Букiл алемдiк адiлеттiлiк заны

 
28 – Касас суресі, 83 аят.
 Кім бір жаксылык келтірсе, оган да жаксы сыйлык бар. Ал кім бір жамандык келтірсе; ол жамандыкты істегендерге, істегендерінін гана гана сазайы беріледі.

КУРАН КАРИМ, казакша магына жане тусінігі. 395 бет.

– Асет, Жаратушынын жасаган букіл алемдік аділеттілік карымта кайыру занын калай тусіндірер едініз?

– Рахпар Кудіреттоллакызы, есінізде болсын:  Жаратушынын жасаган букіл алемдік аділеттілік Карымта кайыру заны бойынша «не ексен – соны орасын», істеген кайырымдылык пен жаксылыгын да, жауыздык пен жамандыгын да тек кана осы омірде озіне кайта кайтып келеді.

Кей кезде урім бутагына берілуі де мумкін. Бул – алемнін аділет заны. Ар пенде жаны болек болганнан кейін, озі де болек. Осы фани омірде жасаган жаксылыгы да, жамандыгы да тек озіне, кей кездерде жеті ата аралайтын урпактарына белгілі бір мерзімнен кейін кайтып оралады.

– Алла тагала пендесіне канша ерік берген?
– Алланын адам баласына ерік бергені соншалык, оз тагдырынды озіне берген, жаман болуын да жаксы болуын да оз колында. Алла айтады гой: «Сен маган бір табан жакындасан мен саган кырык табан жакындаймын».

 Майітті шыгарар алдында молдалар сурайды: «Мына кісінін карызы бар ма?», – деп. Егер адам кешірмесе Алла да кешірмейді. Сондыктан да біз унемі Жаратушынын бакылауында болгандыктан да жаман кылык тугіл, жаман ой ойлаудан да аулак болуга тырысу керек.

«Адамнан жасырсан да, Алладан жасыра алмайсын» деген казекеннін терен толгаулы, кен магынылы созінін туп торкіні, Алла ар пенденін журегінде екенінін тагы бір далелі.

Бул дуниедегі жасаган зулымдыгы – о дуниеде озіне жасаган зулымдыгы. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с..)

– Алла бізге алыс па, алде жакын ба?
– Алла тагала адамга кандай алыс болса, екiншi жагынан, Ол журекте болгандыктан сондай жакын. Шыбын Жан (адамнын оз жаны) да, Газиз Жан (Жаратушы) да журекте орналаскан. Олар унемi байланыста. Сондыктан, Алла тагала адамнын барлык калау-ниетiн, ой-орiсiн бiледi.

Онан ештененi жасыруга болмайтын, Ол –  негiзгi куагер. Сонымен бiрге, Ол ештененi де умытпайды. Когам омiрiнде кейбіреулер турлi зансыз адiстермен кейде жасаган кылмысы ушін жаза алмай, кутылып кетуі мумкiндiк, бiрак Кудай алдында жазадан ол ешуакытта кутыла алмайды.

Алемдік аділет заны бойынша уакыт келгенде тубiнде аркім оз сыбагасын алады. Алладан ешнарсенi жасыруга болмайтын болгандыктан, иманды адамдар ешкiмге зияндык келтірмейтін, таза конiлдi болуга умтылады.

Алла тагаладан еш нарсе жасыра алмайсын. Біреуге жамандык жасасан артынан жаксылык жаса, жасаган жамандыгын ушін тірлігінде жазаланасын, біреуден бір нарсе сурама, аманат алма. Екі кісінін ортасында казылык кылма. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Осыны тусiнбегендер озiнiн журегiнiн амiрiне кейде кулак аспай, омiрдiн турлi «жылтырагына» алданып, Кудайга карсы (уятына карсы) коп арекеттер жасайды. Ол сонын натижесiнде букіл алемдік аділет Карымта заны бойынша онын зардабын тартып отырады. Бiрак ол онын себебiн тусiнбейдi, сондыктан одан сабак та ала алмайды.

Карымта занына сайкес жазыксыз кісі олтіргендер коп узамай оздері де ит оліммен оледі, не калган омірі азаппен, киналумен т.б. жайсыздыктармен отеді. Буган накактан кісі канын мойнына жуктегендер, кісі акысын жегендер, урылар, алаяктар, паракорлар, залымдар, осімкорлар т.б. жатады.

Жаратушы адамдарды ниетіне карай жазалайды, не жарылкайды. Халыктын ниеті бузылып кетекенде неше турлі табиги апаттарды: жер сілкінісін, су таскынын, орт, дауыл т.б. Себебі, адамдар осы апаттарды оздері ойлау жуйесімен, ниетімен, оздеріне магнит сиякты тартып алатындарынан макурым.

Мысалы, Армениянын Спитактагы жер сілкінісінде кала орнымен жер астына жок болып кеткен. Зарелері ушкан армян мен азірбайжандар согысуын колма-кол токтаткан. Айт-айтпаныз, «батырга» да жан керек.

Жаман жакка бурылганда ниеттеріне орай, пенделерін Жаратушы жазалап, таубасіне тусіреді. Буган конбесе жер бетінен жойып жібереді. Бул туралы касиетті Куран кітабында талай мысалдар бар.

Інжілде мынадай соз бар: «Ар уятына карай жаза немесе силык аласын. Олшеміне карай сыбага аласын». Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Казактын ата жауы, Жонгар мемлекеті де осылай жер бетінен жок болып кетті емес  пе?! Олар Абылайхан тусында, Алла атымен берген антты, келісім шартты бузып: казак халкын «Актабан шубырынды, Алкакол суламага» ушыратканы ушін, Жаратушынын ка;арына ілікті.

Жаратушынын каргысына ушыраган сыгандар омір бойы, кияметке дейін тентіреп отеді. Бауырлас уйгыр халкы аныз бойынша Азірет Алінін атына ор казгандыктан, Азірет Алінін каргысын алган: сол себепті елі, жері, отаны жок. 40 миллион курд халкын алайык: булардын да жері, туы, отандары, ан урандары жок.

Есінізде болсын! Букіл алемдік аділеттілік Карымта занына сайкес – ар адам турмак, ар халыктын, елдін, рудын, от басынын, когамдык курлыстын ойлау жуйесіне сайкес озіндік карымтасы болады.

 1999 жылы акпан айынын 20-шы жулдызында Алматы каласында бір жумыстармен жургенмін. Бір куні жубайым Рахпар телефон шалды, Турсынкожанов Максуткан мен Райхангулдін кыздары, Дамелінін узатулу тойы Алматыда болады екен, соган шакырып жатыр деп.

Ал Максуткан мен Райхангул Алматыда бірге окып, бірге журген жакын достарымыздын біреуі. Мен Рахпарга олай болса озін тез жет дедім, ол борандатып азер дегенде жетті. Біз жакта жылдын осы мезгілінде ат кулагы корінбейтін карлы борандар басталады, ол келгеннен кейін Алматы – Уржар багытына катынас бір аптага жабылып калды.

 Той басталар алдында Максутканмен ауыл шаруашылык институтында,  инженерлікті бірге окыган, студент кезімізде жатаханада, патерлерде бірге жаткан Шакір деген курд азаматы жолдасымыз бар еді, сол уйіне конакка шакырды. Тап сонын уйіне келе жатканда курдттардын жиналып алып, туріктер туткынга алган косемдерінін босатылуын талап еткен бас косулар жер-жерде отіп жаткан.

Шакірдін Дина деген улты шешен келіншегі, бір улы бар. Озі Алматыдагы белгілі касіпкер. Барі де уйлерінде де, тузде де, казакша майын тамызып сойлейді. Уйіне келдік, ангімелесіп отырмыз, кабагы тусіп кеткен.

 Бір уакытта бізге карап: «Осы казактар сендерде ми жок!»,– деді. Біз тіксініп калдык: «Ой! Шакір, ми жогын калай, ми жок болса остіп журеміз бе?». Шакір созін ары жалгастырды: «Менін айтайын деп отырганым оз Отандарын, осынша жерлерін, ан урандарын, ел танбаларын, туларын бар, ен бастысы букіл дуние жузі силайтын патшаларын Нурекен бар, баска ауылды жерлерді білмеймін, ал тап осы Алматынын казактары отырып алып   жамандайсындар.

Сендер, ар казак баласы осындай жетістікке, бостандыкка жеткендерін ушін бірінші Аллага, екінші патшаларын Назарбаевка тізерлеп турып ар казак баласы неге кунде алгыс айтпайсындар? Неге табынбайсындар? Он миллион казак бармыз деп отірік мактанасындар, бар жогы Казакстанда 7...8 миллион ганасындар, онын озінін тен жартысы ана тілін, салт дастурін білмейтін мангурттер.

Ал біз болсак жер бетінде 40 миллион курд халкы тоз-тоз болып тентіреп журміз. Не отанымыз, не жеріміз, не еліміз, не ан уранымыз, не елтанбамыз, не Назарбаев сиякты алем мойындаган косеміміз, не бостандыгымыз жок халыкпыз, оз патшаларыннын кадір-касиетін білмейсіндер, осы азаттыктын не екенін тусінбейсіндер!», – деп ішіндегі шер мен мунды бірак, бурк еткізіп актарып тастады.

 Біз Максуткан екеуміз не айтарымызды білмей томен караган куйі, жер шукылап, сен соккан балыктай отырып калдык.

Тап осы жагдайды, осынын алдында жасырак кезімде КСРО-га енбегі сінген суретші, кудамыз Азат Акімбек деген уйгур азаматынын  да аузынан естіп едім, бірак ол Кенес заманында бул ангімеге аса ман бере койган жокпын.


Аргын, Найман жиылса,
Таныркаган созіме.
Кайран созім кор болды,
Тобыктынын езіне. Абай

Енді озіміздін казактын ішіндегі Тобыкты руын алайык. Атом бомбасын сынактан откізу аланы неге Семей облысында: улы Абай данышпан мен Шакарім аулие туган жерінде салынды? Казакта баска жер курып калып па?! Арине, жок. Бул да Кудайдын кудіретімен болган іс.

Жогарыдагы улы Абайдын бір шумак оленінін озі-ак ман-жайды айтып турган жок па! Кезінде осы екі адамзат алыптарын руластары кабылдамак тугілі карсы болып, тусінбеді. Онымен коймай Шакарім аулиені атып, комусіз кудыкка лактыра салды емес пе?! 

Букіл алемдік аділеттілік Карымта занына сайкес, осы рудын жазасын, урпактары отеді, алі де отеуде. Кезінде мадениет ошагы болган Семей каласынын да жагдайы белгілі. Артынын кайырын бергей..


Рецензии