Добро начинается с тебя. Победа

                Добро починається з тебе!
                Маленька історія про великий проект.

  20 травня 2010 року в приміщенні Київського міського будинку вчителя відбувся Національний форум «Добро починається з тебе». Форум є завершальною частиною Третього всеукраїнського конкурсу благодійних проектів «Добро починається з тебе», який проводить Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000». Із запорізької області до третього туру, тобто до Форуму, дійшло 2 проекти. Один з них – проект «Активна молодь обирає активний відпочинок!» по відродженню міського парку ім.Кірова, автором якого є Ірина Комазова, учениця 10-б класу ЗОШ №5.

  Трохи втомилися від офіційної мови? Тоді слухайте… Проект Іри посів друге місце у конкурсі «Добро починається з тебе» серед проектів культурологічного напрямку молодшої вікової категорії!!! Головну інформацію ви отримали, а тепер пропоную дізнатися, який шлях пройшов проект у цьому конкурсі разом з автором та організаторами проекту.

  «Та якийсь несерйозний конкурс, я не в ньому прийму участь так-сяк, не дуже стараючись..», - саме так думала Іра, починаючи готувати проект до конкурсу «Добро починається з тебе». Та добре, що поряд була Наталія Жукова, керівник громадської організації «Інститут громадського розвитку «Ортега-і-Гасет», яка «вправила мізки» Ірі трошечки.))) Тож підготовка йшла дуже активно. Спочатку треба проект грамотно оформити, потім відіслати на адресу Благодійного фонду «Україна-3000». А потім – чекати. Чекати відповіді, пройшов проект до другого туру, чи ні. І таки дочекались! Пройшов! Ну що ж, тепер – ні хвилинки відпочинку: реалізація проекту  потребує багато часу.

  Команда громадських активістів-організаторів проекту в сборі: Іра Комазова, Сергій Івко, Наталія Жукова, Євгенія Сиріцина.Тримайся, місто: акції, конкурси, суботники, круглі столи з місцевою владою, - це ті заходи, які вдалося втілити за проектом своїми силами та ресурсами. Але ж головна мета – зробити парк зоною активного відпочинку громадян, реконструювавши об’єкти інфраструктури на його території. Для цього потрібні кошти. Чималі. Тому проект «Активна молодь обирає активний відпочинок!» був поданий на отримання Гранту президента, на конкурс «Жінки змінюють себе і свої громади», конкурс Малих грантів ім. Генріха Бьойля. Та розгляд заявок на отримання фінансування – річ довготривала, тому ми й досі чекаємо відповіді, отримаємо кошти чи ні.

  Увага! Другий тур конкурсу «Добро починається з тебе» завершується. Потрібно підготувати звіт за проектом, - з таким закликом організатор проекту звернулися один до одного і спільними зусиллями зробили такий звіт, після якого журі конкурсу були в захваті. І як наслідок – лист на електронну пошту: «Ви запрошені на Національний форум «Добро починається з тебе». Ура! Ми – в числі найкращих! Ви бачили коли-небудь дитину, у момент, коли їй на День народження подарували сто повітряних кульок? Така ж реакція була у автора проекту в момент читання листа. І це тільки запрошення…

  Вокзал. Потяг. Столиця. Приміщення Київського міського будинку вчителя. Національний форум «Добро починається з тебе». Спочатку – презентація проектів з числа лауреатів конкурсу на трьох засіданнях – культурологічні, соціальні й екологічні проекти. Хвилюванню Іри, підчас презентації проекту, не було меж, хоч Наташа Жукова й підбадьорювала її, як могла. Серце калатає, слова плутаються, голос тремтить. Але, як на диво, ніхто нічого не помітив. Слухачі аплодували, журі вітало, бажало успіху у подальшій реалізації, висловлювало своє захоплення нашою працею. Просто неймовірні відчуття! Гордість бере за Токмак. Про нас почули в Києві!

  Сесійні засідання закінчені – час обіду. Захоплений слухач проекту, керівник громадської організації м. Васильків «Молодіжний клуб «Акцент», Сергій Снєгірьов, запропонував свою підтримку та співпрацю. Про нас заговорить молодь не тільки Токмака, а й усієї України (!!!).

  Настав час нагородження. Екологічні, соціальні, культурологічні проекти, молодша вікова категорія, старша… Нагородження проводили Катерина Ющенко, Влада Литовченко, багато теплих слів на імя учасників конкурсу благодійних проектів сказали депутатка Верховної ради Олеся Оробець, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, завідувач сектора програмного та методичного забезпечення Міністерства освіти і науки України Галина Лабайчук. Слів багато, людей також, а час іде. Втома дається взнаки. Іра вийшла подихати свіжим повітрям у хол приміщення. Ніхто вже ні на що не сподівався, і тут із зали лунає: «Друге місце – Токмацька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5». Так швидко Наташа Жукова (з другого поверху) та Іра Комазова (з холу) ще не бігали навіть на уроках фізкультури… І ось – нарешті, диплом за друге місце і сертифікат на три тисячі гривень в руках у Іри і Натлії. Радість, оплески, привітання. Потім – фото з членами журі, з Катериною Ющенко, з представниками верховної влади. Стільки емоцій у дівчат не було вже давно…

  І як тепер можна покинути проект? Ні в якому разі! Тепер – тільки вперед! А найближчому майбутньому – третя благодійна акція «Активна молодь обирає активний відпочинок!» 28 травня, встановлення урн для сміття та лав, проведення екологічного квесту на території парку 12 червня, і, пошук фінансування, бо трьох тисяч, отриманих у якості винагороди за друге місце у конкурсі, малувато для реалізації такого грандіозного проекту.

  Ось таким шляхом іде проект громадських активістів м. Токмака по відродженню міського парку. Не зважаючи на скепсис багатьох громадян, число волонтерів проекту поповнюється, реалізація ні на хвильку не зупиняється. І парк ім. Кірова буде зоною активного та змістовного дозвілля жителів м. Токмак!

Автор: Ірина Комазова (Крошка Ру)


Рецензии