Ержан Кулиевтiн мазарда калыктап ушуы

1997 жылы коктем айынын жер жанадан жылып, бозторгайлар шырылдап жаткан кезі болган.  Адам айтса сенбес, тангажайып болган окига. Ержан Кулиев касындагы адамдармен екі «Газель» кішкене машинасына 20-21 адам тиеліп алып, аулие бастарын аралайды. Домалак ананын зиратынын басына келеді.

Іштерінде сойлейтін «акку» Алматы облысынын Узынагаш ауылынан Гулмира деген келіншек. Осы жолы Арыстанбаб баба акку Гулмиранын унімен Ержанга «Торе жігіт» деген ат кояды.

 Бір уакытта Гулмира: «Ержан сен жатшы, саган Домалак ана жатсын деп жатыр», – дейді. Ержан жатады, ары карай не болганын білмейді. Кудайдын кудіреті, осы мезетте Ержан жер бетінен кісі бойындай жерге калыктап етпеттеп ушып, зират ішінде отырган кісілерді айналып ушады, кейбір ауруы бар кісінін жанына барып колымен ем жургізеді. Бул тангажайып корініс 15-20 минут уакытка созылады. Карап отырган адамдар таныркаган калпы, сенер-сенбестерін білмей отыра береді.

Ержан осы калыптан оянар кезде озінін калыктап турган калпын сезеді. Ішінен: «Ойпырмай, кулап калып, жерге былш ете тусер ме екенмін», – деп ойлап улгергенше, бір белгісіз тылсым куш жерге тып еткізіп аягымен коя кояды. Коршап отырган адамдар: «Ержан, сен осынын ішінде калыктап ушып журдін, соны білесін бе?», – деп барі жапа тармагай сурайды. Ержан тек кана конар саттегісін гана білетінін айтады. Озі де ан-тан.

Ел у-шу. «Сен мені емдедін, сен менін борбайымды емдедін. Ана келіншектін жатырына кол жургізіп оны емдедін. Ана адамнын журегін суырардай болып оган тап-тап бердін!», – деп Ержанга коргендерін жырдай кып айтады. Дудамал болып турган Ержан, анык калыктап ушканына сонда гана козі жетеді. Бул окигага екі «Газель» машинасына тиеліп барган 20-21 адам тікелей куа.

Тукті Шашты Азиз бабанын кесенесінде шалкасынан жатып калыктап 15-20 минуттай ушады, осы ушканын озі біледі. 1998-99 жылдары Сайрамнан шыга беріс жердегі Ахмет Йасауидын акесі Ибрагим атанын басында секіріп-секіріп ушып, елді 20-25 минуттай емдейді, оны озі жаксы біліп, калыктап секіріп ушатынына озі тан калып турады.
Бундай окига талай куа болган адамдардын козінше Ержаннын басынан остіп 3 кабат кайталанады.

Ержан Узанкулулы Кулиевтін уялы телефоны: +7 705 209 22 94; +7 702 652 38 67; Уйінін телефоны: +7(72757) 243 46; Мекен жайы: Казахстан, Алматы облысы, Іле ауданы Акши ауылы, Кенен Азірбаев кошесі № 6/1 уй.


Рецензии