Роль восьминога Пауля в програшi збiрноi Нiмеччини

Можна з впевненістю сказати, що культовою фігурою КС 2010, який сьогодні закінчується фінальним матчем Нідерланди – Іспанія, став восьминіг Пауль з акеанаріуму Sea Life німецького міста Оберхаузена.   Ця розумна морська істота правильно вгадала всі попередні результати в іграх збірної Німеччини зі своїми суперниками. Був серед них програш у півфіналі сьогоднішньому фіналісту збірній Іспанії та вчорашній виграш у збірної Уругваю у грі за третє місце.

Можна по різному ставитися до «вміння» Пауля передбачати результати ігор збірної Німеччини від сліпої віри в паранормальні здібності тварини до відмітання всього, що з цим повязано як нісенітниці. Можна спробувати пояснити все, не виходячи за рамки існуючого уявлення про світ та природу речей. Але мене цікавить не це. В цьому коротенькому нарисі з очевидним психологічним підтекстом я хочу торнутися теми передбачень, що збуваються та психічних механізмів, які у цьому задіяні.

Отже, збірна Німеччини та Пауль, хроніка взаємодії: на останньому чемпіонаті Європи, де знову ж таки зустрічалися збірна Німеччини та Іспанії у фінальному матчі, німецькі футболісти програли, не дивлячись на те, що Пауль дав втішний для них прогноз. На чемпіонаті, що минає Пауль не підвів, всі результати передбачено правильно. Але якщо на чемпіонаті Європи до Пауля не було прикуто уваги медіа та широких верств болільників у всьому світі, то на цей раз популярність Пауля та його прогнозів перевершила будь-які сподівання. З кожним новим вдалим результатом довіра до того, що робить восьминіг зростала.

Але ж будемо відвертими за гри, яку демонструвала збірна Німеччини впродовж чемпіонату світу, чи можна було спрогнозувати щось інше? Навіть якби Пауль витягував прапорці команд-суперниць бундестім чи програла вона свої матчі збірним Англії чи Аргентини? Однозначно ні. Але чи впливали прогнози Пауля на позитивний настрій перед тими іграми німецьких футболістів. На більшість з них, однозначно, так. Всі ми люди. Всі ми в різній мірі відчуваємо на собі сугестивний вплив. Коли цей вплив посилюється думками та уявленнями мільйонів людей, коли він гарантується безкінечною інформаційною підтримкою мас-медіа дуже важко йому опиратися. Коли Пауль напередодні гри німців з іспанцями зпрогнозував перемогу Іспанії вітер успіху перестав дути у вітрила Бундестім. Не можна сказати, що виходячи на півфінальну гру німці відчували більшу тривогу чи страх перед суперніком. Ні, зовсім навпаки, це іспанці боялися німців, їм страшно було грати проти такої блискучої команди, тим паче до цього півфіналу Іспанія ледве добралася, демонструючи маловиразну гру. Але поле рівне, мяч круглий, даруйте таку вже затерту банальщину гра почалася. Більшість її бачила, тому немає сенсу переповідати. Величезний обсяг роботи по руйнуванню злагодженої гри блискучих молодих німців не давав часу для страху та тривоги. Іспанці рухались, сумарна швидкість їх командних рухів вражала уяву. Чи була гра видовищною? На колір і смак товари не всік, але яе на мене то назвати цей матч видовищним язик не повертається. Це була гра рівних суперників, де мав вирішити один мяч. І він був забитий. Іспанцями. У будь-якій іншій грі німці і бровою б не повели та продовжквали б тиснути на суперника до кінця, намагаючись знайти свою гру хоча б на останніх хвилинах. Але не за умови, коли передбачення Пауля почало збуватися. Моя версія: передбачення, що самозбувається втрутилось у гру збірної Німеччини.

У вчорашній грі, навпаки, програючи збірній Уругваю з рахунком 1:2 німці продовжквали тиснути, грали розкуто та агресивно. Їх два голи зробили прогноз Пауля знову правдивим. І знову свою вирішальну справу зробила сугестія. Німці підсвідомо знали: «ми виграємо, Пауль витягнув наш прапорець!»

Хто виграє сьогодні? Пауль на боці Іспанців. Голандці не вірять Паулю так, як вірили йому німці. Іспанці мабуть вірять більше. Але це футбол. Виграє та команда, у якої більше волі та майстерності. Рівень майстерності у команд приблизно однаковий, як би там не співали дифирамби іспанцям у світовій пресі. Голандці вже довели свою ефективність, вигравши у блискучої команди Бразилії в матчі, який складався далеко не на їх користь. Мій фаворит у цій грі – збірна Нідерландів. Тим більше, що Пауль вже одного разу помилився. І то був фінальний матч.


Рецензии