Замiж по-гуцульськи

На фото: На прогулянку селом Кваси молодят Любку Павлишин і Василя Блинтю везли на гуцульській бричці.


***

У Квасові думали, що знімають кіно.

Наречений — 25-річний Василь Блинтя — приїхав по свою молоду — 21-річну Любку Павлишин до її особняка в Ужгороді рано-вранці. Усміхнений, у вишиванці та кептарику. Любка побачила його у вікні.

— Мамо! Мамо! — гукає Наталію Сіму-Павлишин до вікна. — Дивися — справжнісінький гуцул!

На терасі вже накриті столи. Частують гостей, які не можуть поїхати в інший кінець Закарпаття — на Рахівщину, де відбуватиметься весілля. Зійшовся чи не весь закарпатський бомонд. Між ними гумористи Дмитро Коренюк та Іван Беркела. З Києва приїхала Тетяна Осінчук з Міністерства культури.

Куми (так на Закарпатті називають дружбів) у Любки та Василя — найкращі їхні друзі. Катя Зарко вчиться у Львівському національному університеті імені І. Франка. Олександр Білецький — в Ужгородському університеті.

Гості починають плескати в долоні: Наталія виводить із хати з донькою  і віддає нареченому.

Молода у білій сукні ручної роботи, з гуцульською вишивкою. Замість фати — коронка з обруча, оздоблена святковим гуцульським орнаментом. Зачіска проста, без модних локонів.

Весільну сукню Любка придумала сама.

— Якось у магазині-ательє на вулиці Корзо в Ужгороді побачила киптарик і сорочку, — розповідає. — Підійшла до швачок і замовила в них весільну сукню із гуцульською вишивкою. Дівчата якраз розшивали костюми для Закарпатського народного хору.

Любчин батько, художник Володимир Павлишин, у чорному костюмі та білій сорочці. На весіллі доньки почувається, як на своєму власному. Згадує, що її мама, коли виходила заміж, була такою ж красивою.

Пані Наталія бере ікону й благословляє молодих.

Гості спорожнюють келихи шампанського — на щастя. Наречені прямують на вулицю. Любка сідає в заквітчаний чорний мерседес. Поправляє гуцульські червоні кульки, вплетені в косу.

Кортеж із семи прибраних квітами машин вирушає у бік  Рахова. Дорогою зупиняємося біля географічного центру Європи, що поблизу села Ділове.

Розписалися молоді у Рахівському РАГСі. Шлюб брали у Струківській церкві в селищі Ясіня. Храм — найстаріший на Закарпатті, зведений ще у ХVІ ст. У церкві дерев’яні фігурні підсвічники, над іконами — вишиті гуцульські рушники, у вазах — польові квіти.

— Коли священик вінчав, то на голову клав не корони, а вінки, сплетені напередодні весілля дружками Любочки у нас вдома, — каже Наталія Сіма-Павлишин. — Віночки з барвінку, мімози, ромашки та пижма.

Весільну гостину влаштували в ресторані готелю у селі Кваси. Молодята перед тим іще возилися у бричці.

— Дивисі, кіно знімають про гуцульське весіллє! — гукає хтось із місцевих.

— Та нє, то справжнє! — заперечують інші.

Піднімаємося сходами ресторану за молодими. Столи вгинаються від страв. Копчені ребра з кислою капустою, токан із бринзою та тертою картоплею...

— Скуштуйте-но голубців по-квасівськи, — припрошує мати молодого Марія Блинтя. — Сама їх крутила.

Голубці — малесенькі, як пальчики-мізинчики, — справді дуже смачні.

Пані Марія нещодавно повернулася з Італії. Розповідає, що за кордоном працює вже кілька років. Живуть вони в селі Верхнє Водяне. Син Василь незабаром стане економістом, а невістка — країнознавцем. Чоловік, теж Василь, уже на пенсії. Усе життя пропрацював у сільському будинку культури.

— Я щаслива за сина, узяв собі хорошу жінку, — радісно каже Любчина свекруха.

Тістечка пекли вдома у нареченого. Староста щедро частує гостей горілкою. Музики зі скрипкою, цимбалами, бубном, гармошкою і солістка з дримбою ходять поміж столами. Біля кожного гостя грають гуцульських коломийок.

Усі бавилися аж до ранку.

Медовий місяць де плануєте провести? — цікавлюся, сідаючи біля молодят.

— А в нас уже був медовий місяць, ще перед весіллям, — усміхається Любка. — Їздили на місяць до Німеччини. Після весілля займемося ремонтом квартири, яку батьки подарували.

Маму нареченої називають Сіма-Киця. Бо витончені портрети пензля Наталії Сіми-Павлишин зробили її найвідомішою художницею Закарпаття. Називають її Сіма-Киця — через жіночі романтично-ліричні образи жінок, які вона воліє малювати. Володимир Павлишин більше працює над пейзажами. Подружжя часто виставляється — в Україні, Словаччині, Угорщині. Їхні роботи добре продаються. Полотна Наталі Сіми-Павлишин зберігаються у галереях та приватних колекціях у багатьох країнах світу.


Рецензии
Доброго дня, мила пані Маріанно! Така радість зранку- читаю Вашу сторінку. Все написано так цікаво! Як я люблю все, що пов язано з Прикарпаттям. Там і тільки твм все СПРАВЖНЄ. Як і Ви, Маріанно!

Нелла Волконская   04.10.2010 14:27     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.