Балалар аурулары

Балалар аурулары

Ата – аскар тау,
Ана – бауырындагы булак,
Бала – жагасындагы курак. Казактын макал-мателдері.

Балалардын ойлау жуйесі еркін – ол кунделікті куйбін тіршіліктін артурлі кедергілері мен кокыстарынан таза. Ата-анасы мен бала унемі рухани карым-катынаста – біртутас. Баланы емдегенде балага ата-анасын кору шарт емес. Себебі, баланын Газиз жанында ата-анасынын ойлары, сезім кубылыстары, істеген кылыктары жайлы толык акпарат бар.

 Бала барін біледі. Тек кана озінін сезімдерін созбен жеткізе алмайды. Сондыктан, ата-аналарында бір шыргалан болса бала ауырады, озін тусініксіз калыпта устайды. Мына пікірді копшілігініз білетін шыгарсыз: «Ата-анасынын кунасіна баласы жауап береді». Бул – Акикат.

Балалардын барлык аурулары онын аке-шешесінін ойларынын сырткы корінісі. Буны білудін зор манызы бар. Аке-шешесі оздерінін тартібін, жаман кылыктарын, келенсіз ойларын тузеп, баласынын жазылып кетуіне комектесе алады. Ата-аналардын білулері шарт – баланын ауру себебіне олардын еш кіналары жок. Ауруга белгі ретінде карау керек. Баланын ауруы – букіл отбасына ескерткен белгі.

Балалар ата-анасынын болашагы жане олардын карым-катынастарынын сырткы корінісі. Баладан, біз ересектер: дурыс алде бурыс жасап жатырмызба, бірден байкауга болады. Баланын ауырганы – ата-анасына берілген белгі. Олардын карым-катынастарында бірдеме дурыс емес. Осыны біріккен кушпен талдап, жануяда уйлесімділікті, татулыкты, тыныштыкты орнататын кез келді. Баланын ауруы – акесімен-шешесіне оздерін озгертетін уакыт болды деген белгі!

Ересектер оздерінін кулыншактары ауырган кезде не істейді? Олар баласынын ауырганын белгі деп тусіне ме? Арине жок.

Аке-шешесі баласынын аузына неше турлі дарі-дармектерді тыкпаштайды. Осы арекеттерімен келіп турган белгіні туншыктырады. Осындай надандык, баланын ауруын онан арман аскындырып жібереді. Ауру ешкайда жогалмайды, теренге сунгіп баланын назік денелерін талкандауды жалгастыра береді.

Балалар оз аке-шешесін оздері тандайды. Ересектер де солай. Гарыш, Жаратушы откен омірлеріне сайкес, ар балага озіне лайык ата-ана тандап береді. Кейбір баланын жаксы молшылык пен байлыкка шомылган жануяда, енді біреуінін нашар, кедей отбасында дуниеге келуі – букіл алемдік аділеттілік Карымта занымен іске асады. Бул жерде букіл алемдік аділеттілік Карымта заны мултіксіз жумыс істейді. Бунын барі баланын откен омірлеріндегі істеген жамандыгы мен кайырымды істеріне байланысты.

Бала акесі мен шешесін кайталайды. Онда Гарыштын аталык та, аналык та касиеттері бар. Баланын Газиз жанында ата-анасынын ойлары, сезім кубылыстары, кылган кылыктары сактаулы. Аке – Гарыштын аталык белгісінін, ал айел – аналык белгісінін бейнесі.

Егер аке-шешесінін ойлары бузык болса, онда бала оларды біріктіре алмайды, білмейді. Осы сатте Озін не тусініксіз тартібімен, не ауруымен білдіреді. Сондыктан, ата-анасы оздеріне, коршаган Алемге, бір-біріне калай карайды, баланын денсаулыгы да солай болады.


Рецензии