Zakon osmicky - чешский-латынь

Igor Saveljev
Prelozil: Vladimir Matl


ZAKON OSMICKY
Ne nadarmo se rika, ze kazdy dobry skutek byva po zasluze potrestan. Proc? Z jednoducheho duvodu; prokazovat dobro musite umet, jinak na  sve - treba i dobre minene – ciny muzete skutecne doplatit.

Jak jsem prisel o pritele

    Se svym spoluzakem Vladimirem jsme udrzovali pratelske vztahy vic jak deset let. Nase cesty se pak rozesly a neda se rici, ze v dobrem. Proc? Neumoznil jsem mu, aby mi mohl byt vdecny. To bylo tak:
V roce 1965 jsem mu pomohl, aby si mohl vyrazne zlepsit bytovou situaci. Jeho reakce byla celkem bezna: nabidl mi posezeni v restauraci. V dobre vire jsem mu poradil, aby misto pompezni oslavy - az prijde cas - pomohl nekomu, kdo to bude potrebovat, podobne jako jsem ja pomohl jemu. To jsem ale nemel delat. Nebylo po jeho, a proto na me zanevrel. Zacal mi delat nejruznejsi podrazy a s dlouholetym pratelstvim byl konec.
Zdanlive paradoxni situace, ze? Jenze rozpome;te se sami: jak dopadly vase vztahy s lidmi, kterym jste prokazali nejakou sluzbu a odmitli nejaky „revans"? Nejspis uz nepatri mezi vase blizke. Pokud je potkate, tvari se, ze vas nevidi. Kde je potom spravedlnost? Proc jste utrpeli ujmu za svuj dobry skutek?
Inu „zlo", ktere vam bylo „odmenou", nebylo dusledkem vaseho dobreho skutku, nybrz „trestem" za nedodrzovani zakona, kteremu rikam „zakon velkolepe osmicky". Ze jste o takovem zakonu jeste neslyseli? Nic si z toho nedelejte, i ja jsem na nej prisel relativne nedavno...

Zakladem je bioenergie

Nejlepe se tento zakon vysvetluje na manzelskem souziti. Takovy vztah je podle soucasnych bezne uznavanych poznatku postaven na prvku psychologickem (je vam s tim druhym „dobre"), fyziologicky (partner/ka vas se-xualne „pritahuje") a intelektualni (mate si „co rici"). Dobra, potud je mozno souhlasit. Jenze je tu jeste dalsi rovina - bioenergeticka. Tu mozna oficialne lekarska veda neuznava, ale mohu vas ubezpecit o tom, ze funguje perfektne. Vsimnete si, ze v nekterych manzelstvich oba partneri doslova „kvetou", zatimco v jinych „usychaji", pripadne jeden z nich „kvete" a druhy „usycha"! Proc? Vzajemne sdileni bioenergie totiz funguje podle urcitych pravidel. Podle „zakona osmicky".

Bioenergie v partnerskych vztazich

Zacneme symbolickou ukazkou. Predstavme si svoji bionergii (sexualni tuzby, prani delat dobre skutky, odhodlani k praci na urcitem projektu a podobne) jako kruh urcite velikosti namalovany na papire. Po obvodu tohoto kruhu polozme provazek a za-vazme ho na uzel. Tento provazek ohranicuje nasi osobni bionergii, aby se nerozptylila volne do prostoru. Takovato ochrana kazdeho z nas skutecne existuje - jeji naruseni postihuje (podle sve miry) nasi spokojenost, psychickou rovnovahu, zdravi, v krajnich pripadech dokonce zivot. Ale o tom jsem jiz podrobneji psal v predchazejicich clancich pro tento casopis. My bude pokracovat v nasem nazornem prikladu.
Vedle kruhu vasi bioenergie namalujte jeste jeden podobny. Znazor;uje bioenergii druheho cloveka. Take po jeho obvodu polozte provazek a za-vazte. Predstavte si. ze tento „jiny" clovek takrikajic „vstoupil do vaseho zivota". Jako parner/ka pro milostny vztah, jako novy kolega v praci, jako budouci kamarad... Zkratka receno jako „spoluhrac" prakticky v jakemkoliv blizkem vztahu dvou lidi. Co se bude dit dal?
Zacnete jeden druheho „o;ukavat", nase bioenergeticke „kruhy" jsou pritahovany navzajem k sobe puzeny shodnymi nebo podobnymi zajmy.
Pokud ma vztah pokracovat a fungovat, musi oba partneri „rozvazat" sve „ochranne provazky", aby mohlo dojit k prospesnym vymenam bioenergie, jinak receno k vzajemnemu „uspokojovani". (Jeste jednou zduraz;uji, ze toto „uspokojovani" nemusi byt pouze sexualniho charakteru, muze byt razu pracovniho, intelektualniho, muze jit o spolecne hobby a podobne).
Jak je na nasem pripadu zjevne, muze mit toto propojeni dva ruzne vnejsi projevy. Oba partneri se mohou rozhodnout pro to, aby v zivote postupovali jako jedina bioenergeticka osobnost - v tom pripade se oba „ochranne provazky" svazi tak, ze vytvori jediny (vetsi) kruh. Zda se, ze predevsim v manzelstvi by tento zpusob mel byt pravidlem, ale opak je pravdou. Kazdy mame totiz ve svem biopoli zak;dovany sve osobni zvlastnosti, ziskane zkusenosti a zvyky, pripadne zlozvyky, rozdily jsou v sile, vydrzi, zajmech. Aby se sesla takova biopole, kde by podobne odlisnosti nedelaly problemy, je vzacna (a zavidenihodna) souhra okolnosti. Proto ve vetsine vztahu existuje druhy model, ktery respektuje individualitu kazdeho z partneru. V nem jsou „provazky" take svazany navzajem, ale vytvareji lezatou osmicku (mimochodem znacku pro nekonecno). A prave o zakonu teto «osmicky» je dnesko rec.

Jeden druhemu vampyrem?

Jestlize jeden z partneru udela pro toho druheho vice, neni to „zadarmo". I kdyz se to zda paradoxni, toto „vice" je na ukor bioenergie „obdarovavaneho". Neverite? Zkusme to vysvetlit jinak. Pokud nekomu prokazujete dobro, ktere nemuze splatit, ziskavate vy „dobry" pocit, citite se (treba jenom podvedome) „lepsi", „schopnejsi", „sikovnejsi". „Obdarovavany" ma naopak pocit, ze vam neco dluzi, ze je ten „horsi", „neschopnejsi". V nasem priklade se vase biopole rozsiruje (vase strana osmicky se „nafukuje"), zatimco partnerovo biopole slabne (jeho strana „osmicky se „zaskrcuje"). Inu, ne nadarmo se rika „je nekomu zavazan". Zminene „priskrcovani" biopole je samozrejme „obdarovavanemu" velice neprijemne a jeho reakci pak je presne to, o cem jsme mluvili na zacatku - snazi se z neprijemneho vztahu vyvazat, treba za cenu podrazu.
Z toho vseho plyne jednoznacny zaver: Ve vzajemnych vztazich nesmime fungovat jako energeticti vampyri, jinak se bud' setkame s nepratelskymi reakcemi, nebo sveho partnera doslova „umorime". A to plati i v pripadech, ze mame touhu delat pro toho druheho opravdu jen to nejlepsi, ze ho zahrnujeme zdanlive temi nejuslechtilejsimi city. Pokud dotycnemu neumoznime, aby se nam nejakym zpusobem odvdecil, sklidime za svoji dobrou vuli „necekany" neuspech. Mnohdy si svuj (nebo partneruv) skryty vampyrismus v behu vsedniho dne ani neuvedomime, ackoliv muze „nahlodat" psychiku nebo dokonce celkovy zdravotni stav. Ale od toho tu prece jsou odbornici. Mnohdy je prislusny zasah neprilis slozity, jindy se musi cely vztah vycistit opravdu dukladnym zpusobem.


Fantasticka Fakta 6/99


Рецензии