Аскак арман бакытты заман

Баяндайтын: касіпкер - Насима Абілгазыкызы  Аубакірова

"Адам жетпіс бес пайызга оз киялымен, тек жиырма бес пайызга акикатка орай омір суреді; онын куші де, алсіздігі де осында". Ремарк

– Насима Абілгазыкызы, армандай алмаган адамнын коніл куйі кандай?
– Армандауды білмейтін пенде озінін сатсіздіктерін білдірмеу ушін жиі акталып тусіндіріп алек болады.  Осынын белгісі дені сау, бакуатты адамдарды кундеу, сынап-мінеу. Арманы жок алсіз адамды багындыру онай. Баскалар онын ойлау жуйесін игеріп алгандыктан, ол адамнын «куыршагына» айналып кетеді.

Сізде аскак арман бар болганда гана, барлык киыншылыктарды женіп, тагдырдын кандай болмасын соккыларын каская турып карсы алуга дайынсыз. Шындыгында, сіз кандай болмасын шыргаландардан киналмай шыгасыз, себебі аскак арманыныз бен нактылы максатыныз кандай болмасын богеттерді женіп шыгатынына каміл сенініз!

Аркімнін омірі бірнеше себептердін ыкпалында болады. Бул себептердін бірі – бізді коршаган орта, кай жерде, кандай уйде турамыз, кандай мектепте окимыз, ата-аналарымыз, достарымыз кімдер – булардын аркайсысы белгілі бір орны бар.

Біз, сондай-ак, озіміздін омірімізде отіп жаткан окигалардын ыкпалында боламыз. Біліміміздін денгейі оміріміздін калыптасуына асерін тигізеді. Бірак біздін омірімізге ыкпал ететін ен басты  кудіретті куш –  армандау.

Арман – іске асыргымыз келген омір. Армандарымызга мумкіндік бергенімізде,  максаттарымыздын жолдарындагы барлык кедергілерді женіп шыгатын кудіретті куш-куат иесіне айналамыз.

Арманымыз нактылы айкын болуы шарт. Булдыр болашактын  баурайтын куші де аз болмак. Армандай алмасаныз, гумырынызды коркынышпен откізіп,  омірден арманнын не екенін білмей отесіз. Тек кана батыл арман гана жалпы жауыныздын бет пердесін ашып береді.  Осы армандауды бастаганда озініздін мінезінізді терен зерттеніз. Озінізбен адал болыныз! Озініздін жаксылыкка баратын жолыныздын алгашкы кадамы – арманыныздын денгейін аныктау.

Келешекке катысты екі нуска бар: Келешекке умітпен де, уреймен де карауынызга болады.
– Насима Абілгазыкызы, калай ойлайсыз, канша адам келешекке уреймен карайды?
– Кобісі уреймен карайды.
– Озініз ойга алган нарсені баска біреудін сіз ушін іске асыруын макулдайсыз ба?
– Унемі абыржи беретін адамдардын турлерін корген боларсыз: неге ол адамдар соншалыкты коркып калган? Себебі оз болашактарын жобалап-жоспарлауга олар уакыт таппаган. Коп жагдайда олар  алдекімнін макулдауын алуга тырысып турады.

Омір суру барысында  алдебіреудін козкарасына суйеніп отырады. Сондыктан не істесе де журттардын колдауын кутіп, жан-жактарына аландап, тынышсыздык куй кешетіндеріне тан калуга болмайды. Арманы жок адамдар кедейліктен де, кайыршылыктан да кутылудын жолын іздемей, баріне де шыдайтын конбіс болады. Армандай білмеген адамда – кулшыну, озін-озі бакылау, елестету, жігерленіп алга умтылу жетіспейді.

Аскак армандай алатын адам, келешекке сеніммен карайды,  белгілі максаты, кулшыныс сезімі туады. Бул адамдар келешектерін коз алдына елестете алады. Келешек олардын киялдарын баурап алып, зор куштарлык кушке, буырканган куатка айналады.

Арман деген не? Ол арбір адамга кажет пе? Ол не акеледі? Калауын орындалмагандагы куйзелісін немесе арбір оянган кунінде кажетті іс-арекеттерді істеуін, сізді арманынызга жакындата туседі, ягни сіздін омірініз мансіз, магнасыз емес.

Арман – омірдін козгаушы куші. Тек кана арман гана Сізді келенсіздіктер мен шыргаландардын устіне шыгара алады. Армандарына сенген адамдар, оз омірлерін озгертіп, алемді курып, тарих беттерін жазады.

Барлык адамдар омірде жетістікке жетіп, бакытты болгысы келеді. Бірак осыган неге барінін колы жетпейді? Біздін арманымыздын іс жузіне аспауы –осы арман бізге максат болган жок.

Адамдар армандауды білмейді, сондыктан озінін жеке басынын максатын алдына коя алмайды.  Арманынды максатка айландыр. Омірдін максаты – озіннін мумкіншілігінді іс жузіне асыру. Омір бізге табыска жету ушін берілген.

Табыстын мані – арманнан максатка карай жылжу, максаттан бизнестін жоспарын іс-арекетке асыру. Алгашкыда басты максатты, жоспарды, басты багдарламаны узак мерізімге аныктап аласыз. Сонан сон максатка барар жолды кезендерге боліп, ар кезенге, таяу мерзімге жоспар жасайсыз. Тек кана максат кана арманынызды іс жузіне асырады!

Арман – Максат – Жоспар – іс-арекет – натиже – талдау. Табыстын формуласы осы. Осынын негізінде бакытыныз бен байлыгыныз бугып жатыр.


Рецензии