Калай каржы еркiндiгiн жасаймыз

– Каржы еркіндігін калай жасай аламыз?

 – Бул суракты баскаша да коюга болады. «Сіз акшаны есінізге жиі аласыз ба? Сіздін ойлау жуйенізде акшага орын бар ма? Кунделікті куйбен тіршілігінізде озініздін кірісініз немесе акшаныз туралы ойланып толгануынызга канша уакытынызды  арнайсыз?

– Арбір адамнын озінін уакытынын басым болігін арнайтын белгілі ойлау жуйесі, турмысын жаксартсам деген бір кызыгушылыгы бар. Бул дегеніміз – акшаны унемі ойда устау. Акшаны ойда устау дегеніміз озініздін жаксы турмыс куру ушін канша акша молшері керек екенін болжау.

Бул дегенініз колын жетпес милллион долларды армандау емес, нактылы казіргі жагдайда озіне кажетті заттарды сатып алу ушін керекті каржынын козін ойлау, осы каржынын табылатынына сенімді болып, осы багытта іс-арекетке кірісу. Егер сіздін максатыныз акшаны коп табу болса, онда осы багытка бар калауынызды, максат-мудденізді арнаныз. Ол ушін колынызда кунделікті канша акша барын санап, максатынызга жету ушін енді канша керек екенін есептеп журу.

Осы акшаны колынызга тусіргеннен кейін, омірініз калай жаксаратынын, калай болатынын унемі коз алдынызга елестетіп, ойыныздан бір сатке шыгармай журініз. Жан-жагынызга караныз, осы акшаны табудын турлі-турлі жолдарын, адістерін карастырыныз, сол кезде осынын шешімін кайтсеніз де табасыз.

Акша туралы жагымды ой ойланыз

Акша адам ушін омір сурудін максаты емес, тек куралы гана.

– Акша туралы калай ойлаган жагымды?

– Сіз онсыз да акшаны жагымды жагынан ойлайсыз. Егерде унемі: «менде ешуакытта акша болмайды» – деп ойлай берсеніз, осы ойды озінізге тартып аласыз. Назік алем тілегінізді булжытпай іске асыра береді. Омірінізді осыган калыптастырып аласыз. Сондыктан да канша акша керек екені, оны калай жумсаймын, осыдан кандай лаззат аламын деп, тек кана ылги жаксы жагымды ойларды гана ойласаныз, осы тілегініз кайтсе де кабыл болады!

– Коптеген адамдардын акшасынын болмауынын, кейбір касіпкерлердін кулдырауынын себептері неде?

– Коптеген адамдарда акшасынын болмауынын тагы бір себебі, сонгы жылдары рухани, діни, тылсым дуние туралы коркем, гылыми, копшілікке арналган адеби-оку кітаптары кобейіп кетті. Бул арине оте тамаша!

Осынын салдарынан коптеген адамдардын ойлау жуйесі жердегі куйбен тіршілікке емес, рухани багытка бурылып кеткенінін далелі. Осы адамдардын ойлау жуйесі назік алемдерден рухани ілім сураганнан кейін, табигат осылардын калауын орындап, сурагандарын беруде. Бундай адамдардын калталарынын таяз болатын жондері де бар.

Бул асіресе касіпкерлікпен шугылданатын адамдарга асерін тигізуде. Егер де касіпкер (бизнесмен), немесе ірі касіпорын басшысы, рухани ілімге беріліп кетіп, назік алемнін тылсымына сунгіп кетіп, бар уакытын, ойлау жуйесін осынын тылсымын тусінуге арнаса, жердегі куйбен тіршілігі мен шаруашылыгымен шугылдануына уакыты да калмай калады. Осынын салдарынан касіпкерлігінін денгейі томендеп, бар акшасынан айырылып, шаруашылыгынын тоз-тозы шыгып кетуі мумкін. Осынын бурын касіпкерлікпен  айналыскан, ал казіргі уакытта саясатпен шугылданып журген саясаткерлерге де катысы бар.

– Онда касіпкерлерге рухани болмыстарын дамытпай, тек кана мешітке барып садака берумен, жок-жітіктерге т.б. акшалай комек корсетуімен гана шектелуі керек пе?

– Жок, олай емес. Бул іске саналы турде озінін жоспарларынын, істейтін істерінін рухани жактарын сараптай, талдай озінін істеп журген ісіне толыктай бакылау жасап, келешектегі кірісін есептеп, жоспарлап, рухани мен фанилік дуниенін уйлесімділігін тауып барып келуі керек. Осылай істегенде назік алемді рухани да, фанилік те коректендіріп отыратын болады, келе-келе бул адетке айналып, омірдін екі жагын ойлау жуйесін, керек уакытында кезек алмастыруды калыптастырады.

Айта кету керек, казіргі коптеген касіпкерлер осы жолды оздерінін ішкі дауысынын комегімен тауып алган. Оздерінін ойлау жуйесінін агымын  сауатты турде баскарып омірдін рухани жактарын да умытпайды, себебі касіпкерлігі мен шаруашылыгы конілдегідей дамуда.

Егер осы тарауды окып отырганда тек кана жумысты, жануянызды, спортты, омірдін рухани жактарын гана ойлап, акшаны ара-тура гана ойласаныз, берер кенесім – ойлау жуйенізді озгертініз. Акша туралы жиі-жиі ойланыз, есінізден шыгарманыз, акшаны ми кыртысынын бір болігіне кашап жазып алыныз! Акшаны кем дегенде куніне уш кабат ойлауды адет кылып калыптастырыныз!

Бул маселенін курделілігі – егер акша омірініздін басты максаты, негізгі болігі болмаса, онда акша туралы ойлау киын болады. Онда акшаны кунделікті еске тусіріп отыратын адіс курыныз. Бул ушін кандай болмасын адіс жарай береді – болменіздін, колігініздін т.б. озініздін туракты отыратын, козге урымтал жерлерінізге акшаны кыстырып не іліп койыныз. Бул сізге акшаны, акша болган кезде алатын канагат сезімінізді унемі еске тусіріп отыратын болады. Ойлау жуйеніз акша туралы ойлануга мажбур болады.


Рецензии