді).
Наукас.

– Менін басымда екі соз – «жеркеніш» жане «ашушандык» колбендеп жур.
Емші.
Газиз жаныныздын осы болігінен, осы создердін омірінізде кандай магына беретінін сураныз.
Наукас.

– Мен енді тусіндім! Мен коптеген заттарды жек коремін. Шыдай алмаймын. Мен осы каланын кірі мен ластыгына шыдай алмаймын. Маган адамдардын иттігі, акымактыгы, жагымпаздыгы, озбырлыгы ішкі жан-дуниеме конбайды, сондыктан жолаушылар колігінде журе алмаймын. Таксиге отырамын. Кейбір жагымсыз иістерді жактырмаймын. Негізінде теніздін жагасында, Канар аралдарында тургым келеді. Таза тосекте, адемі таза келіншекпен куні бойы жатуга дайынмын.

Емші.
– Енді мынандай сурак койыныз: «Жеркеніш, ашушандык, шыдай алмау сезімдерін беру аркылы маган жардемдесуінмен, сен маган кандай жайлы жагдай жасайтынынды хабарлауга дайынсын ба?».
Наукас.

– Мен мына жауапты алдым. «Таза, молдір алемде омір суру, онда барі озіме унауы. Таза калада омір суріп, адамдардын карым-катынастарынын таза болуы».
Емші.
– Калауыныз керемет! Осыган келісесіз бе?
Наукас.
– Арине.
Емші.

– Біракта осы калауынызды іс жузіне асыратын адіс унамайды гой.
Наукас.
– Ауру асказан дурыс адіс емес.
Емші.
– Онда Газиз жаныныздын осы болігіне, озінізге камкорлык жасап, жайлы жагдай жасаганы ушін алгыс айтыныз. (Еркек біраз уакытка козін жумады).
Наукас.
– Алгыс айттым.

Емші.
– Енді Газиз жаныныздын осы болігінен сураныз: «Озіме жайлы жагдай жасайтын баска тартіп адісін карастырып маган хабарлауга, Газиз жанымнын осы болігі дайын ба?». (Еркек бір сатке козін жумады).
Наукас.

– Дайын. Аркама белгі белгісі келіп жеткенше, ойша келісім алдым.
Емші.
– Бул сіздін Газиз жанынызбен ортак тіл табысканынызды корсетеді. Енді Газиз жаныныздын осы болігінен мынаны істеуін отінініз: Озініздін ішкі корынызды, ой-киялынызды колданып, жаксы калауынызды іске асыру ушін жана уш адісті куруды. Осы озінізді ауруга шалдыктырган ескі адістерден: жеккорушіліктен, ашудан, шыдамсыздыктан жаксы болып, натижесінде жаман кылыктар болмай, Газиз жаныныздын баска да боліктеріне жагымды болуын тіленіз.

– Мен сізге «жана тартіп адістерін» тусіндірейін. Жана тартіп адістері: тын ойлар, сезімдер, мінез кубылыстары, кылыктар. Озіне, жакындарына, айналандагы адамдарга, коршаган алемге баскаша карау деген тусінік. Бул омірдін артурлі жагдайларына, болган окигаларга деген баска козкарас.

– Газиз жаныныздын осы болігіне тагы айтыныз, калай осындай тартіптін жана адісінін біреуін курганда – «Иа» деген жауап берсін. Будан кейін алгыс айтып, ары карай жалгастыруын отінініз. Сіз «Иа» деген жауапты уш марте алуга тиіссіз.
Наукас.

– Кандай жана адіс екенін мен білмейтін боламын гой.
Емші.
– Білмегенініз тіптен жаксы. Бул жагдайда, Газиз жаныныз осыны курганда жане іске асырганда саналы турде богет жасамайтын боласыз. Газиз жаныныз хабарласа да, буны біліп, білмеуініздін болатын озгерістерге катысы жок.
Наукас.

– Жаксы, мен тусіндім. Тек, осыларды тагы бір кайталанызшы.
Емші.
– Біз былай істейік. Мен айтып отырамын, ал сіз менін айтканымды іштей кайталап отырыныз: «Газиз жанымнын ауруыма жауап беретін болігі. Менін кабілет корымды, ой-киялымды колдана отырып тартіптін, ойлаудын жана уш адісін кур.

Бул менін жаксы калауым. Бірак, олар ауруга шалдыктырган бурынгы адістерден артык, сенімді жане натижесі тамаша болып, Газиз жанымнын баска да боліктеріне де, айналамдагы адамдарга да жайлы, жагымды болсын. Осындай тартіптін жана адісін кура салысымен, маган «Иа» деген жауап беріп, ары карай жалгастыра бер».

 (Еркек козін жумып, озінін ішкі жан-дуниесінін тунгиыгына батады. Бес минуттан кейін козін ашады).
Наукас.
– Болды. Мен уш марте «Иа» деген жауап алдым.
Емші.

– Сіз Газиз жанынызга ішкі жумыс аткарганы ушін алгыс айттыныз ба?
Наукас.
– Арине.
Емші.

– Жана адістердін магынасын білесіз бе?
Наукас.
– Жок. Осыган байланысты мен озімді колайсыз сезініп отырмын. Озімде бірдеме озгерді, бірак не озгергенін білмеймін.

Емші.
– Сіз озініздін Газиз жанынызга толыктай сенесіз бе?
Наукас.
– Толыгымен сенемін.

Емші.
– Онда жаксы. Казір біз сіздін дудамалынызды шешетін тагы бір келесі кадамды аттаймыз. Казір Газиз жаныныздын озіміз жумыс істеген болігіне емес, калган тутастай боліктерінен сураныз: «Менін Газиз жанымнын осы жана тартіп адісіне карсы болгандары бар ма? Егер карсылык бар болса, «Иа» деген, ал карсылык жок болса «Жок» деген жауап беріндер.
Наукас. (бірер саттен кейін)
– «Иа» деген жауап алдым.
Емші.

– Онда карсы болган боліктердін бар болганы гой?
Наукас.
– Мумкін.
Емші.
– Онда осы суракты кайта койыныз.
Наукас. (бірер уакыттан кейін).
– Бірер карсылыктар бар екен. Мен тагы да «Иа» деген жауап алдым.
Емші.

– Газиз жаныныздын карсы болган боліктеріне алгыс айтыныз. Менін сенімім бойынша, жана тартіп адісін курган болікпен, калган боліктердін одактасуларын отінініз. Олар бірігіп оздері «ужым» курсын.

Карсы болган боліктер неге карсы болгандарын айтып, озгерістерін енгізсін. Осыдан сон, карсы болган адісті барі келісетін жана адіспен алмастыруларын отінініз. Олар оздерінін жумыстарын аяктаган сон, «Иа» деген жауап беруін сураныз.
(Еркек озінін ой тунгиыгына шомады).
Наукас.
– «Иа» деген жауап бар.

Емші.
– Енді Газиз жаныныздын калган боліктерінен сураныз: «Жана тартіп адістеріне кандай болмасын карсылыктарын бар ма?»
Наукас.
– Жым-жырт тыныштык.
Емші.

– Газиз жаныныздын барлык боліктері жана тартіп адістерімен тугелдей келіскені гой?
Наукас.
– Иа.
Емші.

– Бізге алі бірдемелерді істеу кажет. Біз осы озгерістердін болашакта жумыс істеуіне сенімді болуымыз керек. Газиз жаныныздын жана тартіп жасаган болігінен сураныз: «Жана тартіп адістерінін болашакта, барлык жагдайларда мултіксіз жумыс жасауын оз жауапкершілігіне аласын ба?

Наукас. (бірер саттен сон).
– Ол дайынмын «Иа» деген жауап алдым.
Емші.
– Енді озінді ауруга шалдыктырган ескі адістеріннен, жана тартіп адістері артык болса, онда Газиз жанын тек осыларды гана колданады. Ауруын озінен-озі керексіз болып мулдем жогалады.
Наукас.

– Білесіз бе, бул танкаларлык жагдай, менін ауырганым басылды. Озімді анагурлым жаксы сезінемін.

 Курметті окырмаy! Осынын алдындагы «Озін-озі кайта багдарлаудын сызба жоспары» такырыбын кайта-кайта кайталап окып: мукият, ыждагаттылыкпен тусініп, кажет болса жаттап алып, озінізге – оз бетінізше колданып корініз. Пайдасынан баска, зияны жок. Гипноз деген осы!


Рецензии