Тусiк тастау

Тусiк тастау

Газиз жанында катты коркыныш, урей бар. Болашакка деген сенімсіздік, босанар алдындагы коркыныш. Булш еркекке сенбеуден де болады. «Мені тастап кетсе кайтемін. Баламен жалгыз каламын гой».

Не озінін кушіне сенбеуі: «Казір емес – кейін». Жуктілік мерзімнен, уакытынан бурын болды деген кате сезім де, тусік тастатады. Бунда да, келіншектін Газиз жанында бала тапкысы келмейтін жаман пигыл, кара ниет бугып жатыр. Бул сатте де агза баланы кабылдамайды.

Тусік тастаган келіншектін омірден алган сабагы

Емшіге урімдей жас келіншек келеді.
– Маган комектесінізші.
– Не жагдай болды?
– Бір ай бурын баламды жогалттым, тусік тастадым. Озімді кайда коярымды білмеймін, тунде уйыктай алмаймын. Озімді оте кіналі сезінемін.

Келіншектін Газиз жанымен байланысканнан кейін мына жайт аныкталады. Жарты жыл бурын бір жігітпен танысады. Бір айдан сон бала котереді. Жігіт жануя куруга, аке болуга алі дайын емес. Ол баланы алдырып тастауын отінеді. Кыз оган ренжіп, бала тауып, оны жалгыз асырап жеткізуге бел буады.

 Булай істеуіне кыздын аке-шешесі де карсы болады. Кыз уш ай бойы шешімге келе алмай, кобалжып журеді. Ол озінін жануялык омірі осылай басталады деп куткен жок еді. Баланы тусам ба, тумасам ба деген кудік мендеп алады.

Іштегі баланы алдырып тастауга кеш. Жігіт кайта келіп, турмыска шыгуын усынады. Окпелеген кыз, турмыска шыгудан бас тартады. Міне осы шыргаландардын салдары тусікке акеп тіреді. Бул жагдайда кім кіналі? Сенсеніз, кіналі жан жок. Кызга да, жігітке де омірдін осы кырын оту кажет болды. Екеуі де осыдан жаксы кортынды сабак алды.

Емшінін алдына бірнеше келгеннен кейін, келіншек озін кіналау сезімінен кутылып, оз омірінін жауапкершілігін озіне жуктеуді уйренді.


Рецензии