Газиз жан дегенiмiздi калай тусiнемiз?

Алла тагалага сыйынганда, оны Алла тагала коріп турады деп білініздер. Себебі сен Алла тагаланы кормесен де Алла тагала сені коріп турады.
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

– Асет Ризаулы,  Газиз жан кайда орналаскан? Журек неге ауырады?
– Газиз жан Алланын куатынын (энергиясы) журекте орналаскан кішкентай бір тозандай гана болшегі. Газиз Жан журекте орналаскан дейдi. Сонымен бірге, журек адамнын танi мен назiк болмысынын орталыгы.

Газиз жан адамды журек аркылы баскарады. Фани тіршіліктін асерімен сана былганган кезде, адамдар жаксы мен жаманды айыра алмай,омірдін сергелденіне туседі.

Адамнын корген барлык корлыгын ауелі журек кабылдайтындыктан, казіргі замандагы журек ауруынын кобеюінін негізгі себебі, міне, осында жатыр. Сана былганса ауелi журек, сонын ыкпалымен адамнын назiк болмысы (психикасы), сонан кейiн онын танi ауруга шалдыгады.

Салауаттыомiр зандылыгымен ауырмай-сыркамай, дурысомір суруi ушiн ауелі адамозін-;зі тану аркылы руханиомiрiн бiр калыпка келтіруі керек.

Газиз жан – адамнын ойлау жуйесіне сайкесомірлік багдарлама курады, іс-арекетіне араласпайды, ал адамнынозінін санасы осыны бакылап, сараптап кана отырады.

«Алла тагала галамнын ішінде, галам Алла тагаланын ішінде». Алла тагала галамнын ішінде деген угым,  Онын галамнын арбір болшегінін ішінде екенін корсетеді. Ол алемнін барлык б;лшегінде, арбір атомнын ішінде, арбір жан иесінін журегінде. Ал «Галам Алла тагаланын ішінде» деген тужырым Онын гарыштык, алемдік бейнесін корсетеді, ягни букіл галам онын ішінде.

Парсылык улы сопылардын бірі Айн ал – Кудата ал – Хамадани (1048 – 1138) журекте Алланын орны барын былай деп ашык жазады:

«Алла сіздін турініз бен бейненізге, сіздін іс – арекетінізге карамайды, Ол сіздін журегінізге карайды. О, достым, журек барін коріп отыратын Алланын орны болып табылады».

Казекемнін: «Адамнан жасырсан да, Кудайдан жасыра алмайсын» деген терен даналык ойы осыны білдірсе керек.

Машхур Жусіптін енді атагы шыга бастаган кезі екен. Біреу Абайга келіп, мен Машхур Жусіппін депті. Сонда Абай: «Алла кайда, кубыла кайда?», – деп сурапты. Анау: «Алла аспанда, кубыла Меккеде», – деп жауап беріпті.

 «Жок сен Машхур Жусіп емессін», – деп алгі кісіні куып жіберіпті. Кундердін бір кунінде Абайга салем берем деп Машхур Жусіптін озі келіпті. Сонда Абай откендегі сурактарын кайта койыпты.

 Сонда Машхур Жусіп: «Алла адамнын журегінде, кубылаозін туыпоскен жерін – отанында», – деп жауап беріпті. Сонда Абай разы болып: «Сен нак Машхур Жусіптін озі екенсін гой», – деп кушагына басыпты.


Рецензии