Егер карызын бар болса не iстеу кажет?

"Пейішке кірдім, онын есігінін устінде жазылган нарсені кордім: Онда садакага он сауап, карызга он сегіз сауап деп корсетіліпті. Сонда мен касымдагы серігімнен сурадым: Жебірейіл достарым, неген садакага он сауап, карызга он сегіз сауап берілген. Жебірейіл оз жауабында: «Садака байдын да кедейдін де колына тусе береді. карыз беру болса тек муктаж адамнын гана колына туседі» деді". Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Егер Сізде карыздар бар болса, былай істеу кажет. Ай сайын 10% акшаны келешекке, 20% акшаны карызды кайтаруга жинаныз. Калган акшаны тап алдынгы адіспен екі есеп-шотка 45% жане 55% болеміз. Егер карызын болса, ойын-сауык не тенін? Байкадыныз ба, белшесінен карызга батып журген адамдардын оздері бір жерге барып демалуды жоспарлайды. Адамдарда ерекше адет бар. Карызга батып турса да, конілін котеріп сергігісі келеді. Мынандай ереже бар – еш уакытта карызы бар адамнан дуние-мулік жане бідеме сатып алманыз. Бул киелі кітаптардын барінде де жазылган.

Сіздін карыз жайлы басты устанатын багытыныз былай болуы керек. Егер туысыныздан карыз алсаныз, былайша пайымдайсыз: тезірек кутылсам жаксы болар еді. Осыдан кутылу ушін жанталасасыз. Айлык табыс ала салысымен бірден карызыныздан кутыласыз. Біракта, Сізге келесі айга дейін омір суру ушін баска біреуден карыз алуга мажбур боласыз гой. кандай айырмашылык бар?! Сондыктан да, тек 20% кана карызга деп жинаныз.

Егер олар наразылык білдірсе айтыныз: «Болшектеп алгын келмесе, карызынды толык жиганымша куте тур». Кандай карызга болмасын белшеннен батып турсан да, тапкан табысыннын он пайызын келешегініе сал. Бул озінізге корганыс арі сенімділік береді. Есінізде болсын, осы ережеден сал ауткысаныз болды, жагдай озгеріп сала береді.

Осы ережемен журіп адеттенсеніз, онда ойлау жуйеніз бен тартібініз озгереді. Мысалы, карызыныздан кутылган кезде, автоматты турде сананызга сінген ереже жумыс істей бастайды. Сіз келешегінізге 10% немесе 30% акша сала бастайсыз. Осы саттен бастап Сіздін жинак корыныз уш есе жылдамдыкпен осе бастайды. Кей кездерде карыздын да жаксы жагы бар. Оз уакытында осы тажірибе озінізге керек болып турган, Сіз осыдан дурыс кортынды шыгардыныз.

Сізге озініздін есеп курылымынызда жуйенін негізін куруыныз шарт. Сізде канша акша бары манызды емес, ен маныздысы – жуйе. Егер Сіз – менде азірше акша аз, біраз кобейсін, сол кезде барін жуйе бойынша жасаймын деп озінізге сенбейсіз. оз болашагына сенбейтін, омірде жолы болмай, жолдары жабылып калган адам гана осылай айтады. оз болашагынызга сенбесеніз – омір сурудін кажеті не?

Егер турмысымды тузей алмаймын десеніз, онда Сізге окып кажеті не? Егер озініздін елінізге, президентінізге, айелінізге (куйеуінізге) сенбесеніз, олармен бакытты бола алмаймын десеніз, онда бул не омір  – озінді-озін неге алдайсын? Егер ертен байимын деп уміттенбесеніз, онда акшаны не ушін жинап журсіз?

Коптеген адамдар айтады: біз акшаны киналып-кысылатын кунге сактап журміз. Бізді уйреткенде – акшаны кысылган сатте гана колдан, сол ушін жина деп уйретті. Біздін санамызга: акша кысылган сатте комектеседі деген тусінік сініп калган. Бул олай емес. Біз болашакка сенуіміз керек. Сондыктан, акшаны жинай отыра, озіміз армандаган, ойлаган омір суру салтымызды курамыз.

Ерте ме, кеш пе кім болмасын осыган кіріседі, осыны істейді. Мысалы, куста екі канат бар, адам да сол сиякты екі канатпен ушуы шарт: біреуі – рухани, біреуі – байлык. Екеуі тен болган жагдайда Сіз самгап ушасыз, себебі Сіз еркіндікте, кеністікте калкып ушып жургенінізді сезесіз немесе омір Сізді тукыртып, коркытып ушпак тугіл, жоргалауга зар кылады.


Рецензии