Kунiне 1 доллар жинасаныз, 30 жылда 2 млн болады

"Егер де сіз 40-50 жаска толганда каржы тауелсіздігене колыныз жетпесе, онда сатсіз елде турганынызды  жане сатсіз уакытта омір суріп жатканынызды білдірмейді. Бул дегенініз – сіздін іс-арекетініздін жоспарынын дурыс еместігінін корсеткіші". Джим Рон

Сізде енді алдынгы тараулардагы акпараттарга суйене отырып тандау жасауынызга толык мумкіншілігініз бар.
1) озініздін омірінді озгертем деген шешім кабылдап, есеп курылымынын адісін колдана отырып акша жинауынызга болады.

2) Немесе ешкандай озгеріссіз барін баз-баягы калпында калдырыныз.

Осы екі жагдайда да Сізге айтеуір бір шешім кабылдау керек. Баска жол жок. Мумкін біреулерге алгашкы акшанын колемі ойындагыдай емес, тукке турмайтындай болып корінуі мумкін. Бірак, бул жеміс агаш осіп шыгатын заулім агаштын дані гой. Бір алмада канша дан барын аркім де санай алады, біракта осы дандерден канша алма пайда болатынын ешкім де айта алмайды гой. Сондыктан, есептегенде шыккан сан – алгашкы дан.

Кунделікті аз-аздан акшаны жинай берсеніз, Сіз жаксы омір суре аласыз. Алгашкыда мардымсыз корінер. Ал жинамасаныз озгермей омір суресіз. Жинай бастасаныз біртіндеп котеріліп, біраз уакыттан сон жогаргы турмыс денгейіне жетесіз. Бул жаксы корсеткіш.

Тіпті акшаны аздап жинаганнын озінде жагдайдынызды озгерте аласыз. Бодо Шеффер Сингапурда оку откізгенде, сабак біткеннен кейін біреу келіп: «Сіздін айтканыныз маган унайды, біракта менде жинайтын акша жок. Табысым олмес куніме азер жетеді», – деп калтасынан шылымын алып шегеді.

Бодо Шеффер оган карап турып: «Сіз шылым шегесіз бе?!». «Онсыз калай болады», – деп жауап кайтарады алгі адам. Сол кезде Бодо Шеффер онын 18 жасынан казіргі 60-ка келгендегі аралыкта темекіге кеткен акшасын жинап сактаганда не болатынын есептеп береді.

Куніне орташа 2 доллардан есептегенде натижесі 43 мын доллар болады.  Бірак алгі адам: «Менін темекі тартканым артык», – дейді. Бодо Шеффер осы жиналатын акшанын  жылдык косылатын устеме пайызын корсетпегенін айтады. «Немене, буган устеме пайыз косылып, акша еселеніп арта ма?!», – дейді таныркаган темекіші.

Бода Шеффер тусіндіреді. Егер акшаны банкіге дурыс салса, жыл сайын устеме пайыз косылып кобейеді. Ен жогаргы устеме пайыз сонгы бес жылда косылушы еді. Сіз калай ойлайсыз, егер алгі адам жылдык 14%  осіммен салганда барлык акшасы канша болады? Усак-туйегімен торт жарым миллион доллар болар еді.

Егер Сіз  8% осіммен куніне 1 доллардан жинасаныз, молшермен 30 жылда 1,8 – 2 миллион доллар акшага ие боласыз. Адамдар адетте куніне бір доллардан артык акшаны шашады. Сондыктан аз гана салып жинаган акшаныздын озі жагдайынызды озгертеді. Бізге булай болу мумкін емес сиякты корінеді. Біз банкіге бірден 1000 $ салганды унатамыз. 100 немесе 500 доллар ушін банкіге барып кажеті не, осы акшаны уйде де сактай аламын гой.

Біракта, аз акшанын озі жагдайды озгертеді. Егер сенін коніліне кырык бес пайыз конбаса, онда будан да коп табыс табасын, кырык бес пайызын да оседі.  500 доллардын 45% пайызы коп акша емес, ал 5000 доллардын 45% пайызы комакты каржы. Егер осы кырык бес пайызыннан артык акша калса, келешекке салган каржынды 15%, сонан сон 20%, 25%, 30%, 40%, 50% дейін осіру керек. Біракта, демалуга салган 10% каржыга ешуакытта тиспеніз, акша есеп-шотта жатып осе берсін.

Мысал, 10 мын доллардын 10% бул – комакты каржы. Сіздін бугінгі тіршілігініз осы. Денсаулыгынызга жумсаныз, біракта жана мумкіншіліктерінізге шашпаныз. Аскак омір сурініз, себебі коп тапкан сайын: сіздін ортаныз озгеріп, баска адамдар пайда болады. Сізге баскаша киінуге, баскаша журіп-туруга, жаксы жерлерге баруынызга тура келеді. арине, шыгыныныз да кобейеді, бірак осыган дайын болыныз.

Сондыктан, акшаныз кобейсе де 10% демалуга, коніл котеруге салган каржыныз жетеді. Біз бугін омір суреміз, жаксы омір сурініз, кей кездерде туган-туыстарынызга карайласыныз. Бірак та, 55% акшанызды унемі жумысынызга (компания) салуды естен шыгармай, туракты турде салып отырыныз. Аздп салганда канша болатынын озініз есептеп корініз.


Рецензии