Алексей Котов 2 У ангела болели зубы...

Олексій Котов

В ангела боліли зуби...

1.
На столі лежав розгорнутий зошит. До авторучки підповзав сонячний зайчик ...
Людочка бродила по кімнаті, заклавши руки за спину і з відчаєм, ба навіть зі злістю косилася на чистий аркуш. Серце здавалося пружним, гарячим і переповненим ... Але перші, такі необхідні, що вже витали у повітрі, віршовані рядки, все одно не приходили.
«Я не можу сказати «прощай »... Я не можу повірити в Лету ... - рій думок у голові був схожий на ураганчик. - Слова незламного поета .. Ні-ні, сонета ... Та ж ні! .. Моя важка карета .... »
Людочка нервово прикусила губку.
«До чого тут Лета?! - вона на мить зупинилася. - Нісенітниця!..»
Людочка на мить уявила себе сумною принцесою. Образ здавався доволі милим і привабливим. Але внутрішній настрій, занадто різкий, такий, що породжує особливо стрімкі почуття і слова, мало гармоніював з трагічно-меланхолійним личком вінценосної особи.
Молода жінка підійшла до вікна.
Чоловік Льонька полов город. Дачна ділянка, освітлена веселим вранішнім сонцем, сяяла, як сцена напередодні прем'єри. Але в принадах прийдешнього дня не було нічого бутафорського і штучного. Світ був свіжий, простий і чистий.
«А сказати «прощай» - кому? .. - Людочка потерла щоку. - Льоньці, чи що?!»
У Льоньки була широка спина борця. Опуклі м'язи ледь здригалися під засмаглою шкірою в такт ударам сапи.
«Слон нещасний! ..» - не без докору подумала Людочка і повернулася до столу.

2
- Ти що? ..
- Я це, як його ... Я води попити.
Під вагою Льоньчиних кроків трохи поскрипували мостини.
- Добре, тільки не заважай мені.
Людочка щось швидко писала. Вона розмовляла з чоловіком, не піднімаючи голови.
Льонька, не відриваючись від кухля з водою, перевів очі на годинник. Стрілки показували пів на дванадцяту.
- Пече вже ... - ніби знічев"я сказав Льонька.
- Що? - сухо перепитала Людочка.
- Пече, кажу.
- Так.
- До вечора закінчу з городом ... А потім дах на сараї полагодити слід.
- Так.
- А ще ... Це ... Ну, загалом ...
- Так! - різко відрубала Людочка.
Льонька потупцяв на місці.
- Що, «так»?..- не зовсім упевнено перепитав він.
- Не заважай мені, будь ласка!
Обличчя дружини, що схилилося над зошитом, було дивовижно вродливим і заразом непроникним, як у лікаря.
- Та я нічого ... Пишеш, отже, еге ж? - Льонька зніяковів. - Гаразд, із городом я сам упораюся.
В голосі Льоньки раптом почулися нотки провини. Він тихо причинив за собою двері ...

3
     «А в ангела боліли зуби,
     Ні Бог, ні чорт, ніхто, ніщо
     Йому - шкода - не прияло…
     Ба, дошкуляло навіть гірше ...
     А чи потрібен хворий в раю?
     І за скандал, урешті-решт,
     Був ангел скинутий із хмари.
     Вигнанець раю! ..
     Та що образа, як про долю йдеться!..
     Не вилицю лама зубовний біль,
     А серце, душу, шкіру, крильця! ..
     Від болю ангел аж курився
     І раптом він на дух печальний
     (Чужий, можливо, нелегальний)
     Щокою зболеною настромився ...

Людочка відкинулася на спинку стільця і вдоволено посміхнулась.
Рядки народжувалися вже самі собою і майже не вимагали зусиль ... Вони приходили нізвідки. Яким буде наступний, Людочка щиро не відала.
 
     Такого реву не чували ні рай, ні пекло, ані небеса:
     «Молися, проклятуща душе!! .. Молись і знай,
     Що всіх мук пекла, яко спокути чи як призу,
     Ти не побачиш до зарізу! .. »
     Біль вже вщуха...
     І ангел мовив: «Ти чия ?!..»

Пауза вийшла хоча і легкою, але досить тривалою.

     О, стрепенись, жалобна душко!
     А чи тебе труснуть за вушко,
     Труснуть, та так, що станеш діркою,
     А не божественною зіркою.

Авторучка знову завмерла ... Та лишень на кілька хвильок.

     І перелякана усмерть
     Двигтінням крил – і ледь жива -
     Белькоче щось собі душа:
     «Поетова я, пане ...»

«Ха-ха-ха-ха! ..» - мало не сказала вголос Людочка.

     Бевзь – він не може бути сам!
     Він завжди десь, собачий потрух,
     Рида собі над панським мозолем ...
     І хай же доля вбереже
     Від фіміамів того трунку ...

4
Нінка Федорова полола город у купальнику. У неї було велике сильне тіло і гарні груди. Груди ледве вміщалася під вузькою смужкою ліфчика.
«І як він тільки не трісне, ліфчик цей?», - подумав Льонька.
Особливо гостро подібні думки турбували Льоньку, коли сусідка нахилялася до землі.
- Льонько, чуєш!..
Півроку тому Нінка розлучилася з чоловіком. Жіноча самотність зробила її сміливою і простодушною. Особливо в спілкуванні з Льонькою.
- Льонько! ..
- Ну?
- Дружина твоя де? Знову вірші пише? ..
Нінка стояла, спираючись на мотику, і пильно дивилася на Льоньку.
Льоньчин погляд знову втупився в смужку тканини на жіночих грудей.
- Обід вона готує, - збрехав Льонька.
- Смачний, мабуть?..
- Хто?
- Не хто, а що. Обід.
Льонька промовчав.
- Льонько, скажи чесно, жерти хочеш? А то ходімо, нагодую.
Напівгола Нінка, що вже встигла спітніти від роботи, блискала на нього булочкою з маслом. Льонька раптом відчув, як його «чоловічий гаплик» вогнем обпік низ живота.
- Ні, спасибі ...
Льонька відвернувся. Він силоміць, майже не з"ясовуючи, де бур'ян, а де картопля, завзято товк сапкою по ділянці.
- Дурний ти, Льонько! ..
Льонька зціпив зуби і ледь не згідливо махнув головою у відповідь.

5
Людочка тріумфувала ... Вона підскакувала на стільці і боялася не встигнути за квапливими рядками, що раптом дременули, наче баскі коні.

     ... Та де ж той ангел?
     Ось!
     Але у гніві почорнів.
     Жахке обличчя -
     Всеспопеляюче, величне,
     Як блискавки в розгніваному небі.
     І хто ж це римок ще не скуштував?!
     Нудне і кисле це вино -
     Слова, народжені неробством,
     Та біль зубний – оце воно!! ..

Думки випереджали можливості їх викладу. Рядки «... Не щелепа – а серце вже конає. А рима? Ба, вже рильцем спотикає! ..» не знаходили собі місця.
Льонька увійшов до кімнати важким, командорським ходом.
Широка долоню лягла на плече Людочки.
- Льоня, ти що?! ..
Владні руки потягли її до спальні.
- Отетерів, чи що?!
Льоня пристрасно сопів і мовчав. Людочка відчайдушно відбивалася, не випускаючи з рук зошита і ручки. Невдовзі обличчя чоловіка стало схожим на розфарбовануу фізіономію індіанського вождя, що вирішив оголосити війну всім сусідам.
- Іди геть, ідіоте, бо вб'ю!
Людочка вкусила чоловіка за пальця.
Льонька тихо охнув. Він залишив у спокої жінку і тицьнув пальця до рота.
- Знайшов час! .. - Людочка заплакала. - Йди собі!
Льонька стояв посеред кімнати - величезний і незграбний.
- Ну, чого витріщився?!
- Я це, як його ... - у голосі чоловіка чулося відверте роздратування. - Я їсти хочу!
- То йди на кухню!
Погляд Льоньки зашпортався на розгніваному обличчі молодої жінки. Сльози робили його зчужілим. Людочка подовжено схлипнула і по-дитячому витерла ніс долонею.
Льонька трохи засоромився - спокусливий і напівоголений образ сусідки Нінки відразу ж потьмянів. Інстинкт поступився місцем сумніву.
На кухні Льонька знайшов хліб, ковбасу і склянку охололої кави. Льонька їв, не відчуваючи смаку, і дивився у вікно. Коли сусідка Нінка, нарешті, рушила в бік свого будинку, Льонька полегшено зітхнув. Він навшпиньках пройшовся по вітальні. Людочка сховалася в спальні, але Льонька навіть не глянув у бік зачинених дверей.
У напівтемному коридорчику Льонька налетів на кинуту сапу. Та, очевидно згадавши своє близьке споріднення з граблями, залюбки й уміло розбила йому носа держалом ...

6
       ... І на біду,
       Гуляла шкапа там, внизу.

Віршований рядок застиг як кінокадр. Грізний ангел з опухлою щокою висів у повітрі, тримаючи перед собою зіщулену від страху душу поета. Внизу прогулювалася стара коняка. Вона ліниво жувала траву і зовсім не цікавилася тим, що відбувається в неї над головою.
Людочка достеменно знала, що повинно було статися далі. Та слів - простих і зрозумілих - таких, які народжувалися в серці лишень десять хвилин тому, вже не було.
- Льонька ... Дурень! - голосно сказала Людочка.
Стало трохи легше, але ангел «в кадрі» не рухався.
Людочка підвелись і подивилася у вікно. Льонька знову полов город. Його могутня спина здавалася по старечому згорбленою і втомленою.
«Кадр»-картина - ангел плюс ошелешена душа поета і шкапа внизу - танула просто на очах.
«Ні-ні! .. Не можна! .. Так не можна!»
Людочка не розуміла, що не можна і чому не можна. Ручка квапливо ковзнула по паперу, нотуючи те останнє, що настирливо вислизало з пам'яті.
Ангел ожив ...

     ... Він шкуру з коняки зриває,
     Їй душу втискає у груди.
     О душе, про радість - забути!
     Оголений коник злітає
     Й ховається в далечині  ...
     Зі шкуркою - руки з мани -
     Стоїть і турбується ангел ...
     Браво!

У серці щось тихо клацнуло. Авторучка одразу продовжила:

     Поет – кому слова не трудні,
     Хто може спалахнути враз і раптом,
     Усім, що рве чужії груди,
     Чужі серця гризе з азартом...
     Коли душа моя без шкіри,
     Слова випалюють і мозок.
     І я кажу, мій добрий Боже! ..
     Мій милосердний, добрий Боже,
     За що караєш ти мене? ..
     За що мені, шкапі, на вушко
     Слова підказуєш про смужки?..
     За що від слів конаю я? ..
     Я бачу світ, і світ без дна,
     На що мені зіпертись, Боже,
     Та ж я ...

Людочка завмерла після «я» ... Як такого її власного «я» майже не було. Був тільки аркуш і ледь тремтливий кінчик авторучки над ним.
Час спливав зовсім непомітно. Людочка вже не пам'ятала ні про що: ні про Льоньку, ні про недавню сварку з ним. Колишнє поетичне натхнення повернулося непомітно, наче крадьки. Але з недавнього - трохи глузливого і лукавого, - воно раптом перетворилося у щось пронизливо гостре. Власне «я» тануло, як сніг на гарячій долоні.
А рядки обірвалися ... Почуття в грудях стало таким величезним і нетерплячим, що Людочка задихалася. Вона підхопилася і, не знаючи, що їй чинити далі, обійшла довкруг столу.
Руки дрижали ... Вона перегорнула аркуш у зошиті. Лист був злякано чистим, як сніг.

7
- Льонько, ти свою благовірну товкти пробував?
- Ні.
- Навіть жодного разу?! ..
- Ні.
- Даремно! .. Он того салату скуштуй, Льоньчику.
Нінка все-таки вдягла халатик. Правда, він був застебнутий не на всі гудзики. Така недбалість тільки підкреслювала стрункість жіночої фігури.
На простеленій просто на грядках ковдрі стояли тарілки зі смаколиками. Пляшка спотикачу стирчала поруч з ліктем Льоньки, чи не на чвертку вгрузши в м'яку землю.
Льонька їв квапливо, але не пожадливо.
- Може, хильнеш?
Не чекаючи відповіді, Нінка потяглася до пляшки. Черговий гудзик на її халатику легко вислизнув з петлі.
«Старий халатик, напевно ... - вирішив Льонька. - Купувала його давно».
- А мій колишній випити любив, - легковажно базікала Нінка. - А як вип'є, то, значить - товктися. Дурень, словом ...
- Знаю, - Льонька кивнув.
Одного разу худий і злий, як чорт, Толік накинувся на Льоньку. Але тому навіть не довелося докладати рук. Толік налетів на гіганта-сусіда, як на залізобетонний стовп, і звалився на землю.
- Убити обіцяв, - Льонька посміхнувся.
Він підняв склянку. Наповнена по вінця склянка з самогоном пахла не сивухою, а чи не сорока травами, на яких настоювалася.
- Пий, Льонько, пий, бо вихлюпнеться ...
Нінка чекала. Вона посміхнулася і не опускала очей.
«А купальник, отже, той, як це ... переросла вона його, значить». - Льонька втягував у себе пахучу рідину, не відводячи очей від смужки ліфчика.
Він раптом упіймав себе на думці, що Людочка напевно дивиться у вікно - приготування до пікніка на городі вийшло доволі гучним.
Льонька мало не вдавився самогоном.
- Дідько! .. Цигарки вдома забув.
Льонька залишив недопиту склянку і швидко встав.
- Повернешся? ..
В очах у Нінки було стільки тоскного й жадібного очікування, що Льонька відвернувся.
- Я швидко, - пообіцяв він.
- А з Толіком у мене - все! .. - раптом палко загомоніла Нінка. - Розумієш, Льоньчику? .. Востаннє із його граблями зустрілася. Не можу я з ним більше ... Нудить.
Льонька вже йшов до будинку. Не озираючись, він махнув головою. Перечепившись на борозні, Льонька недоречно вилаявся і вирішив, що з його особистим життям, мабуть, теж покінчено...

8
Пачка сигарет лежала на столі, у вітальні.
- Чуєш, поетесо! .. - Льонька гупнув кулаком в замкнені двері спальні. - Виходь, побалакати треба.
За дверима ледь чутно схлипнуло.
- Ну, це я до кого?!
Льонька здивувався тому, як злісно й гучно звучить його голос.
За дверима мовчали.
Льонька вже не сумнівався, що Людочка бачила «частування» чоловіка з гарною сусідкою на городі. Але всі неприємності, а цю особливо, Людочка переносила мовчки.
- Коза недодерта! .. Всю душу ти з мене витрясла! - раптом зарепетував Льонька. – Ходи давай, шкуру зніматиму!
Глибоко ображене чоловіче єство, неабияк підтруєне напівголою Нінкою і притлумлене самогоном, вимагало виходу. Але самих слів було мало ...
Льонька дав копняка стільцеві. Той упав ниць. Льонька штовхнув його ще раз. Стілець з гуркотом, зачіпаючи на шляху все, що тільки було, шарпнувся і ліг обабіч.
- Письменниця! .. Творча особистість, трясця тобі! - бушував Льонька. - А в будинку жерти нема чого! .. Огірками з грядки харчуюся, як заєць приблудний! Я тобі що, бик, щоб і вдома і на роботі за двох плуга перти?! ..
Двері в спальню під величезним кулаком зацьковано пискнули і трохи подалися досередини.
- Ти хоч копійку додому принесла, га?! ..
Взагалі-то, Людочка працювала вчителькою початкових класів. Але її зарплата становила лише десяту частину Леньчиної. Про неї частенько забували, сплановуючи найнагальніші потреби.
- А народжувати за тебе хто буде, теж я?! .. Дурепо нікчемна!! .. Виходь!
Кулак знову гаратнув по дверях. Ті стали нижчими і перехнябилися на один бік.
Льонька раптом зрозумів: ще одне зусилля - і двері розлетяться на друзки.
Він завмер і повільно опустив п"ястук.
- Виходь ... - голос Льоньки лунав так само грізно, та наразі став значно глухішим. - Все одно бити буду!
Тоненька й тендітна Людочка була тільки на рік молодшою за Нінку. Але поруч з нею вона здавалася підлітком. У Людочки були величезні блакитні очі й тоненька шия.
- Симулянтка! ..Упирка нещасна! ..
Двері самі, без найменшого зусилля з боку Льоньки, зачеплені лише легким протягом, несподівано почали відкриватися.
Льонька притягнув їх до себе мізинцем за клямку.
- Виходь, кому кажу!
У спальні знову гірко схлипнули ... Потім ще і ще раз.
Льонька засунув у щілину між одвірком рушник, що нагодився під руки, і притис двері ...
- Останній раз по-доброму кажу, виходь!
Тихий плач Людочки почався з дитячого «Ой, мамочко !..».
- Коза збісна! ..
Льонька позадкував від дверей. Він спіткнувся об перекинутий стілець і, ледь не втративши рівноваги, гепнувся на диван.
- Стули пельку!
Льонька пошпурив у стіну подушкою.
Плач у спальні став дещо голоснішим і значно відчайдушнішим.
- Та писок закрий! .. - Льонька стис руками голову, щоб не чути його. - У мене зараз дах від тебе поїде!
Вуха під широкими долонями полум»яніли пекучим вогнем. Льонька завалився на бік. Він наосліп намацав другу подушку і накрив нею голову.
- Господи, чого це я з такою дурепою зв'язався?! .. - на мить перед його уявним поглядом знову промайнуло пишне тіло Нінки. - Всі баби, як баби, а ця ... Ну, неможливо .. Господи, та за що ти мене так, га?!
Крик Льоньки з-під подушки звучав не менш трагічно, ніж тихий жіночий плач в спальні.
- Все одно піду, блін! .. Я що, псих, що б з дурепою жити?!
Льонька підібгав під себе ноги і вмостився зручніше.
- Цих баб ... - він на мить зашпортався. - Море! .. А може, і два моря. Океан, в цілому ... А я тут з цією ... поетесою! Три вірші надрукували, а вона ... - паузи поміж лихослів»ям ставали все довшими і довшими. - А вона від щастя з глузду з'їхала. Та кому ти потрібна, зі своїми віршами?! .. Ненормальна! Хто їх зараз читає?!
Дихати під подушкою було важко й парко. Хміль ширяв думками і шукав простору. А може, просто ковток свіжого повітря.
Льонька скинув подушку і поклав її під голову.
- Чуєш, Людко! .. - він помовчав, очікуючи відповіді. Але відповіді, окрім короткого, послізного, схлипування, не було. - Днями з хлопцями після роботи випивали ... А закуску на газеті розклали. Зирк, а там, в газеті, вірші! .. Півгодини реготали. Ох, мовляв, ти мене покинув і таке інше ... Ну, смішно ж, зрозумій! Якого біса, питається, зі своїми переживаннями на люди лізти? .. Як на сцені, їй Богу. «Порожнє серце, мов поштова скринька, ...» - Льонька всміхнувся. - А чому, наприклад, не як гробівець, га? .. Чи як відро. Ха-ха! .. - сміх вдався не зовсім природнім. Льонька засовався на дивані і гаркнув. - Людко-о-о!! ..
- Що? - стиха почулося з-за дверей.
- Моє серце порожнє, мов наш холодильник.
Відповіді не було.
- Поетеса, а в гуморі не тямиш. - Льонька презирливо скривився. - Чуєш, ходімо до лазні, га? .. Спинки одне одному почухаємо ...
«Не піде!» - підказав Льоньці внутрішній голос.
«Знаю!» - відразу ж огризнувся сам Льонька.
Але злість вже минала. Хміль помалу домагався свого - Льоньку зморило на сон і він позіхнув. Спалах роздратування, жахливого і всемогутнього, виявився схожим на мильну бульку.
- А завтра я до Нінки піду, - пообіцяв він дружині. - Сама жити будеш, на свою дитячу зарплату. З порожнім серцем і холодильником. Затямила? .. Чого мовчиш?
У спальні трохи рипнув стілець.
«Сіла, напевно ...» - здогадався Льонька.
Якщо Людочка плакала, вона завжди по-дитячому забивалася в куток кімнати. Іноді вона присідала навпочіпки і ховала обличчя в долоні. Потім, після сліз, Людочка сідала за стіл і довго-довго, відчужено дивилася в одну точку. У неї були відсутні, але чомусь дивовижно прекрасні очі, а на тонкій шиї пульсувала ледь помітна блакитна жилка.
Стілець скрипнув ще раз.
Чергове позіхання Льоньки було гучним і тривалим.
Льонька поклав подушку зручніше, перевернувся на черево і увіткнувся в неї носом.
- А Нінка баба що треба ... Така за доброго хлопа обома руками вчепиться. Навчена вже ... Зі своїм алкашем Толіком вдосталь всякого ковтнула. І дітей немає ... лафа!
Льонька розліпив одне око.
- Людко! ..
З-за дверей вже не долинало ні найменшого звуку.
- Не плачеш, так? ..
Мовчання.
- А дарма! .. Покаталася ти на моїй шиї - і годі. Баста! ..
Через пару хвилин Льонька заснув. Він заснув так швидко і непомітно для самого себе, що його остання фраза: «Придумали, розумієш, любов у помідорах для ...», так і зосталася незавершеною.
Йому снилася гола Нінка. Вони лежали в ліжку, але нічого такого між ними не відбувалося. Або вже відбулося ... Всередині, під серцем було порожньо, як у старій діжці.
«Чужа ти ...» - раптом переконано повідомив Льонька сусідці і відвернувся до стіни.

9
... Була друга, а може, що й третя години ночі.
Людочка лежала горілиць і розглядала стелю, картато покреслену місяцем сіткою від штори. Іноді вона морщила чоло і кусала губи, - деталі давнього і кумедного випадку ніби огорнув туман.
Скільки їй було тоді? .. Навряд чи більше трьох років.
Гучне свято Нового Року в дитячому садку відзначали разом з батьками. Людочка майже не пам'ятала облич і багато, якщо не все, поверталося до неї як невиразні, темні плями у великому, яскраво освітленому залі.
Зала жила очікуванням Діда Мороза. Це Людочка пам'ятала дуже чітко. Середина зали, біля мерехтливої ялинки, була лякаюче величезною і порожньою.
Людочка не затямила, як прийшов Дід Мороз. Напевно, він пройшов крізь натовп і попрямував до ялинки. Він щось голосно промовляв поряд з нею ... Звісно ж, він повинен був щось говорити ... Мабуть, вітав. Пам'ять зберегла тільки мікрофонний тембр його голосу, геть чисто позбавлений слів.
А ще був страх ... Саме тоді крихітна Людочка раптом ясно зрозуміла, що не тільки вона, але і всі діти бояться підступитися до Діда Мороза. Страх був живим і справжнім - відстань до казкового, білобородого гостя здавалося занадто величезною. Занадто! .. Сяюча зала відбивався на підлозі, і власне підлога була схожа на тонкий шар льоду.
Людочка добре запам'ятала паузу, коли Дід Мороз перестав говорити ... Він сів ... Він чекав, але ніхто з дітей до нього не йшов. Страх став подібним на стіну.
І тоді маленька Людочка кинулася до дідуся під ялинкою так, ніби шуганула в безодню ... Це було схоже на політ. Вона з розгону увіткнулася Діду Морозові в коліна і ... Що вона випалила? .. «Дідусь» чи просто «Мороз»? .. Або ж вона нічого не сказала, а просто дивилася повними жаху і захвату широко розкритими очима на лукавий прищур за пишною бородою?
Сильні руки підняли дівчинку і посадовили її на коліна. Людочка ладна була заплакати зі страху і закричати від чаруючого переможного захоплення. Двояке, дивовижне і майже казкове чуття настільки переповнювало її, що вона заплакала. Вона відчувала на собі сотні жадібних і схвальних, заздрісних і співчутливих поглядів ... І тоді вона сховалася, саме сховалася за величезну, білу бороду Діда Мороза.
Людочка посміхнулася. Смішно! .. Смішно, але саме там, за бородою, їй було чомусь зовсім не страшно. Вона на мить відчула почуття величезного, як небо, спокою ... А зал засміявся. Зал ожив, і до Діда Мороза кинулися всі. Дуже скоро Людочку відтіснили - охочих опинитися на її місці було чимало ... Її грубо штовхнули і вона мало не впала, перечепившись за ногу метушливого фотографа. Втім, вона не відчувала тоді ні образи, ні збентеження, ні розгубленості ... Та й чи так важливо, що було і що відчувала вона потім?
Людочка швидко встала і підійшла до вікна. На підвіконні лежав зшиток ...
Готових до рими слів не було. Але на папір швидко лягли най-найостанніші рядки:

       ... І хай без бороди я жити зможу,
       Та добрий Бог, мені він допоможе!

10
Льонька прокинувся пізно – о пів на дев'яту. Щокою повз теплий сонячний зайчик.
Льонька потер щоку, позіхнув і потягнувся.
Двері в спальню були широко розкриті. Льонька посміхнувся, сам не знаючи чого, і витягнув шию...  Дружини в спальні не було.
«Втекла !!..»
Льонька кинувся було до вхідних дверей, але перш ніж голосно вилетіти назовні, він все-таки здогадався зазирнути у вікно.
Людочка полола город.
На мить у серці Льоньки спалахнуло що велике і торжествуюче ...
«Та куди ж їй подітися ?!..»
На Людочці був старенький, відкритий купальник. Той самий, в якому три роки тому Льонька вперше побачив Людочку на пляжі ... Правда, тоді Людочка виглядала аж геть худорлявим дівчиськом.
Льонька досить довго витріщалися на фігурку дружини.
Людочка зупинилася і підняла ногу, роздивляючись щось на її підошві.
«Босоніж вийшла ... Ото дурненька!»
Торжество луснуло, і Льонька посміхнувся.
Він подався на кухню і повернувся звідти з півлітровою банкою молока і шматком булки.
Льонька їв за столом, роззираючи обкладинку «поетичного» зошита Людочки. Віршів він не любив. І в нього стачило терпцю прочитати тільки перший рядок: «В ангела боліли зуби ...»
Льонька жував і міркував.
«Молоко незгірше ... - подумав він і непомітно власне для себе потягнувся до авторучки. - Ще б слід  купити у Дар'ї Петрівни нині... »

         В ангела боліли зуби ...

На самій обкладинці зошита великими літерами вицифрував Льонька. На хвильку він замислився і швидко додав до них ще три рядки.
«Чудово! - вирішив він, оцінюючи вповні завершений вірш. - Правда, коротко, зате усе зрозуміло ... Не те що в Людки ».
Льонька відставив спорожнілу банку і встав. Шльопанці Людочки він знайшов поряд з ліжком. Прихопивши їх з собою, Льонька рушив на город ...

11
- Ну, що ти так поспішаєш? .. - терпляче навчав Льонька. - Гепаєш прямо по картоплі. І сапу правильно тримай.
- Як правильно? - здивувалася Людочка.
На її думку, сапу можна було тримати як завгодно.
Льонька показав, як правильно.
Людочка вдячно кивнула.
- Я це ... Я вчора зайвого хильнув ... - Льонька говорив збайдужіло і навіть холодно. – Накотовасив щось, так?
Людочка знову кивнула.
- Не звертай уваги ... Зачекай! Знову ти сапу, наче швабру, тримаєш.
Людочка мургала очима і покірно дивилася на чоловіка.
- Кажу ж тобі, ось так! ..
Сильні руки Льоньки переклали жіночі долоньки на держало мотики.
- Зрозуміла?
- Так ...
Льонька засумнівався.
- Що ти зрозуміла?
- Не слід звертати уваги ...
- Це ти про Нінку, чи що?
Людочка мовчала.
Льонька широко посміхнувся.
- Людко, от скажи чесно, ти мене любиш?
Очі молодої жінки раптом стали величезними і винуватими.
- Вірші ти свої любиш, а не мене ... - сказав Льонька. - І знову шльопанці загубила, поетеса нещасна!
Він нахилився.
- Ні, я тебе люблю ... - ледь чутно відповіла Людочка.
- Брешеш ти все, - просто сказав Льонька.
Він взув дружину, як взувають дитину.
- Гаразд, досить язиками плескати. Працювати час.
Картопляні рядки здавалися нескінченними ... Сонце прудко дерлося в зеніт. Ставало все гарячіше.
- Втомилася?
- Ні ...
- Може, відпочинемо?
- Потім, Льонечко! ..
Льонька кинув погляд на сусідню ділянку. Нінки не було видно.
«Шкода її, - подумав він. - Хороша баба ... Тобто людина».
Думка пробилася через рядки, що непогамовно лунали в голові Льоньки:

     В ангела боліли зуби ...
     До  стоматолога ж бо час,
     А лікар був той хворий, навіть грубий ...
     Та ангел ескулапа зцілив враз! 

«Прив'язався ж, дідько! - не без невдоволення, однак і без значно більшого почуття самовдоволення, подумав Льонька. Його початковий досвід у поезії здавався йому все більш і більш вдалим. – Як це там кажуть? .. З ким поведешся, від того й наберешся? .. »
Льонька на мить уявив собі, як вражена Людочка прочитає його вірші.
«Позаздрить, звісно! ..» - вирішив Льонька.
Його ангел був на диво добрим малим ...

Оригинал на странице автора - http://www.proza.ru/2009/11/20/653


Рецензии